Az örök csábító ? egy falat inspiráció ? egészségesen?
sponsored links
Régi rossz dolgok, új köntösben? Van úgy, hogy az élettõl kapunk egy ? két figyelmeztetést, hogy figyeljünk az egészségünkre, fõleg a mai világban, amikor nagyon sok úgymond ?nem igazán egészséges? ételeket, kínálnak számunkra. Viszont ilyenkor jön a dilemma, jaj, most errõl is meg arról is le kellene mondanom, nehezen merünk változtatni, pedig nem így van, csak egy kis odafigyeléssel, meg kell keresni, mindennek az alternatíváját. Ez alapján találtam ki és készítettem el az én egészséges ? még egészségesebb ? sõt nagyon egészséges hamburgeremet, ezt bizony ki merem állítani -. A családom egyszerûen csodálattal nézte, ámulattal ette, ezt a finomságot? és mind a tíz ujját megnyalta utána, és csak annyit kérdeztek, miért nem elõbb találtam ki? Ilyenkor vagyok a legboldogabb, hogy örömet szerezhettem, finomat és egészséget adtam családnak. Próbáljátok ki, megéri? mindenkinek ajánlom, aki keresi az egészséges alternatívát, de a régirõl sem szeretne végleg lemondani?
Klarissza pulyka burgere/mandulás pestos szósszal és fetás-tejszínes krémmel
Hozzávalók:
Bucikhoz: 11 db lett belõle ? vegyesen nagy-közepes-mini hamburger zsemle
100 ml 0,1% tej, 25 g friss élesztõ, ? ek kókuszcukor ? felfuttatjuk
205 g rozsliszt hozzáadásával készült kenyérliszt (?Sikér?pékmester)
190 g teljeskiörlésû rozsliszt
40 glenmagliszt mindösszesen: 435 g liszt szükséges hozzá
100 ml natúr görög joghurt
1 egész tojás
2,5 ek kókuszcukor ? ázsiai boltban is lehet kapni
25 g olvasztott vaj
1 tk himalája só ? ázsiai boltban lehet kapni
Bucik kenéséhez:
1 egész tojás, 1 ek víz összekeverve, felverve
apró vegyes saláta magok a szóráshoz (napraforgó, szezámmag, fekete szezámmag, lenmag)
Pulyka burgerhez:
50 dkg darált pulyka hús
1 tk himalája só ? ázsiai boltban lehet kapni
1 tk szecsuani bors és ötbors fûszer ? mozsárban összetörve ? ázsiai boltban lehet kapni
2 tk keleties bárány fûszerkeverék ? ázsiai boltban lehet kapni
? tartalmazz: rozmaring, édeskömény, oregánó, bors, majoránna, zsálya koriander, fahéj, római kömény, zellermag, gyömbér, só, fokhagyma, hagyma, petrezselyem, citrom fûszereket -
2 tk Achar Masala csípõs fûszerkeverék ? ázsiai boltba lehet kapni
? tartalmazz: só, chili, mustár, mangó, lepkeszegmag, paprika, koriander, feketebors, babérlevél, édeskömény, napraforgó olaj -
1 gerezd fokhagyma ? reszelve
? lila hagyma ? reszelve
1 tojás
Fetaszószhoz:
10 dkg ?Apetina? félzsíros fetasajt
1,5 dl ?Smetana? fõzõtejszín 10% zsírtartalommal
5 dkg light trappista sajt
Mandulás zöldfûszeres pesto szósz:
1 csokor petrezselyem
10 db bazsalikom levél
10 db menta levél
? kisebb lilahagyma
1 marék pucolt mandula
1 dl extra szûz olívaolaj
2 csipet himalája só
1 csipet szecsuani bors és ötbors fûszer ? mozsárban összetörve
Burger sütéshez:
1,5 ek kókusz olaj
Elkészítés:
A darált pulykahúst a fenti pulyka burgernél lévõ fûszerekkel ízesítjük, és jól összedolgozzuk és letakarva a hûtõbe tesszük sütésig.
