Az a bizonyos svéd, aki meghódította a világot?

2014-03-16

sponsored links

Nagy rajongója vagyok én is, egyszerûen mennyei és imádom, 3 szelet nálam tuti lecsusszan? :) de a csokis variációs is a kedvencem, de majd arról legközelebb? Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom?

svéd mandulatorta IKEASvéd mandula torta

Hozzávalók:


Tésztához:

120 g nádcukor

250 g héjas mandula ledarálva

50 g egész héjas mandula félig ledarálva

4 tojás fehérje





Krém:

4 tojás sárgája

30 g keményítõ

2 dl tej

200 g vaj felkockázva

10 dkg porcukor ? de lehet kevesebb is, de több nem?

1 tk vanília kivonat

Tetejére:

50 g mandula pehely - serpenyõben pár percig pirítva, míg szép arany barna nem lesz a széle -, de nem fontos megpirítani, aki nem szereti?

Tésztalap elkészítése:

A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintén ledaráljuk annyira, hogy egy kicsit darabosabb maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.

svéd mandulatorta eperrel

A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekeverjük a mandulás keveréket.

Két lapot sütünk ki, egy kerek csatos tortaformába - sütõ papapírral kibélelt, ha nincs vajazzuk ki a tortaformát - beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és így sütjük  meg. Ha kész az egyik lap, kicsit hagyjuk kihûlni, óvatosan kivesszük a formából, majd jöhet a másik lap megsütése.

Krém:

A tojások sárgáját kikeverjük a keményítõvel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfõzzük. - pudingszerûnek kell lennie -. Folyamatosan kavargassuk, hogy le ne égjen. Ha kész, vegyük le a tûzrõl. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat hagyjuk felolvadni benne, és jól keverjük el.

svéd mandulatorta IKEA eperrel

Végül hûtsük ki teljesen a krémet. Ha esetleg a vaj kicsapódna, nincs semmi gond, akkor egyszerûen keverjük alaposan át egy robotgéppel, vagy kézi mixerrel, hogy sima krémet kapjunk. A végeredmény tökéletes lesz.

Ha kihûlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt, valamint a tetejét és az oldalát is kenjük be, a végén pedig az enyhén pirított mandulaszeletekkel vonjuk be a tetejét. Hidegen tároljuk. Hûtõbõl kivéve pár perc után fogyasztható!

Jó étvágyat!

Klarissza



Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s