Autoimmun Protokoll ? paleo ételek ajánlata

2017-10-28

sponsored links

A képet a következõ oldalról importáltam:

First Ever Medical Study on Efficacy of Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease

MIT IS FÕZZEK? ? AIP étrendi fogódzó

Tehát ? Mit is ehetek? 

Levesek

  • Húsleves ? Hosszan fõt húsleves az AIP étkezés egyik alap étele, mely sertés, marha húsokból és fõleg csontokból készül, de készülhet szárnyasokból is.
  • Halleves
  • Becsinált leves (zöldségek, hús párolva, majd felöntve, esetleg valamivel sûrítve ? pl. kókusztejjel és NoCarb liszttel
  • Krémlevesek zöldségbõl (kókuszliszt, NoCarb liszt lehet a sûrítés)
  • A AIP-ban a keresztesvirágúak fõve ehetõek
  • Hagyma ? a hagymák bármelyikét használhatod, különös érzékenység esetén a vörös hagymát kerüld!
  • Fokhagyma
  • Spárga leves
  • Frankfurti leves (krumpli helyett paszternák, sárgarépa vagy semmi)
  • Gombaleves
  • Gyümölcslevesek (saját anyaggal visszasûríteni, + kókusztej)
  • Zöldségleves

Fûszerezés

  • AIP fûszerezés: el kell szakadni a magyar hagyományos só-bors-paprika fûszerezéstõl és közelíteni kell az indiai fûszerezéshez ? kurkuma, fahéj, majoránna, oregánó, kakukkfû, rozmaring, borsikafû, petrezselyem, snidling stb.
  • Sózás: Parajdi sóval
  • Édesítés: pl. almaszósszal, megengedõ szakaszban legfeljebb 1 tk. mézzel; a kókuszliszt és a földi mandula liszt édes lisztek

Húsok

  • Húsok ? AIP fûszerezéssel, sok fokhagymával és hagymával sütve
  • Rántott húsok – pl. kókusztejben puhított hús sózva és földi mandula panírral bevonva
  • Almaszósz ? nyers gyümölcsbõl turmixolva, fõtt vagy sült hússal (almaszószt magával és esetleg kókusztejjel sûríteni)
  • Bakonyi szelet (bármilyen hús, gombás raguval, AIP fûszerekkel)
  • Brassói aprópecsenye (patisszonnal, paszternákkal, hagymával, fokhagymával)
  • Csirke máj baconban
  • Csirke nyárs (szalonna, gomba, hagyma, zöldségek)
  • Csirke szárny sütve, földi mandula õrleménnyel rántva
  • Fasírt AIP fûszerezéssel; almával, sárgarépával, banánnal keverve is
  • Gombás hús AIP-os fûszerezéssel (sertés, csirke, pulyka)
  • Grillezett, elõzõekben bepácolt húsok (karaj, csirkemell v. comb, szûzpecsenye, tarja, hal) ? kókusztejben pácolva + AIP fûszerek
  • Pörkölt (csirke, pulyka, sertés, marha, nyúl, gomba, csülök, köröm, vad, zúza, máj, velõ) ? az AIP fûszerezésbõl elsõsorban a só, fokhagyma és majoránna illik hozzá
  • Sült (csirke, lapocka, oldalas, csirke szárny, csülök, malac császárhús, kacsacomb, libacomb, tarja, oldalas, hal) ? sóval, fokhagymával, hagymával, kurkumával, majoránnával, oregánóval, kakukkfûvel
  • Székelykáposzta ? kókusztej + NoCarb liszt sûrítéssel, kurkumával, babérlevéllel, fokhagymával
  • Töltött csirkecomb ? pürésített fõtt zöldségekkel, AIP fûszerezéssel
  • Töltött káposzta ? AIP fûszerezéssel és útifûmaghéj vagy bambuszrost kötõanyaggal
  • Vadas ? marha, nyúl, vagy vad – darált húsból készült AIP-os fûszerezésû húsgombóccal, NoCarb kötõanyaggal vagy útifûmaghéjjal)

Zsírok

  •  Kókuszzsír, sertés, kacsa, liba

Mi legyen a köret?

  •  Zöldség, gyümölcs nyersen vagy fõve, párolva, sütve, kompótként ? ügyelj azonban a napi fruktóz bevitelre! ? maximum 10-20 gr/nap lehet
  • A húsokhoz egyél minél több fermentált káposztát, zöldséget.
  • Egyél felengedett mélyhûtött gyümölcsöt, citrommal kell meglocsolni.
  • A salátákra extra szûz olívaolajas öntet és AIP-os fûszerezés illik ? fõleg snidling, hagymafélék.

Halak és egybek

  • Földi mandulával, kókuszlisztben forgatva – rántva, sütve, fõzve, párolva, grillezve, pörköltnek csak AIP-os fûszertekkel!
  • Naphal
  • Ponty
  • Hekk
  • Harcsa
  • Tilápia
  • Lazac
  • Tonhal
  • Tõkehal stb.

Minél kisebb hal, amit fogyasztunk, annál kevesebb szennyezett anyag kerül a húsába; igaz viszont, hogy manapság a boltokban kapható halak legnagyobb része tenyésztett. Itt is érdemes utánajárni, hogy honnan kerül a boltok mélyhûtõibe a termék?!

