Avokádós kölessaláta
sponsored links
Gyerekkoromban nem szerettem a kölest, de mostában már egyre gyakrabban fogyasztom. Persze így voltam a sörrel is.
A kölest elkészíthetjük édesen - hiszen 2011 ország tortája sárgabarack lekváros köles torta lett- és sósan köretnek akár a rizs helyett is. Most reggelire készítettem el joghurtos zöldséges salátába keverve.
A köles egyik legõsibb gabona, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Különösen gazdag B vitaminokban , fluorban , foszforban, kovasavban, magnéziumban és káliumban.
A kálium a szívizom mûködését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet. A kovasav miatt szépítõ gabonának is nevezzük, mert fényessé teszi a hajat, erõsíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbõrt, s késlelteti az öregedést. Magas rosttartalma miatt helyreállítja az emésztést.
Természetgyógyászok elõszeretettel ajánlják a köles fogyasztását a szervezet lúgosítására.
És még egy jótékony hatásáról olvastam, hogy erõs gyulladáscsökkentõ és sérülések esetén rövidíti a regenerálódási idõt.
Hozzávalók: ...