Babapocak torta, erre most büszke is vagyok.
sponsored links
Ismét egy olyan megkeresést kaptam, amit nem tudtam visszautasítani. Azt tudni kell rólam, hogy fejben eszméletlen jó tortadíszítõ vagyok. Ránézek egy tortára, és simán elmondom mit hogy kell megcsinálni, mi mibõl van és mennyire bonyolult a elkészítés. Azonban (mivel évek óta kevés az idõm a gyakorlásra - mondhatni nulla, mert eleve sorban állnak a dolgok, amikre idõt kellene végre szakítanom, és a torták kerülnek mindig a sor végére) gyakorlatban néha többet bénázom, mint azt elképzeltem.
Különösen örülök, amikor olyan tortát kér tõlem valaki, amit nagyon szívesen készítek el, és amin rögtön látom, hogy képes vagyok rá, és nem napokig tart az elkészítés.
Ez most pontosan így történt. Babaváró bulira kértek tõlem mama-, vagy babapocak tortát (nem tudom mi a hivatalos neve). Kaptam képeket az irányt illetõen, ami kikötés volt: mindenképpen fehér-rózsaszín kell, hogy legyen.
Elsõként az Ikeában beszereztem 2 db 12 cm, és 1 db 20 cm átmérõjû tálkát, s nagyon örültem, hogy igen kedvezõ áron.
Ezután 28 cm-es formában sütöttem egy vörösbársony torta alapot. A vörös festéket kihagytam belõle, csak egy kevés rózsaszínt tettem a tésztához.
Így készül a vörösbársony (Red velvet) torta:
Hozzávalók:
PISKÓTA:
113 g vaj (szobahõmérsékletû, nem sózott vaj)
1/2 teáskanál só
300 g cukor
2 nagy tojás
250 g liszt
15 g kakaópor
1 csomag sütõpor
240 ml író (buttermilk)1 teáskanál vanília aroma2 evõkanál folyékony ételfesték1 teáskanál ecet1 teáskanál szódabikarbóna
Elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.
Kikeverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília aromát is. Közben összeszitáljuk egy edénybe a lisztet, a kakaót, a sót a sütõport, az íróhoz keverjük az ételfestéket, egy kicsi pohárban pedig a szódabikarkónát elkeverjük az ecettel.
A lisztes keveréket hozzáadjuk a kikevert vajas cucchoz, miközben lassú fokozaton tovább dolgozik a robotgépünk. Majd belekeverjük az írót is, s végül a szódabikarbónás ecetet.
A tortaformát alul egy sütõpapírral béleljük az oldalát körben vajjal kikenjük. Beleönjük a tésztát, az oldalára felhúzkodjuk körben, és kb 30 percen át sütjük.
A krémet ráérünk akkor elkészíteni, amikor már kihûlt a piskóta.
A krém pedig készült:
Hozzávalók:
- 1 doboz mascarpone (250g) (szobahõmérsékletû)
- 125 g vaj (sózatlan, szobahõmérsékletû)
- kb 300 g porcukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- csipet só
- Friss eper (ízlés szerint) - elhagyható. Eper nélkül is mennyei a torta.
A vajat keverjük el a mascarponéval, robotgéppel, majd adjuk hozzá a cukrot is. Ezután a vanília aromát (ha ezt kihagyjuk, az sem gáz) és a sót.
A 20 cm-es tálkába tegyünk átlátszó fóliát. (folpack)
A piskótát 3 lapra vágjuk. Az egyik lapból kivágunk egy szeletet, pontosan úgy, mintha egy szelet tortát vágtunk volna le. Így simán bele tudjuk passzíntani a 20 cm-es fém tálkába. ?vatosan nyomkodjuk a falhoz, szépen simuljun a tálba mindenhol a piskóta.
Ezután tegyünk bele krémet.
Én epret is daraboltam bele (ez volt a kérés). Kb 4 szem epret apróra vágtam, és beleszórtam.
Ezután a második piskóta lapból egy 10 cm átmérõjû keksz-kiszúró segítségével kiszúrtam egy kört.
Ezt a tálba, a krémréteg tetejére fektettem. Ezután jött egy újabb réteg krém és eper, majd 15 cm átmérõjû tortaforma segítségével kiszúrtam egy újabb kört, a harmadik piskótalapból.
