Az izlandi kenyeret gejzírben fõzik
sponsored links
Nem elírás sem a gejzír, sem a fõzés!
Izlandon 140 vulkán található a vulkanikus kráterek száma pedig 1000-nél is több, ezen kívül rengeteg hõforrással, gejzírrel is találkozhatunk.
A földben rejlõ energiát használják a hagyományos rozskenyerük, a rúgbrau? sütésére is.
Körülbelül 30 centi mély gödröt ásnak a nedves, vulkanikus homokba, amibe berakják és betemetik a tésztával teli sütõedényt. Ezt körbeveszi a forró víz, így tulajdonképpen a kenyér nem is megsül, hanem gõzölõdik, mindez elég hosszú idõ, nagyjából egy nap alatt. Azt kell csak megjegyezniük, hogy hová temették a kenyeret, de a helyszín megjelölését általában egy kõdarabbal megoldják.
Ez a kenyér nem hasonlít a mi fehér kenyerünkhöz, az állaga jóval keményebb, tömörebb és persze rozsból van, mert arrafelé örülnek, hogy az legalább megterem.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!
Forrás: https://curiosity.com/topics/baking-bread-with-lava-in-iceland-curiosity/