Az Európai Bizottság rendelete a szteviáról

2011-12-07

sponsored links



A BIZOTTSÁG 1131/2011/EU RENDELETE
(2011. november 11.)
az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II.mellékletének a szteviol glikozidok tekintetében történõ módosításáról
(EGT-vonatkozású szöveg)
AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG,
tekintettel az Európai Unió mûködésérõl szóló szerzõdésre,
tekintettel az élelmiszer-adalékanyagokról szóló, 2008. december16-i 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletre ( 1 ) és különösen annak 10. cikkére és 30. cikke (5) bekezdésére,
mivel:
(1) Az 1333/2008/EK rendelet létrehozza az élelmiszerekben való felhasználásra jóváhagyott élelmiszer-adalékanyagok uniós listáját, és meghatározza felhasználási feltételeiket.
(2) Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) megvizsgálta a Stevia rebaudiana Bertoni növény leveleibõl nyert ésédesítõszerként használt szteviol glikozidok biztonságosságát, és 2010. március10-én adta ki véleményét ( 2 ). A Hatóság megengedhetõ napi bevitelt (ADI) határozott meg a szteviol glikozidokra (szteviol-egyenértékként kifejezve, 4mg/kg testsúly/nap). A felnõttek és a gyermekek szteviol glikozidokkal szembeni expozíciójára vonatkozó óvatos becslések szerint az ADI várhatóan meghaladja majd a javasolt maximális felhasználási szinteket.
(3) Figyelembe véve a Hatóság következtetését, a kérelmezõk 2010 szeptemberében bemutatták a felhasználási módok felülvizsgálatát, és a Hatóságot felkérték e felhasználások vizsgálatára. Az új expozíciós vizsgálatra vonatkozó közlemény 2011 januárjában jelent meg ( 3 ). A felhasználások felülvizsgálatának ellenére a Hatóság következtetése nagyon hasonló maradt: nagy mennyiségben történõ fogyasztás esetén az ADI várhatóan a felnõtteknél és gyermekeknél egyaránt meghaladja majd a javasolt szinteket. A szteviol glikozidokkal szembeni teljes várható expozíció fõ kiváltói az alkoholmentes, ízesített italok (üdítõitalok).
(4) Figyelembe véve a csökkentett energiatartalmú új termékek forgalomba hozatalának szükségességét, engedélyezni kellene a szteviolglikozidok édesítõszerként való alkalmazását megfelelõ maximális felhasználási szinteken. Figyelembe véve az üdítõitalok esetleges jelentõs hozzájárulását aszteviolglikozid-bevitelhez, csökkenteni kellene az ízesített italoknak a Hatóság által megvizsgált, korábban javasolt felhasználási szintekhez képesti felhasználási szintjét.
(5) A Bizottság a szteviol glikozidok gyártóitól és felhasználóitól ...

Folytats a blogon ... cukroskata.blogspot.com/2011/12/az-eu...

sponsored links

Keres?s