Bab és színek avagy Leves, de nem leves
sponsored links
A mai étkem ihlete a televízióból jött.
Igaz már régebben láttam ezt, illetve ilyesmit egy Görögországi gasztro-felderítõs mûsorban, de a napokban, szinte ugyan ezt illetve ilyesmit mutattak egy Olasz mannákról készült adásban is.
Hoppá minõ hasonlóság! - gondoltam - Végül is szomszédos országok, csak egy kis, nagy víz van köztük.
Ezért, a nagy meglepettségemben, és a boldogságban úszva, ma ezt készítettem el.
Valószínûnek tartom, hogy jövõ héten, az Olasz verzió lesz az asztalon, illetve a tányéromban ?
GÖRÖGÖS BABRAGU,
FETÁVAL ÉS PULYKAHÚSSAL
Hozzávalók:
60 kg pulykamell
2 db fehérbab konzerv
1 nagy fej vöröshagyma (kb.20 dkg)
20 dkg koktélparadicsom
10 dkg bébi spenót
6 ger. fokhagyma
10 dkg Feta sajt
0,5 l tej (kb.)
õrölt szerecsendió
oregánó
só
olívaolaj
A megtisztított fokhagyma gerezdeket, negyedekre daraboljuk, és belekeverjük a tejbe, és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Ezután a pulykamellet kis kockákra vágjuk (1,5 centi) és beleforgatjuk, belekeverjük a tejes pácba, majd 1-2 órát hûtõben pihentetjük, pácoljuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, olívaolajon üveges sütjük, majd hozzáadjuk a leszûrt babkonzerveket. (Ez esetben a babkonzervet nem fontos leöblíteni, sõt, ha egy kevés marad a saját levébõl, az sem árt ennek az éteknek -sõt-; de természetesen, akit ez ?zavar?, az tegye úgy ahogy szokta.)
Sóval és oregánóval ízesítve, annyi vízzel felöntve ami pont ellepi, jó 25 percig fõzzük.
Közben a koktél paradicsomokat felnegyedeljük, a spenótot megmossuk.
A bepácolódott pulyamell kockákat, alaposan lecsepegtetjük, egy konyhai papírtörlõ segítségével, leitatjuk róluk a felesleges tejet, illetve a fokhagyma darabokat kiszedjük közülük.
Egy nagy serpenyõben, olívaolajon szép pirosra sütjük a kockáinkat és a csak végén sózzuk. (A nedvessége miatt, az elején picikét fröcskölhet, ezzel vigyázzunk!!! illetve ezért kell, hogy alaposan lecsepegtessük.)
Közben a koktélparadicsomot a babhoz adjuk, és amikor ismét felforr a spenótot is beleszórjuk, pár perc alatt készre rottyantjuk.
Tálaláskor a ragu tetejére halmozzuk a szép pirosra sült pulykakockákat és feta sajtot morzsolunk rá.
Mélytányérban tálaljuk, mert ez egy leves étek, de nem leves!