Avokádó-paradicsom saláta sok korianderzölddel
sponsored links
A koriander zöldjét vagy ellenállhatatlanul szeretjük, vagy ki nem állhatjuk, és még a szagát sem bírjuk elviselni. Hogy melyik táborhoz tartozunk, általában eldõl az elsõ találkozáskor. A szaga valóban jellegzetes lévén elnevezése a görög koris (koriannon) azaz poloska szóból származik. Mindezek ellenére az egyik univerzális összetevõje a keleti, afrikai dél amerikai, és indiai ételeknek.
Termesztése egyszerû, mindenféle talajon megterem. Nem szereti a nagy hõséget és a szárazságot, ezért kora tavasszal, és nyár végén vetjük, a fagyokra nem érzékeny és az idei enyhe télben kifejezetten buja gazdag levélzettel ajándékoz meg bennünket. Cserépben elég gyenge növekedést produkált, lehetséges a napsütés hiányzott neki.
Gyakorlatilag az egész növényt fejlõdésének különbözõ idõszakaiban felhasználjuk. Friss leveleit, zsenge szárát, virágját, zöld és beérett magját, és gyökerét.
A koriander levele az egyik leggazdagabb C-vitamin (20mg 100 g-ban) és A vitamin (5.200 I.E. 100g-ban) forrás, ezért kifejezetten ajánlatos friss salátákban, elõételekben szendvicseken minél többet fogyasztani belõle, vagy csak egyszerûen más zöldekkel és egész nyers zöldségekkel feltenni az asztalra, melynek így egyben díszévé is válik.
Ebbe a salátába kerülhetnek az avokádón és a paradicsomon kívül további ízesítésként hagyma, vagy ...