Óvatosan megnyomkodtam az egészet, hogy jól összeálljon, majd a körben kilógó neilonnal befedtem, és egy éjszakára ment a tál a hûtõbe.
Ezután a két kisebb tálkát is neilonnal borítottam. A maradék piskóta-darabokat egy edénybe pakoltam, tettem hozzá a maradék krémbõl és eperbõl, és az egészbõl gyúrtam egy masszát. Két részre osztottam, és a két kicsi tálkába nyomkodtam. Azaz teljesen kitöltöttem a masszával a tálkákat. Ezek is mentek a hûtõbe.
Másnap reggel készítettem egy alapot, amire a tortát helyeztem a végén. Ehhez egy kartondobozból kivágtam kettõ 36x40 cm-es lapot. Jól összeragasztottam vastag celluxszal, majd körbetekertem mindenirányból celofánnal.
Kinyújtottam kb 700 g Fehér fondant bevonót, majd vajkrémmel (amit már elõtte kikevertem a tortához) odatapasztottam a fóliára. Mintázóval (de simán lehet vonalzóval is), megmintáztam egy pizzavágó segítségével a fondant-lapot.
A vonalak találkozásához rózsaszín cukorgyöngyöket ragasztottam vízzel. Majd marcipánformázóval 4 oldalról kis rést nyomkodtam a gyöngy köré, Szerintem szuper elegáns lett :)
Félretettem a lapot száradni, majd nekiálltam a tortának.
Kiszedtem a tálkákból a neilonnal együtt a tortákat.
Az elõre elkészített, és rózsaszínre színezett vajkrémmel egyszer átkentem. Ment a hûtõbe egy órára.
Ezután még egy réteggel átkentem, és már össze is illesztettem a darabokat.
A vajkrémet egy sütõpapír segítségével simára tudjuk simítani. Azaz a felesleget eltávolítani.
Egy darabka fondantból kiszúrtam egy bébitalpat. Szerencsére volt itthon régebbrõl kiszúróm, de igazából forma nélkül is elkészíthetõ.
A fondant talpat a pocakra tapasztottam, majd egy darab fondantot barna és rózsaszín ételfesték segítségével bõrszínhez hasonlóra színeztem. majd kinyújtottam, és oda helyeztem a tortán, ahol elvileg az emberi bõr látszik a ruha alatt.
Ezután rózsaszínre színeztem egy másik darab fondant bevonót. ebbõl készült a ruha. (a maradék rózsaszínt neilonba csomagolva félretettem a késõbbi dekorációkhoz.)
Na, itt elvesztettem a fonalat, azaz annyira élveztem ezt a tortát készíteni, hogy megfeledkeztem a további részlet-fotózásról.
A lényeg a lényeg, hogy gyöngysor mintázóval fehér fondantból készítettem gyöngysort a nyakába. Ha nincs ilyen formázód, akkor kézzel simán tudsz picit gyöngyöket formázni egyenként. Kicsit tovább tart, de nem vészes. Vízzel, vagy ehetõ ragasztóval tapad ez is a tortádra.
Fehér köröcskéket nyomykodtam még fondantból, és egészen apró fehér virágocskákat.
A ruhát fehér és halványlila fondant-szalagokkal dekoráltam. Legvégül pedig egy teljesen egyszerû virágkiszúróval a félretett rózsaszín fondantból virágocskákat készítettem, ezek díszítik a ruhaszegélyt. Ja, és ezekre is ragasztottam egy-egy rózsaszín cukorgyöngyöt.
Egy részen nem tetszett a torta oldala, azaz ahol a fondantot alul eligazgattam. Ezért ennek eltakarására készítettem még két darab halványlila virágot. Valószínûleg észre sem vették volna ezt a "hibát", de engem mégis nagyon zavart. Viszont a virágokkal tökéletes lett az összhatás.
És VOILA:
Minden percét élveztem ennek a "munkának".
Amit bánok, hogy nem ehettem meg (mondjuk nekem morbid kicsit egy ilyen pocak torta, én nem szivesen vágnék bele egy babapocakba.), viszont a vörösbársony torta a mascarpone krémmel...
Egyszerûen utánozhatatlan. Az illata, az íze... hmmmm.. Imádom.
Kaptam két újabb rendelést is, nem tudom még milyen témában, az egyiket õszre, a másikat télre, úgyhogy idén még lesz újabb saját bejegyzésem is.
Kellemes hétvégét Nektek!
T.