Az õszi fix ? almás sütemény
sponsored links
Te jó ég, itt a december, és én még nem írtam a sztenderd õszi desszertrõl, az almás sütirõl. Pedig már tél van, nem is õsz. Az ablak elõtt szállingózik a hó. Stop. Az almás sütire gondolok. Stop.
Hiánypótló poszt következik.
Nem ettem még két egyforma almás süteményt, és ez benne a legjobb. Hogy õszinte legyek nagyon hamar meg tudom unni az almát nyers valójában, úgyhogy muszáj belõle készíteni valamit. Az itt következõ recept a kedvenc almás süteményemet takarja, a receptjét mamától tanultam, kelt tészta az alapja, nagyon egyszerû az egész, de annál jobb, 5 szelet alatt még sose bírtam abbahagyni.
Máshol még nem ettem/láttam ilyen kelt tésztás verziót, de feltételezem, hogy ez csak az én korlátoltságom, mert hát miért ne illene össze az alma és a kelt tészta?
Hozzávalók egy nagy tepsihez:
A tésztához:
0,5 kg liszt
10 dkg vaj
2,5 dkg élesztõ
1 evõkanál cukor
1 kávéskanál só
2-3 dl langyos tej
A töltelékhez:
2,5 kg alma
15 dkg cukor
fahéj
búzadara
A lisztet átszitáltam, egy nagy tálba tettem, a vajat hagytam szobahõmérsékletûre melegedni, majd kisebb darabokra vágtam és összemorzsoltam a liszttel és hozzáadtam a kávéskanálnyi sót is. Az evõkanálnyi cukrot 2 dl meleg tejben feloldottam, majd felfuttattam benne az élesztõt. Aztán ezt lassan a liszthez adagoltam, miközben kíméletes, de határozott mozdulatokkal dagasztani kezdtem a tésztát. Nem biztos, hogy ennyi tej elég a tésztához, így apránként öntöttem még hozzá annyi langyos tejet, ?amennyit a tészta kívánt?. Elég nehéz meghatározni a pontos mennyiséget, mert függ a tej, a liszt, az élesztõ minõségétõl, de akkor jó a tészta állaga, ha már szépen elválik a kezünktõl dagasztás közben. Ruganyos tésztát gyúrtam belõle, majd letakartam egy konyharuhával és abban a tálban, amelyikben dagasztottam, hagytam kb. fél órát pihenni, kelni.
Közben elkészítettem a tölteléket: Az almát meghámoztam és lereszeltem. Jól kinyomkodtam a levét (fontos, hogy jól ki legyen nyomkodva, különben eláztatja a tésztát), megszórtam cukorral és fahéjjal. Ezt is ízlés szerint, attól függõen, hogy mennyire édes az alma. Majd jól összeforgattam az egészet.
Mire az almás töltelék elkészült, a tészta is megkelt. Egy nagy, négyszögletes tepsit kibéleltem sütõpapírral. A tésztát két részre osztottam, az egyiket a tepsi méretével megegyezõ nagyságúra nyújtottam és a tepsibe fektettem. Nagyon vékonyan megszórtam búzadarával (hogy az alma esetleges felesleges nedvességét felszívja) majd elegyengettem rajta az almás tölteléket. A töltelék tetejére újabb vékony réteg búzadara került. A tészta másik felét is a megfelelõ méretûre nyújtottam és lefedtem vele a tölteléket.
180°C-ra elõmelegített sütõben 20 perc alatt kész.