Az epret is eperrel

2014-06-03

sponsored links

eper.jpg

 

 

Elkezdõdött a nagy nyári gyümölcs kánaán, a legfinomabb gyümölccsel, az eperrel - én is nyakig ülök benne: készülnek a dzsemek, szörpök, bodzával, bodzátlanul, de mindenképpen tartósítószer nélkül (receptek is lesznek).

 

Ilyenkor sok mindenre gondol az ember, de az eperallergia nem jut az eszébe, pedig egyre többen szenvednek tõle, és meglepõ módon nemcsak gyerekek, hanem a felnõtt lakosság is, elsõsorban a negyven feletti nõk (ez kutatási adat). Errõl én is egy rendezvényen értesültem nemrégiben, ahol egy epercsatni és egy epres creme brulée elkészítése mellett, néhány szakemberrel beszélgettünk.

 

Mindenek elõtt megtudtam, hogy ez "eperallergia" valójában nem minden esetben allergia, hanem ételintolerancia, melyet a benne lévõ fruktóz és a hisztamin válthat ki.

 

"Az ételérzékenység nem ugyanaz, mint az ételallergia. Nem az immunrendszer gyors válasza, hanem egyéb mechanizmusok állnak a hasonló tünetek hátterében. Az ételérzékenységnél a tünetek megjelenése a bevitt élelmiszer mennyiségével arányos, míg az ételallergiánál egészen kis mennyiség is ugyanolyan tüneteket vált ki, pl. egy szem eper is kiváltja az azonnali téves immunválaszt annál, akinek eperallergiája van. Az ételérzékenység és az ételallergia tünetei hasonlóak, ezért is nehéz diagnosztizálni. Ezek a leggyakrabban a gyomrot és a bélrendszert érintõ emésztõszervi tünetek, de lehet viszketõ csalánkiütés, migrénszerû fejfájás, ingerlékenység, idegesség, depresszió is." (Szatmári Éva dietetikus)

 

Dr. Balaicza Erika belgyógyász kiemelt még néhány fontos tudnivalót: "Nem veleszületett probléma, a helytelen életmód, étkezési szokások, bélgyulladások/fertõzések következménye, különféle gyógyszerek mellékhatása lehet...Legfontosabb, hogy minél frissebb és kezeletlen árut vásároljunk, ami sokat állt, abban felszaporodhat a hisztamin...Ha elkerülhetetlen, hogy hisztamint tartalmazó ételt fogyasszon, akkor az evés elõtt 1-2 órával bevehetünk egy antiallergiás szert. Fontos azonban tudni, hogy ezek hatása hisztaminbevitel mellett sokkal rövidebb ideig tart."

 

Aki részletesen szeretne tájékozódni a témáról, javaslom a www.etelerzekenyseg.hu és a www.balaicza.hu oldalakat.

 

Én pedig rátérek a receptekre, melyeket a Mirage étterem nagyon helyes séfje, Lengyel Ákos készített el szerény közremûködésünkkel:

 

 

 DSC_4132.jpg

 

 

 

Paradicsomos eper-chutney

 

 

 

 

50 dkg hámozott paradicsom,

1 kg eper

20 dkg vöröshagyma

10 dkg cukor

1 dl méz

egy csipet só, koranderzöld, currypor

0,5 dl olívaolaj

0,3 dl balzsamecet

 

 

 DSC_4199.jpg

 

 

 

Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és sûrûre fõzzük. Ezt az egzotikus szószt ehetjük kenyérre halmozva, de mártogathatunk bele sajtkockákat, sõt, sült húsoknak is kiváló kísérõje.

 

 

 DSC_4172.jpg

 

 

 

Epres creme brulée:

 

 

 

5 dl tejszín

50 dkg eper

12 tojássárgája

6 tojásfehérje

1 csomag vaníliás cukor

40 dkg cukor + 2,5 dkg a tetejére

 

 

 

 DSC_4181.jpg

 

 

 

A tejszínt és az epret összeturmixoljuk, a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojás sárgáját a cukorral fehérre keverjük. A turmixot felforraljuk, majd hozzáöntjük a tojás sárgájával elkevert cukrot és a tojás fehérjét. Habverõvel jól összekeverjük, majd kis kerámiatálkákban tepsibe tesszük. A tálkákba még vizet öntünk egészen a peremig.180 fokon 1 óra alatt készre sütjük. Ezt a finomságot még különlegesebbé teszi, hogy a tûzsárkány nevû szerkezet segítségével magunk készíthetjük el a karamellmintázatot.

 

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/06/03/az...

sponsored links

Keres?s