Ezt követõen, az édes bucikat sütünk, de a szokottnál kisebb méretben, én készítettem kisebbet, közepeset és nagyobbat is? J A legjobb eredmény eléréséhez, minden nyersanyagnak szobahõmérsékletûnek kell lennie, erre mindenképpen ügyelni kell.
Egy kis tálba, 100 ml tejet langyosítsuk fel, ? kéz melegre ? tegyük bele a kókuszcukrot és a friss élesztõt morzsoljuk bele, keverjük el egy kicsit a kezünkkel, és hagyjuk felfutni az élesztõt.
Amíg az élesztõ dolgozik magában, mérjük ki az összetevõket a bucik hozzávalóinál, és tegyük egy keverõtálba és felfutott az élesztõ, azt is tegyük hozzá, és keverjük addig, míg a tészta sima fényes felületû lesz, és már nem ragad az edény falához. Még gyúrjuk meg egy párszor egy lisztezett deszkán és tegyük vissza a tálba és takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen kelesszük kb. 1 órát, hogy legalább duplára növekedjen. ? Én be szoktam kapcsolni a legalacsonyabb fokozatra a gázsütõmet, és eléje teszem egy székre a keleszteni való tésztát -. Úgy is elõmelegített sütõbe kell sütni a hamburger bucikat.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 2 ujjnyi vastagra a tésztát és 4-5 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval - ha nincs, sebaj, pohár is megteszi, én is avval csináltam, különbözõ méretûekkel - szúrjuk ki a bucik alapját. Készítsük elõ a tepsit, béleljük ki sütõpapírral, - én elõtt be szoktam vizezni és kicsavarni a sütõpapírt, így könnyebb vele dolgozni. - A kiszúrt tésztát formázzuk meg úgy, hogy ujjainkkal a lisztezett aljához húzzuk le az oldalát, ezzel tudjuk biztosítani, hogy a kelesztéskor és a sütésnél szép formásak maradjanak. Ha eggyel készen vagyunk, tegyük a tepsibe, és így tovább? - ügyelve a távolságra, mert még növekedni fognak kelesztésnél és a sütésnél is -.
Ha elkészültünk, akkor további fél órát kelesszük a megformázott bucikat. Ha letelt az idõ, akkor kenjük meg a felvert és vízzel hígított tojással a tetejüket és szórjuk meg magvakkal. A gázsütõm legalacsonyabb fokozatán, amit már elõzõleg beállítottam és elõmelegítettem, megsütjük a bucikat 16 perc alatt, nekem ennyi kellett a gázsütõ, legalacsonyabb fokozatán.
Amíg a bucik sülnek, elkészítjük a pestot: egy aprítógépbe dobjuk a friss mentát, bazsalikomleveleket és petrezselymet, hozzáöntjük az olivaolajat, majd sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a mandulát. Az egészet addig pürésítjük, míg szép élénkzöld, krémes állagot nem kapunk. A pestot tálalásig félretesszük.
Elkészítjük a fetakrémet. Egy kisebb edénybe belemorzsoljuk a fetasajtot, hozzáöntjük a tejszínt és a reszelt sajtot és az egészet addig melegítjük, míg krémes állagúvá nem válik. Ha kész tegyük félre.
Ha a fentiekkel elkészültünk, akkor vágjuk fel a jégsalátát vékony csíkokra, a koktélparadicsomot és a megpucolt kígyó uborkát vékony szeletekre, és tegyük félre.
A legvégére marad a burger sütése. Vegyük elõ a hûtõbõl, az ízek ekkora már jól összeértek. Sütés elõtt kis gombócokat, abból pedig lapos korongokat formázunk a kezünkkel, úgy hogy a belseje egy kicsit mélyebb legyen és a közepe pedig vastagabb. Egy serpenyõben felhevítjük a kókusz olajat és majd 1,5-2 percig sütjük a burger húsokat, mindkét oldalát. Amikor az egyik oldala megsült és átfordítjuk, akkor egy kiskanál reszelt light trappista sajtot szórunk rá, és egy kis forró kókuszzsírt öntünk rá, így rögtön ráolvad a sajt, és nem fog leszóródni.
