Az igazi madártej! ?
sponsored links
Madártej nélkül lehet élni, de nem érdemes! Gyerekkoromban többször készült, manapság elfelejtõdött, de azért évente egy-kétszer elkészítem. :))
A tökéletes madártejben nincs se liszt, se keményítõ se vaníliapuding. Tudom sokan tesznek bele, de azt veszem észre azért mert a tojássárgája elenyészõ azokban a receptekben. A madártej, az madártej és nem madárkrém vagy madárpuding! :))
Elnézést azoktól akik úgy készítik. Sokszor ettem már sûrû madártejet ami nekem nem ízlett. Az eredeti sok tojássárgával készül és ettõl lesz krémes, lágy, selymes állagú, nem a liszttõl. Tehát ne sajnáljuk a tojást, fõleg a házit, nekem sikerült abból fõznöm azért lett ilyen csodálatos színe!
Szóval készítsünk Madártejet! :)
- 2 l tej
- 10 tojássárgája
- 8 evõkanál kristálycukor
- 5 tojásfehérje
- 4 evõkanál porcukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- A tojássárgákat a vanília kivonattal a cukorral fehéredésig verjük.
- A tejet felforrósítjuk (lángterelõ karikán), de ne forraljuk és ha már forró vegyük takarékra, közben a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük.
- Kanállal szaggassunk a forró tejbe habhalmokat és mindkét oldalát 1-1 percig fõzzük.
- Szûrõkanállal egy nagy szûrõbe szedjük.
- A felforralt tejet és a habról lecsepegett tejet szûrjük át egy másik lábosba és forrósítsuk fel, majd újra vegyük takarékra.
- A habos tojássárgához merjünk egy merõkanál forró tejet és keverjük át, majd tegyük ezt újra. Így a hõmérséklet kiegyenlítõdik a két folyadék között és mikor lassan a forró tejhez csurgatjuk a meleg tojásos krémet, nem fogja összekapni.
- Pár percig takarékon kevergetjük, hogy besûrûsödjön egy kicsit, nem lesz láthatóan sûrû, de nem is kell, hogy az legyen.
- Lehúzzuk a tûzrõl, hagyjuk kicsit hûlni, majd áttesszük egy nagyobb tálba és a tetejére halmozzuk a habgaluskákat. Hûtõben tároljuk, hidegen a legfinomabb.
- Ha kibírja másnapig akkor látni fogjuk, hogy a tej magától is sûrûsödik még egy kicsit.
Jó étvágyat!