Az elsõ találkozás... Parmezános, medvehagymás burgonyakrémleves
sponsored links
Életemben elõször idén jutottam Móni jóvoltából annyi medvehagymához, hogy kísérletezhessek vele. Egyenesen a Pilisbõl érkezett Brüsszelbe a frissen szedett levél, még egyszer nagyon köszönöm! Sosem gondoltam volna, hogy ekkora kultusza lesz, mert amikor jó pár évvel ezelõtt terepgyakorlaton nézegettük a medvehagymát, csak odáig jutottunk, hogy meg lehet enni... De hát meg lehet enni a vadsóskát is (mi felesben vadsóskából-kerti sóskából tesszük el télre a sóskát),a pitypangot levelet, a turbolyát, mégsem futottak be ekkora karriert.
A medvehagyma tényleg finom, különösen akkor, ha nyersen is kerül bele az ételbe. Én elõször a Tim Malzer-Chili és Vanília féle burgonyakrémlevest alakítottam át. Fokhagyma helyett medvehagymát tettem bele és egy kis fehérbort öntöttem hozzá. Ha a betétek közül kihagyjuk a sonkát, böjti ebédnek is jó lehet.
Hozzávalók
8 dkg vaj
6 szem közepes krumpli
5 dkg medvehagymalevél
1 erõleveskocka
6 dl tej
6 dl víz
só
szerecsendió
õrölt feketebors
1 dl fehérbor
1dl tejszín
A tálaláshoz
pirított barnakenyér- vagy rozskenyérkockák
pirított füstöltsonka- vagy baconszeletek
reszelt parmezán
egy kis marék medvehagymalevél összevágva