Az én pomposom

2012-06-14

sponsored links


Amikor elõször hallottam a Töki pompos nevet nevetnem kellett, fogalmam sem volt mit takar (pesti mûveletlen). Az elmúlt években viszont tisztult a kép, hiszen nincs olyan vásár vagy fesztivál, ahol ne jönne velünk szembe ez a Tök községbõl származó, de szláv eredetû kenyérlángos. A pompos a kenyértésztából leszakított kis darabot jelenti, melyet kinyújtanak és hagyomány szerint kemencében sütnek ki. Ízesítése a magyar konyhához igazodik: vagyis tejföl, szalonna, hagyma, pirospaprika a legáltalánosabb feltét.

Tegnap este pizzát készítettem, ma pedig egy tartalmasabb ebédre vágytam, mert egyesek kimenõt kaptak az esti focimeccsre (megint az írek játszanak, most a spanyolok ellen).
A hûtõben volt még egy kisebb darab csípõs kolbász és lengyel tejföl. Így esett a választásom egy a pomposhoz hasonló kis pizzára. A tésztát  a korábbi pizzareceptjeim szerint állítottam össze, vagyis:

Hozzávalók  egy kisebb tepsihez (én kipukkadtam ettõl):

22 dkg liszt (teljes kiõrlésû tönkölylisztet használtam)
csipet só
1 tk nádcukor
1 tk szárított élesztõ (kb. 3 gr)
1,5 dl langyos víz
1 ek olívaolaj ...

Folytats a blogon ... dublinfelettazeg.blogspot.com/2012/06...

sponsored links

Keres?s