Az elsõ quiche próbálkozás cukkinival
sponsored links
Régóta nézegettem a franciák "pizzáját", elérkezett az idõ az elkészítésére, volt egy felesleges cukkinim.
Egy kis quiche ismeret:
Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következõ: egy omlós tésztaágyon pihenõ, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.
A quiche a francia konyha hagyományos étele, jó tulajdonságai népszerûvé teszik az egész világon. Elõre elkészíthetõ, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthetõ és könnyen csomagolható. Eredete Németországba vezet, ahol a német határ közelében vasserpenyõben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re. A quiche a második világháború után vált népszerûvé Angliában, az USA-ban pedig a 1950-es években. Mára már egész Franciaországban elterjedt és közkedvelt étel, mivel szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthetõ a család ízlése szerint.
A tészta eredetileg a klasszikus omlós-vajas tészta, de ha nagyon nem megy az összeállítása, segítségül beletehetünk egy tojás sárgáját. Az nagyon fontos, hogy gyorsan és hideg hozzávalókkal dolgozzunk, mert csak akkor lesz omlós a tészta. Ha nincs kedvünk a gyúrótáblával bíbelõdni, akkor egyenesen a tepsiben is nyújthatjuk a tésztát. Az elõsütéshez fedjük le a tésztát sütõpapírral és tegyünk rá valamilyen nehezéket, így nem fog felpúposodni, és a töltelék egyenletesen elosztható rajta. Melegen fogyasztva a legfinomabb, de hidegen is nagyon finom.
A quiche-ben az is nagyon szerethetõ, hogy igazából egész évben elkészíthetõ, az éppen aktuális zöldségek felhasználásával. Mehet bele: paprika, paradicsom, póréhagyma, cukkini, spenót vagy akár gomba is. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot, sonkát vagy olasz szalámit. Jóformán bármit bele lehet tenni. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, mascarpone, zabpehely. A fûszerezést is kedvünk szerint variálhatjuk: õrölt borssal, szerecsendióval, fehér borssal, római köménnyel, curry-vel, fokhagymával is gazdagíthatjuk.
Forrás: wikipedia.org
A Nõk Lapja oldalán találtam egy tészta alapreceptet, az alábbi hozzávalókkal:
Tészta
? 20 dkg liszt
? 10 dkg vaj (és véletlenül sem margarin)
? 1 tojássárgája
? 1 nagy csipet só
? bõ fél deci hideg víz
Robotgép segítségével tésztává gyúrtam a hozzávalókat - állítólag fontos, hogy az alapanyagok hidegek legyenek, akkor lesz igazán omlós a tészta. Mivel egyenlõre nincs szép, hullámos szélû pitetálam, egy tortaformát használtam. Alulra egy sütõpapírt tettem. A tésztát a tortaformánál nagyobbra nyújtottam, majd úgy tettem a tortaforma aljára, hogy az oldalán peremet képeztem. Itt jönne a tökéletes csavar, miszerint nehezéket kell tenni a tésztára, hogy sütés közben ne púposodjon fel (sütõpapír+bab). De a Nõk Lapja jópofa írása szerint, ezzel mit sem kell törõdnünk, zsupsz be a tésztát a sütõbe, majd a sütés után a villával a felemelkedett részeket megszurkáljuk és ennyi.... Így is tettem. Elõmelegített sütõben 190 fokon 10 percet sütöttem.
Krém:
? 1 tojásfehérje (a tésztából kimaradt)
? 2 tojás
? 2,5 dl tej, tejszín vagy tejföl
? 2 tojás
? 2,5 dl tej, tejszín vagy tejföl
só (mehet bátran), bors, ízlés szerint fûszerek
ebben az esetben még kapor
Egyszerûen kikeverjük, fûszerezzük.
A megsült tésztára újhagyma karikákat pakoltam, egy cukkinit felkarikáztam és szépen, legyezõszerûen a hagymákra raktam. Én biztonság kedvéért sóztam és borsoztam a cukkinit is -ettõl azért egy kicsit levet eresztett- , az írás szerint elég csak a krémet sózni. Ráöntöttem a krémet (tejszínnel készült) (tortaformánál érdemes egy tepsit is alá rakni, hátha kifolyik) és reszelt sajttal borítottam be. Fenti hõfokon kb. fél órát sült. Hagyjuk valamennyire kihûlni, úgy jobban szeletelhetõ.
Nekem ízlett, 3-4 szeletet be is vágtam. Még van egy kis hiányérzetem, ezért további quiche recepteket fogok kipróbálni! Ha ismertek ilyeneket, kéretik beküldeni nekem! :)
Az eredeti, Nõk Lapja írást ITT TALÁLJÁTOK, még további receptekkel!
FILMAJÁNLÓ
Juj csajok, megint láttam egy szerelmetes, fiatalos filmet. :) 2 részbõl áll. Nekem sikerült máris a másodikkal kezdenem. Úgyis jó volt. Furcsa egy történetet visszafelé nézni, na de ezt is élveztem.
Az elsõ részt itt találjátok, rögtön meg is nézhetitek:
A FELHÕK FELETT 3 MÉTERREL
A FELHÕK FELETT 3 MÉTERREL
A történet két különbözõ világban élõ tinédzserrõl szól. Egy valószerûtlen kapcsolat krónikája, ami gyakorlatilag lehetetlen, mindazonáltal elkerülhetetlen. Babi tehetõs felsõ középosztálybeli családból származik, aki korlátok közt nõtt fel, jól nevelt, ártatlan és betart minden szabályt. Hache ellenben lobbanékony, lázadó alkat, és megbízhatatlan természet. Állandóan keresi a veszélyt, folyamatosan harcban áll mindennel és mindenkivel, illegális motorversenyeken vesz részt. A két fiatal megtapasztalja az igazi szerelem érzését. (port.hu)