Az igazi KFC panír - csirkemell extra ropogós bundában (lisztmentesen)
sponsored links
Amikor úgy másfél éve ráakadtam egy új panírozási eljárásra a világhálón ?KFC Korean Fried Chicken? elnevezéssel, már akkor úgy éreztem, hogy ez sokkalta jobban hasonlít a KFC-ben megszokott ízre és textúrára, mint a kukoricapehellyel bevégzett panírozás.
Másrészt az is ?sántított? nekem a corn flakes bundában, hogy az már teljes mértékben elõsütött alapanyag, mindig tartottam attól, hogy mire a csirke megsül, addig a kukoricapehely meg ne égjen.
Persze többször is górcsõ alá vettem már a KFC csirkerészeket és valahogyan az volt az érzésem, hogy olyan lehet az eljárás, mint a sörtészta, nem pedig klasszikusan: liszt, tojás, morzsa.
Az egyik olyan gyorsétterem, ahová egyáltalán hajlandó vagyok betenni a lábamat, ha 10 percem van csak, hogy bekapjak valamit, vagy, ha "szabadnapot" veszek ki. Egyszerûen ízlik a fûszerezése, ízlik a ropogós bunda, nem csoda hát, hogy számtalanféleképpen próbálkoztam már valami hasonlót itthon elõállítani:
A napokban kaptam egy levelet egy fiatal olvasómtól, amelyben elárulja nekem, hogy a fentebb említett cégnél dolgozott és elárulja nekem, hogy a KFC panír lényege nem a corn flakes. Bár az összetételét ?nyilván ? nem tudja, de elõször lisztes keverékben majd folyadékban mártják meg és szitálják a húsdarabokat, ami sütéskor cseppesedik ki, ropogósra. Köszi Norbi! J
Egybõl leesett a tantusz, hogy jó volt anno a megérzésem, hogy az általam korábban kipróbált extra ropogós bunda, vagy ahhoz nagyon hasonló a KFC csirke panírjának lényege.
Nálunk anno és most is tarolt. Extra ropogós, és sokkalta ízletesebb, mint a kukoricapehellyel bevégzett bunda.
Most csak 5 burgerhez paníroztam 5 szelet egyenként 12 dkg-os csirkemellet, úgyhogy ehhez mértem ki a kétfázisú panírozó anyagokat.
A csirkemelleket cajun fûszerkeverékkel megszórtam, de nem sóztam, hiszen majd a keverékbe kerül a só.
A fûszeres csirkemelleket az alábbi keverékben hempergettem meg:
2 evõkanál kukoricakeményítõ
? teáskanál sütõpor
1 teáskanál só
Ebben a keverékben minimum 30 percig, maximum egy éjszakán át pácolhatjuk elõ a csirkemellet.
Csak közvetlenül sütés elõtt vegyük ki a hûtõbõl a csirkemellet és állítsuk össze a második keveréket:
4 evõkanál kukoricakeményítõ
? teáskanál sütõpor
4 evõkanál hideg víz
Ebbe a keverékbe tehetünk 1-2 evõkanál vodkát is, úgy még buborékosabb, még borzosabb lesz a bunda.
Megmártottam egyenként a csirkemelleket ebben a folyadékban és rögtön tettem a forró olajba, ahol néhány perc alatt készre sütöttem.
Szép világos színe marad a bundának, a bundája hihetetlenül ropogós, a hús pedig ízletes és omlós.
Korábban csirkeszárnyakat bundáztam ezzel az eljárással, érdemes ide is benézni:
KFC - Korean Fried Chicken, azaz extra ropogós csirkeszárnyak
A csirkemellek egy új szendvicsbe kerültek, melyrõl legközelebb mesélek. J