Tálaláskor a frissen kisütött bucikat félbevágjuk, megkenjük az alját fetakrémmel, ráhelyezünk egy kevés jégsalátát, felszeletelt koktélparadicsomot, kígyóuborkát és erre tesszük rá a kisült sajtos burgereket. A tetejükre még teszünk keveset a zöldfûszeres pestoból és a buci tetejét is megkenjük feta sajtos krémmel.
Még forrón azonnal kínáljuk.
*Tipp: ha kis bucikat sütünk, még vendégváró falatkáknak, vagy akár gyerekzsúrra, grill partikon, kerti összejöveteleken a mini burger változat nagy sikert arat, az ?TUTI?, hogy mindenki el lesz ájulva tõle.
Jó étvágyat!
Klarissza
Klarissza pulyka burgere/mandulás pestos szósszal és fetás-tejszínes krémmel
Hozzávalók:
Bucikhoz: 11 db lett belõle ? vegyesen nagy-közepes-mini hamburger zsemle
100 ml 0,1% tej, 25 g friss élesztõ, ? ek kókuszcukor ? felfuttatjuk
205 g rozsliszt hozzáadásával készült kenyérliszt (?Sikér?pékmester)
190 g teljeskiörlésû rozsliszt
40 glenmagliszt mindösszesen: 435 g liszt szükséges hozzá
100 ml natúr görög joghurt
1 egész tojás
2,5 ek kókuszcukor ? ázsiai boltban is lehet kapni
25 g olvasztott vaj
1 tk himalája só ? ázsiai boltban lehet kapni
Bucik kenéséhez:
1 egész tojás, 1 ek víz összekeverve, felverve
apró vegyes saláta magok a szóráshoz (napraforgó, szezámmag, fekete szezámmag, lenmag)
Pulyka burgerhez:
50 dkg darált pulyka hús
1 tk himalája só ? ázsiai boltban lehet kapni
1 tk szecsuani bors és ötbors fûszer ? mozsárban összetörve ? ázsiai boltban lehet kapni
2 tk keleties bárány fûszerkeverék ? ázsiai boltban lehet kapni
? tartalmazz: rozmaring, édeskömény, oregánó, bors, majoránna, zsálya koriander, fahéj, római kömény, zellermag, gyömbér, só, fokhagyma, hagyma, petrezselyem, citrom fûszereket -
2 tk Achar Masala csípõs fûszerkeverék ? ázsiai boltba lehet kapni
? tartalmazz: só, chili, mustár, mangó, lepkeszegmag, paprika, koriander, feketebors, babérlevél, édeskömény, napraforgó olaj -
1 gerezd fokhagyma ? reszelve
? lila hagyma ? reszelve
1 tojás
Fetaszószhoz:
10 dkg ?Apetina? félzsíros fetasajt
1,5 dl ?Smetana? fõzõtejszín 10% zsírtartalommal
5 dkg light trappista sajt
Mandulás zöldfûszeres pesto szósz:
1 csokor petrezselyem
10 db bazsalikom levél
10 db menta levél
? kisebb lilahagyma
1 marék pucolt mandula
1 dl extra szûz olívaolaj
2 csipet himalája só
1 csipet szecsuani bors és ötbors fûszer ? mozsárban összetörve
Burger sütéshez:
1,5 ek kókusz olaj
Elkészítés:
A darált pulykahúst a fenti pulyka burgernél lévõ fûszerekkel ízesítjük, és jól összedolgozzuk és letakarva a hûtõbe tesszük sütésig.
Ezt követõen, az édes bucikat sütünk, de a szokottnál kisebb méretben, én készítettem kisebbet, közepeset és nagyobbat is? J A legjobb eredmény eléréséhez, minden nyersanyagnak szobahõmérsékletûnek kell lennie, erre mindenképpen ügyelni kell.
Egy kis tálba, 100 ml tejet langyosítsuk fel, ? kéz melegre ? tegyük bele a kókuszcukrot és a friss élesztõt morzsoljuk bele, keverjük el egy kicsit a kezünkkel, és hagyjuk felfutni az élesztõt.
