Az a bizonyos svéd, aki meghódította a világot?
sponsored links
Nagy rajongója vagyok én is, egyszerûen mennyei és imádom, 3 szelet nálam tuti lecsusszan? de a csokis variációs is a kedvencem, de majd arról legközelebb? Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom?
Svéd mandula torta
Hozzávalók:
Tésztához:
120 g nádcukor
250 g héjas mandula ledarálva
50 g egész héjas mandula félig ledarálva
4 tojás fehérje
Krém:
4 tojás sárgája
30 g keményítõ
2 dl tej
200 g vaj felkockázva
10 dkg porcukor ? de lehet kevesebb is, de több nem?
1 tk vanília kivonat
Tetejére:
50 g mandula pehely - serpenyõben pár percig pirítva, míg szép arany barna nem lesz a széle -, de nem fontos megpirítani, aki nem szereti?
Tésztalap elkészítése:
A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintén ledaráljuk annyira, hogy egy kicsit darabosabb maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.
A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekeverjük a mandulás keveréket.
Két lapot sütünk ki, egy kerek csatos tortaformába - sütõ papapírral kibélelt, ha nincs vajazzuk ki a tortaformát - beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és így sütjük meg. Ha kész az egyik lap, kicsit hagyjuk kihûlni, óvatosan kivesszük a formából, majd jöhet a másik lap megsütése.
Krém:
A tojások sárgáját kikeverjük a keményítõvel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfõzzük. - pudingszerûnek kell lennie -. Folyamatosan kavargassuk, hogy le ne égjen. Ha kész, vegyük le a tûzrõl. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat hagyjuk felolvadni benne, és jól keverjük el.
Végül hûtsük ki teljesen a krémet. Ha esetleg a vaj kicsapódna, nincs semmi gond, akkor egyszerûen keverjük alaposan át egy robotgéppel, vagy kézi mixerrel, hogy sima krémet kapjunk. A végeredmény tökéletes lesz.
Ha kihûlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt, valamint a tetejét és az oldalát is kenjük be, a végén pedig az enyhén pirított mandulaszeletekkel vonjuk be a tetejét. Hidegen tároljuk. Hûtõbõl kivéve pár perc után fogyasztható!
Jó étvágyat!
Klarissza
Svéd mandula torta
Hozzávalók:
Tésztához:
120 g nádcukor
250 g héjas mandula ledarálva
50 g egész héjas mandula félig ledarálva
4 tojás fehérje
Krém:
4 tojás sárgája
30 g keményítõ
2 dl tej
200 g vaj felkockázva
10 dkg porcukor ? de lehet kevesebb is, de több nem?
1 tk vanília kivonat
Tetejére:
50 g mandula pehely - serpenyõben pár percig pirítva, míg szép arany barna nem lesz a széle -, de nem fontos megpirítani, aki nem szereti?
Tésztalap elkészítése:
A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintén ledaráljuk annyira, hogy egy kicsit darabosabb maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.
A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekeverjük a mandulás keveréket.
Két lapot sütünk ki, egy kerek csatos tortaformába - sütõ papapírral kibélelt, ha nincs vajazzuk ki a tortaformát - beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és így sütjük meg. Ha kész az egyik lap, kicsit hagyjuk kihûlni, óvatosan kivesszük a formából, majd jöhet a másik lap megsütése.
Krém:
A tojások sárgáját kikeverjük a keményítõvel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfõzzük. - pudingszerûnek kell lennie -. Folyamatosan kavargassuk, hogy le ne égjen. Ha kész, vegyük le a tûzrõl. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat hagyjuk felolvadni benne, és jól keverjük el.
Végül hûtsük ki teljesen a krémet. Ha esetleg a vaj kicsapódna, nincs semmi gond, akkor egyszerûen keverjük alaposan át egy robotgéppel, vagy kézi mixerrel, hogy sima krémet kapjunk. A végeredmény tökéletes lesz.
Ha kihûlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt, valamint a tetejét és az oldalát is kenjük be, a végén pedig az enyhén pirított mandulaszeletekkel vonjuk be a tetejét. Hidegen tároljuk. Hûtõbõl kivéve pár perc után fogyasztható!
Jó étvágyat!
Klarissza