Az isteni mákos guba
sponsored links
Eheted natúr, eheted mézzel, eheted vanília öntettel, eheted gyümölcsökkel, eheted olajon megkaramellizálva (bizony, ezt a Facebook oldalamon írta egy kedves olvasó), eheted bárhogy. Csak egy módon nem eheted, mák nélkül?
Akartam írni, hogy menza-kaja, de rájöttem, hogy ott inkább a nudli volt a menõ, nem a guba.
Van egyáltalán valaki, aki nem ismeri ezt a desszertet? Szerintem nincs, legfeljebb olyan, aki nem szereti. Nálunk otthon, anyukáméknál rendszerint Szenteste ebédkor a halászlé kísérõje volt, legfõképp a mi (gyerekek) kedvünkért. De az év bármely szakában az asztalra került. Mint ahogy most is nálunk. Önmagában desszertként, vagy egy tartalmas leves után második fogásként is kiváló. Mi nagyon szeretjük. És sokat bíbelõdni sem kell vele, hacsak nem magunk sütjük meg a kifliket. Nem is annyira a recept a fontos most, sokkal inkább ötletet kívánok adni, ha épp nem tudnátok, mit készítsetek gyorsan ebédre, vagy vacsorára. Diétázóknak erõsen nem ajánlott!
Hozzávalók
8 szikkadt kifli
1/2 liter tej + cukor
20 dkg darált mák + pár ek cukor
vaj a tál kikenéséhez
Vanília szósz
1 cs. vaníliás pudingpor
8 dl tej
5 ek cukor
A darált mákot ízlés szerint pár evõkanál cukorral elkeverjük. Egy magas falú tálat (jénai) kivajazunk. A kifliket felkarikázzuk, és egy rétegben lepakoljuk a tál aljára. A tejet kevés cukorral felforraljuk, majd ezzel meglocsoljuk az elsõ réteg kiflit. Megszórjuk a cukros mákkal, újabb kifli, újra tej, majd mák. És így tovább, amíg el nem érjük a tál tetejét, vagy el nem fogynak a hozzávalóink. Ha kész, 200 fokos sütõbe betoljuk, és kb. 20 percig sütjük. Én szeretem a tetejét, amik nem puhák a tejtõl, hanem picit ropogósra sülnek. Férj viszont az elázott falatokat szereti. (Mindig mondom, hogy jól megférünk mi egymás mellett, a grillcsirkén se szoktunk összeveszni, nem ugyanazokat a részeket komáljuk? )
A vanília öntethez a puding csomagolásán leírtak szerint járunk el, pusztán annyit csalunk, hogy több tejet használunk, hogy sodót, és ne pudingot kapjunk.
A tányérra kiszedett gubákat megcsurgatjuk a vanília öntettel. Ha szeretnénk díszíteni, gyümölcsökkel megszórhatjuk.
Epres-mákos minimuffin
Mákos zabfalatok
Túrókrémes kosárkák kezdõ konyhatündéreknek
Tejberizs
Akartam írni, hogy menza-kaja, de rájöttem, hogy ott inkább a nudli volt a menõ, nem a guba.
Van egyáltalán valaki, aki nem ismeri ezt a desszertet? Szerintem nincs, legfeljebb olyan, aki nem szereti. Nálunk otthon, anyukáméknál rendszerint Szenteste ebédkor a halászlé kísérõje volt, legfõképp a mi (gyerekek) kedvünkért. De az év bármely szakában az asztalra került. Mint ahogy most is nálunk. Önmagában desszertként, vagy egy tartalmas leves után második fogásként is kiváló. Mi nagyon szeretjük. És sokat bíbelõdni sem kell vele, hacsak nem magunk sütjük meg a kifliket. Nem is annyira a recept a fontos most, sokkal inkább ötletet kívánok adni, ha épp nem tudnátok, mit készítsetek gyorsan ebédre, vagy vacsorára. Diétázóknak erõsen nem ajánlott!
Hozzávalók
8 szikkadt kifli
1/2 liter tej + cukor
20 dkg darált mák + pár ek cukor
vaj a tál kikenéséhez
Vanília szósz
1 cs. vaníliás pudingpor
8 dl tej
5 ek cukor
A darált mákot ízlés szerint pár evõkanál cukorral elkeverjük. Egy magas falú tálat (jénai) kivajazunk. A kifliket felkarikázzuk, és egy rétegben lepakoljuk a tál aljára. A tejet kevés cukorral felforraljuk, majd ezzel meglocsoljuk az elsõ réteg kiflit. Megszórjuk a cukros mákkal, újabb kifli, újra tej, majd mák. És így tovább, amíg el nem érjük a tál tetejét, vagy el nem fogynak a hozzávalóink. Ha kész, 200 fokos sütõbe betoljuk, és kb. 20 percig sütjük. Én szeretem a tetejét, amik nem puhák a tejtõl, hanem picit ropogósra sülnek. Férj viszont az elázott falatokat szereti. (Mindig mondom, hogy jól megférünk mi egymás mellett, a grillcsirkén se szoktunk összeveszni, nem ugyanazokat a részeket komáljuk? )
A vanília öntethez a puding csomagolásán leírtak szerint járunk el, pusztán annyit csalunk, hogy több tejet használunk, hogy sodót, és ne pudingot kapjunk.
A tányérra kiszedett gubákat megcsurgatjuk a vanília öntettel. Ha szeretnénk díszíteni, gyümölcsökkel megszórhatjuk.
Hasonló bejegyzések:
Epres-mákos minimuffin
Mákos zabfalatok
Túrókrémes kosárkák kezdõ konyhatündéreknek
Tejberizs