Amíg az élesztõ dolgozik magában, mérjük ki az összetevõket a bucik hozzávalóinál, és tegyük egy keverõtálba és felfutott az élesztõ, azt is tegyük hozzá, és keverjük addig, míg a tészta sima fényes felületû lesz, és már nem ragad az edény falához. Még gyúrjuk meg egy párszor egy lisztezett deszkán és tegyük vissza a tálba és takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen kelesszük kb. 1 órát, hogy legalább duplára növekedjen. ? Én be szoktam kapcsolni a legalacsonyabb fokozatra a gázsütõmet, és eléje teszem egy székre a keleszteni való tésztát -. Úgy is elõmelegített sütõbe kell sütni a hamburger bucikat.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 2 ujjnyi vastagra a tésztát és 4-5 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval - ha nincs, sebaj, pohár is megteszi, én is avval csináltam, különbözõ méretûekkel - szúrjuk ki a bucik alapját. Készítsük elõ a tepsit, béleljük ki sütõpapírral, - én elõtt be szoktam vizezni és kicsavarni a sütõpapírt, így könnyebb vele dolgozni. - A kiszúrt tésztát formázzuk meg úgy, hogy ujjainkkal a lisztezett aljához húzzuk le az oldalát, ezzel tudjuk biztosítani, hogy a kelesztéskor és a sütésnél szép formásak maradjanak. Ha eggyel készen vagyunk, tegyük a tepsibe, és így tovább? - ügyelve a távolságra, mert még növekedni fognak kelesztésnél és a sütésnél is -.
Ha elkészültünk, akkor további fél órát kelesszük a megformázott bucikat. Ha letelt az idõ, akkor kenjük meg a felvert és vízzel hígított tojással a tetejüket és szórjuk meg magvakkal. A gázsütõm legalacsonyabb fokozatán, amit már elõzõleg beállítottam és elõmelegítettem, megsütjük a bucikat 16 perc alatt, nekem ennyi kellett a gázsütõ, legalacsonyabb fokozatán.
Amíg a bucik sülnek, elkészítjük a pestot: egy aprítógépbe dobjuk a friss mentát, bazsalikomleveleket és petrezselymet, hozzáöntjük az olivaolajat, majd sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a mandulát. Az egészet addig pürésítjük, míg szép élénkzöld, krémes állagot nem kapunk. A pestot tálalásig félretesszük.
Elkészítjük a fetakrémet. Egy kisebb edénybe belemorzsoljuk a fetasajtot, hozzáöntjük a tejszínt és a reszelt sajtot és az egészet addig melegítjük, míg krémes állagúvá nem válik. Ha kész tegyük félre.
Ha a fentiekkel elkészültünk, akkor vágjuk fel a jégsalátát vékony csíkokra, a koktélparadicsomot és a megpucolt kígyó uborkát vékony szeletekre, és tegyük félre.
A legvégére marad a burger sütése. Vegyük elõ a hûtõbõl, az ízek ekkora már jól összeértek. Sütés elõtt kis gombócokat, abból pedig lapos korongokat formázunk a kezünkkel, úgy hogy a belseje egy kicsit mélyebb legyen és a közepe pedig vastagabb. Egy serpenyõben felhevítjük a kókusz olajat és majd 1,5-2 percig sütjük a burger húsokat, mindkét oldalát. Amikor az egyik oldala megsült és átfordítjuk, akkor egy kiskanál reszelt light trappista sajtot szórunk rá, és egy kis forró kókuszzsírt öntünk rá, így rögtön ráolvad a sajt, és nem fog leszóródni.
Tálaláskor a frissen kisütött bucikat félbevágjuk, megkenjük az alját fetakrémmel, ráhelyezünk egy kevés jégsalátát, felszeletelt koktélparadicsomot, kígyóuborkát és erre tesszük rá a kisült sajtos burgereket. A tetejükre még teszünk keveset a zöldfûszeres pestoból és a buci tetejét is megkenjük feta sajtos krémmel.
Még forrón azonnal kínáljuk.
*Tipp: ha kis bucikat sütünk, még vendégváró falatkáknak, vagy akár gyerekzsúrra, grill partikon, kerti összejöveteleken a mini burger változat nagy sikert arat, az ?TUTI?, hogy mindenki el lesz ájulva tõle.
Jó étvágyat!
Klarissza