Köretek

  • Párolt káposzta (pl. 100 %-os almalével öntözgetni párolás közben)
  • Sült sárga- és fehérrépa AIP-os fûszerezéssel
  • Pirított káposzta
  • Párolt zöldségek
  • Sült (grillezett) zöldségek
  • Spárga párolva, vagy baconba göngyölve
  • Almapüré (esetleg körtével vegyesen) ? turmixolva gyümölcsvelõként
  • Zöldségpüré
  • Édes burgonya (batáta) sütve, fõve, pürésítve (sárga és fehér)
  • Paszternák ? püré, sült fõtt
  • Retek nyersen
  • Karfiol fõve
  • Kompót (körte, alma, szilva, meggy, cseresznye – cukor nélküli leve helyett citrommal)
  • Lapcsánka, tócsni zöldségekbõl ? földi mandulával vagy NoCarb liszttel, avagy útifûmaghéjjal, bambuszrosttal dúsítva.

Fõzelékek

  •  Zöldség, gyümölcs nyersen vagy fõve, párolva, sütve, kompótként.
  • Minden zöldség lehet a fõzelékek alapja, kivéve a száraz bab, a paprika, a paradicsom, a padlizsán; a keresztesvirágúak fõve ehetõek, ezért ezt sem kell mellõznöd.
  • A fõzeléket sûríthetjük úgy, hogy kb. egynegyedét pürésítjük, és azzal sûrítjük; tehetünk bele kókusztejet, földi mandula tejet (chufa) is; rántást készíthetünk pl. földi mandula lisztbõl zsírban pirítva, vízzel felengedve!

Egytálételek

  • Gombapörkölt AIP fûszerezéssel
  • Kocsonya ? a hosszan fõtt levesbõl
  • Rakott kel ? AIP fûszerezésû darált hússal, kókusztejszínnel
  • Töltött karalábé ? AIP fûszerezésû darált hússal, útifûmaghéjjal
  • Töltött patisszon ? AIP fûszerezésû darált hússal, útifûmaghéjjal
  • Vadas ? fahéjas, kurkumás, rozmaringos NoCarb liszttel besûrítve

 Édesség

  • Elsõsorban a zselatint helyezzük elõtérbe kötõanyagként
  • Az avokádó és a banán is kiváló alapanyag édesség készítéséhez.
  • Helyezzük elõtérbe a bogyós gyümölcsöket ? málna, áfonya, szeder
  • Ehetünk mindenféle gyümölcsöt, de a fogyasztásunk ne haladja meg a napi 10-20 gr fruktózt!
  • Sütemények és krémek készítéséhez használjuk az önmagában is édes alapanyagokat: kókuszliszt, földi mandula liszt, édes burgonya (batáta), sütõtök, sárgarépa
  • Kakaó helyett használjunk karob port
  • Az édesítés legyen pl. almapüré vagy banán, illetve az AIP megengedõ szakaszában 1 tk. méz

Saláták

  •  Csirkesaláta, hal saláta ? Cézár saláta AIP-os fûszerezéssel ? sóval, fokhagymával
  • Fejes saláta, tölgy saláta, római saláta
  • Alma, zeller
  • Rebarbara
  • Uborka
  • Retek ? este a legjobb a szervezetnek!

Reggelik

  • Fõtt, vagy sült debreceni ? Elsõsorban az ALDI-ban kapható kiváló minõségû MINDENMENTES húskészítmény! Az Intersparban is lehet már MINDENMENTES húskészítményeket találni.
  • Füstölt fõtt tarja
  • Szalonna
  • Töpörtyû
  • Tonhal, lazac szeletek
  • ?Kenyérként? ajánlom: savanyú zöld alma szeletek, kígyóuborka szeletek, testes saláták ?pl. római saláta
  • Banán, alma
  • Cikória (katáng) kávé

 Liszt helyett:

  • Kókuszliszt (pellet)? stb.
  • Földi mandula liszt (fûféle gumója, ezért kiváló gluténmentes kiegészítõje az AIP-nak); panír, mag
  • NoCarb liszt, dara ? a Konjac növény rostjaiból készül
  • Bambuszrost
  • Útifûmaghéj, -liszt
  • AIP-ban megengedettek a keményítõk: nyílgyökér liszt (arrowroot), tápióka, gari – személy szerint én nem rajongok értük, mert felesleges szénhidrát-növelésnek tartom. Az én véleményemtõl függetlenül nyugodtan használja az, akinek, mint nekem nincsenek örök hízási és cukorszinttel kapcsolatos gondjai!

Egyebek 

  •  Kávé helyett cikória kávé (katáng) ? jó minõségû alatt azt érjük, hogy nézd meg, hogy nincs-e összeõrölve gabonafélékkel?!
  • Aszalt gyümölcsök ? nem ajánlottak a magas fruktóz tartalom miatt!
  • Magok ? tilos mindenféle mag a fitát tartalom miatt és a hisztamin érzékenység indikátora lehet.

Folytats a blogon ... paleovital.hu/?p=32389

sponsored links

Keres?s