Azuki babos és lila káposztás rizssaláta
sponsored links
A babnak alapvetõen sok jótékony hatása van, teljesen mindegy hogy milyen típusú. Magas a protein- (egy csészében kb. 15 g fehérje), alacsony a zsírtartalma. Gazdag B vitaminban és jelentõs vas és magnéziumforrás, cink és kálium is van benne. Serkenti a vesemûködést, csökkenti a koleszterinszintet. Egy csészényi babban kb. 11-17 g rost van (és az azuki bab ebben a leginkább élen jár) ezért mindképp érdemes néha-néha az étrendbe iktatni. Ennek a magas rosttartalomnak köszönhetõen az inzulin felszívódását is szabályozza, tehát cukorbetegeknek is nagyon jó. (forrás: Jonny Bowden Phd, amerikai táplálkozási szakértõ, Living the low - carb life könyv szerzõje)
Az azuki babot úgy is emlegetik, mint a japán szépítõszer, a japán gésák szépítõszere. Lisztté õrölt azukit bõrradírként használják a magas szaponin tartalma miatt. (a szaponin egy habzóanyag, vízzel keveredve a szappanhoz hasonló habot képez) A japán konyha szereti édességekbe is használni, de sós ételekhez, pástétomokhoz is kiváló.
Én most salátába tettem. Mellé barna rizst készítettem, sok - sok zöldsalátával és a most szezonális lila káposztával.
Hozzávalók (2 személy):
- 100 g azuki bab (58 g ch) én ezt ismerem és használom: azuki bab lelõhely
- 1/2 fej (kb. 750 g) lila káposzta (kb. 5 g ch / 100 g tehát nem kell vele számolni)
- 100 g barna rizs (76 g ch) de bármilyen más gabona is jó, pl quinoa, burgur, hajdina, köles
- 1 fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 db szárított cukormentes paradicsom apróra vágva (50 g ch is lehet, meg kell nézni, hogy hogyan aszalták cukorral vagy sem) (én most ennek hiányában sárgarépát tettem bele, 1 db vékony sárgarépát vékony és hosszúra szeletelve ~ 5 g ch)
- kevés feta a saláta tetejére
- 1-2 ek napraforgó mag ~ 2-3 g ch
- csipet só, bors
- 1 tk oregano
- 1 tk vörösborecet, 2 ek olívaolaj
- pár csepp citromlé
- tetszés szerint zöldsaláta (ami éppen van otthon)
Elkészítése:
- A babot beáztatjuk egy éjszakán át, másnap használjuk csak fel. Megmossuk és lassú tûzön puhára fõzzük. (kb. 45 perc)
- A rizst szintén megmossuk, többször átmossuk és dupla mennyiségû vízben puhára fõzzük. (kb. 20 perc)
- Ezalatt elkészítjük a saláta többi összetevõjét: vagyis a hagymát kockára daraboljuk, szárított paradicsomot keskeny szeletekre vágjuk vagy sárgarépát használunk helyette. A zöldsalátát megmossuk, ha nagyobb méretû akkor félbevágjuk és mehet is bele a salátás tálba.
- Ha elkészült a bab és a rizs, akkor lecsepegtetjük és szintén a salátás tálba tesszük.
- Erre jön rá a száraz serpenyõben pirított napraforgó mag, majd a feta és a salátaöntet: fokhagyma, só, bors, oregano, citromlé, vörösborecet és olívaolaj keverékébõl
- Az egészet összekeverjük és azonnal megesszük :)