Babgulyás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék
sponsored links
Azon szerencsés 12 személy közé kerültem, akiket kiválasztottak, hogy teszteljék a Smartchef szakács robot készüléket. Mindenki másképp étkezik, mindenkinek más a prioritása a fõzés során, így én azokat a szempontokat fogom kiemelni a készülék kapcsán, amelyek számomra megkönnyítik a “munkát” a konyhában. Három receptet fogok hozni, ez a babgulyás az elsõ.
A Vegital Smart Chef 7 az 1-ben készülék 30 automatikus programjának, és az egyedülálló önkeverõ funkciójának köszönhetõen a sütés, fõzés, párolás munkafolyamatai a végletekig leegyszerûsödnek.
Elsõre a “lassú fõzés” (slow cooking) programot szemeltem ki magunknak egy szombati napra, amikor mindig megyünk a piacra vásárolni és játszóterezni. A piacon eszünk zöldségeket, pékárut, de mire hazaérünk jó éhesek vagyunk. Persze nem vár meleg étel bennünket. Ez a Smartchef segítségével megváltozott, ugyanis piacra indulás elõtt beledobtam a babgulyás hozzávalóit a készülékbe, elindítottam a programot és mire hazaértünk ez a kis robot chef elkészítette nekünk az ebédet. Kétszer kétféleképpen fõztem meg a levest. Elsõ alkalommal indulás elõtt kevés olívaolajon megdinszteltem a vöröshagymát, fokhagymát és utána adtam hozzá a zöldségeket, öntöttem fel vízzel és indítottam el a slow cooking programot. Amikor hazaértünk készítettem gyorsan vegán csipetkét és azt is hozzáadva fõztem még pár percig és tökéletes lett. Második alkalommal olajmentes lett a babgulyás (ennek osztom meg lentebb a receptjét), ugyanis nem dinszteltem meg a hagymákat, hanem az összes alapanyaggal és fûszerekkel feltettem fõni. Így is nagyon finom lett.
Õszi, téli hideg napokon nagyon jól esik egy ilyen egytálétel, amely a gyerekkoromat idézte fel (anyukám szárazbabból mindig óriási kondérral fõz levest, amit napokig lehet enni).
- 250 g nagyszemû száraz bab, beáztatva egy éjszakára, leszûrve
- 3 szál közepes sárgarépa, meghámozva, felszeletelve
- 3 szál közepes petrezselyem gyökér, meghámozva, felszeletelve
- 3 db burgonya, meghámozva,
- ½ fej zeller (zöldjével együtt), meghámozva
- 1 fej vöröshagyma, meghámozva, felaprítva
- 1 gerezd fokhagyma, meghámozva, felaprítva
- 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva
- 1 kis darab zöldpaprika, egészben
- 1 darab paradicsom, félbe vágva
- 3 teáskanál só
- 2 teáskanál pirospaprika
- frissen õrölt feketebors
- Vágjuk 1x1 centis kockákra a burgonyát és a zellert.
- Tegyük a Smartchef edényébe a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, babot, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, burgonyát, zellert, paradicsomot és paprikát. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a pirospaprikát, a felaprított petrezselyem zöldjét és a zeller zöldjét.
- Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Hajtsuk rá a Smartchef fedelét.
- Válasszuk ki a "lassú fõzés" (SLOW COOKING) programot, majd a START gombot megnyomva, indítsuk el a programot.
- Ez a program 6 óra 15 percig fõzi az ételt, az elsõ 15 percben 95C fokon, majd 6 órán át 65C fokon. A bab fajtájától és öregségétõl függõen vagy elég ez az idõ az étel elkészítésére, vagy nem. Én olyan babot fogtam ki, amely ennyi idõ alatt ilyen hõfokon nem fõtt meg teljesen, így a program vége elõtt 21 perccel leállítottam azt és átállítottam 140C fokra és még 35 percet hozzáadva fõztem meg a levest. Így elforrt a víz a tetejérõl és kicsit sûrûbb lett. Így is lehet fogyasztani, vagy egy kevés vizet még hozzáadva 2-3 percig fõzni készre.
A leves elkészítésérõl videó is készült…