az utolsó szakácskönyv
sponsored links
amikor végre eljutok odáig – miután az esetek 97%-ban az internetrõl érkeznek hozzám a receptek, 2% a Jamie magazinjaimból, ami marad, na az a szakácskönyves rész -, hogy semmi értelme az újabb és újabb szakácskönyvek beszerzésének, és szinte nyugodtan mondok nemet a Molly Yeh újraküldésére (amit az Amazon másfél hónap várakoztatás után persze, hogy dec. 27-én próbált kézbesíteni), sõt, az itthoni könyvállományt is megritkítom, na, pont akkor kapok egy hírlevelet a Boook kiadótól egy kihagyhatatlan ajánlattal az Édesem szakácskönyvre vonatkozólag (ami a karácsony elõtti szakácskönyv-cunami legszebbje volt szerintem).
[…]
szóval megvettem.
és tényleg szép.
a kekszes részt és a popokat át fogom ugrani, de a torták és a brownie-k kimondottan jól hangzanak. és van egy komplett fejezet a szívemcsücske kelttésztákból. amit teszteltem is, ha már vettem egy új szakácskönyvet.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt (20 dkg sima, 10 dkg tk)
- 1.25 dl tej (ez nekem nem volt elég, apránként öntögettem még hozzá)
- 1 zacskó dr.Oetker expressz élesztõ
- 3.5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 4 dkg vaj
- 1/2 tojás ( a másik felével lekentem a végén)
- 0.6 dl tej
- 1.5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 1.5 dkg liszt
- 7 dkg eritrit
- 1 tojásfehérje
- 0.75 dkg vaj
- 5 dkg étcsoki
Know-how
- a liszteket átszitáltam, összekevertem a porélesztõvel, a cukorral és a sóval.
- a tejet meglangyosítottam, a vajat is kicsit (nem olvasztottam fel, de puha volt).
- a tojást felvertem és a felét hozzáadtam a liszthez (a másik felével késõbb lekentem a kész kalácsot).
- tettem még a tésztához 2 teljes kardamomot (a magokat, mármint, porítva) és egy kis vaníliaport (ezt csak úgy, érzésre).
- a hozzávalókból tésztát gyúrtam - a megadott mennyiségû tejjel nekem még nagyon kemény volt a tésztám, úgyhogy fokozatosan adagoltam még hozzá annyit, amitõl puha, edény falától elváló tésztát kaptam (fogalmam sincs, mi az etalon - lassan komolyan elgondolkozom, hogy benevezek egy kelttészta-tanfolyamra vm profihoz).
- letakarva hagytam duplájára kelni.
- amíg kelt, megcsináltam a krémet.
- a tojásfehérjét felvertem, és fokozatosan hozzáadtam a lisztes eritritet.
- a kakaóport és a tejet csomómentesre kevertem, aztán felforraltam.
- ebbe a sûrû kakaóba ment bele a tojásfehérjés keverék, amivel folyamatosan keverve, alacsony hõfokon nagyjából pudingállagú krémet kaptam.
- amikor kész lett, levettem a tûzrõl és belszórtam a kockázott vajat és a csokit is - addig kavargattam, amíg fel nem olvadt. aztán kitettem az erkélyre hûlni.
- a megkelt tésztát vékony téglalappá nyújtottam (az eredeti leírás szerint 4 mm), és a hosszabbik oldalánál elfeleztem.
- az egyik felet teljesen bekentem a csokis krémmel, aztán beborítottam a másik lappal.
- a rövidebb oldallal párhuzamosan 2 cm-es csíkokat vágtam, a csíkokat a két végükön ellentétes irányban megcsavartam párszor, aztán feltekertem csigába (végig nem jöttem rá, hogy mit is kéne pontosan csinálni, de végül elfogadtam olyannak õket, amilyenek lettek).
- a kész csigákat lekentem a megmaradt fél tojással, betettem a sütõbe 50 fokra kelni kicsit - úgy 20 perc múlva újra átkentem és 155 fokon megsütöttem õket. szerintem ez volt az elsõ alkalom, hogy nem légkeveréssel sütöttem - különösebb változást nem érzékeltem, de szépek lettek, kétségkívül.
forrás: Édesem süteményei