Autoimmun Protokoll ? paleo ételek ajánlata
sponsored links
A képet a következõ oldalról importáltam:
First Ever Medical Study on Efficacy of Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease
MIT IS FÕZZEK? ? AIP étrendi fogódzó
Tehát ? Mit is ehetek?
Levesek
- Húsleves ? Hosszan fõt húsleves az AIP étkezés egyik alap étele, mely sertés, marha húsokból és fõleg csontokból készül, de készülhet szárnyasokból is.
- Halleves
- Becsinált leves (zöldségek, hús párolva, majd felöntve, esetleg valamivel sûrítve ? pl. kókusztejjel és NoCarb liszttel
- Krémlevesek zöldségbõl (kókuszliszt, NoCarb liszt lehet a sûrítés)
- A AIP-ban a keresztesvirágúak fõve ehetõek
- Hagyma ? a hagymák bármelyikét használhatod, különös érzékenység esetén a vörös hagymát kerüld!
- Fokhagyma
- Spárga leves
- Frankfurti leves (krumpli helyett paszternák, sárgarépa vagy semmi)
- Gombaleves
- Gyümölcslevesek (saját anyaggal visszasûríteni, + kókusztej)
- Zöldségleves
Fûszerezés
- AIP fûszerezés: el kell szakadni a magyar hagyományos só-bors-paprika fûszerezéstõl és közelíteni kell az indiai fûszerezéshez ? kurkuma, fahéj, majoránna, oregánó, kakukkfû, rozmaring, borsikafû, petrezselyem, snidling stb.
- Sózás: Parajdi sóval
- Édesítés: pl. almaszósszal, megengedõ szakaszban legfeljebb 1 tk. mézzel; a kókuszliszt és a földi mandula liszt édes lisztek
Húsok
- Húsok ? AIP fûszerezéssel, sok fokhagymával és hagymával sütve
- Rántott húsok – pl. kókusztejben puhított hús sózva és földi mandula panírral bevonva
- Almaszósz ? nyers gyümölcsbõl turmixolva, fõtt vagy sült hússal (almaszószt magával és esetleg kókusztejjel sûríteni)
- Bakonyi szelet (bármilyen hús, gombás raguval, AIP fûszerekkel)
- Brassói aprópecsenye (patisszonnal, paszternákkal, hagymával, fokhagymával)
- Csirke máj baconban
- Csirke nyárs (szalonna, gomba, hagyma, zöldségek)
- Csirke szárny sütve, földi mandula õrleménnyel rántva
- Fasírt AIP fûszerezéssel; almával, sárgarépával, banánnal keverve is
- Gombás hús AIP-os fûszerezéssel (sertés, csirke, pulyka)
- Grillezett, elõzõekben bepácolt húsok (karaj, csirkemell v. comb, szûzpecsenye, tarja, hal) ? kókusztejben pácolva + AIP fûszerek
- Pörkölt (csirke, pulyka, sertés, marha, nyúl, gomba, csülök, köröm, vad, zúza, máj, velõ) ? az AIP fûszerezésbõl elsõsorban a só, fokhagyma és majoránna illik hozzá
- Sült (csirke, lapocka, oldalas, csirke szárny, csülök, malac császárhús, kacsacomb, libacomb, tarja, oldalas, hal) ? sóval, fokhagymával, hagymával, kurkumával, majoránnával, oregánóval, kakukkfûvel
- Székelykáposzta ? kókusztej + NoCarb liszt sûrítéssel, kurkumával, babérlevéllel, fokhagymával
- Töltött csirkecomb ? pürésített fõtt zöldségekkel, AIP fûszerezéssel
- Töltött káposzta ? AIP fûszerezéssel és útifûmaghéj vagy bambuszrost kötõanyaggal
- Vadas ? marha, nyúl, vagy vad – darált húsból készült AIP-os fûszerezésû húsgombóccal, NoCarb kötõanyaggal vagy útifûmaghéjjal)
Zsírok
- Kókuszzsír, sertés, kacsa, liba
Mi legyen a köret?
- Zöldség, gyümölcs nyersen vagy fõve, párolva, sütve, kompótként ? ügyelj azonban a napi fruktóz bevitelre! ? maximum 10-20 gr/nap lehet
- A húsokhoz egyél minél több fermentált káposztát, zöldséget.
- Egyél felengedett mélyhûtött gyümölcsöt, citrommal kell meglocsolni.
- A salátákra extra szûz olívaolajas öntet és AIP-os fûszerezés illik ? fõleg snidling, hagymafélék.
Halak és egybek
- Földi mandulával, kókuszlisztben forgatva – rántva, sütve, fõzve, párolva, grillezve, pörköltnek csak AIP-os fûszertekkel!
- Naphal
- Ponty
- Hekk
- Harcsa
- Tilápia
- Lazac
- Tonhal
- Tõkehal stb.
Minél kisebb hal, amit fogyasztunk, annál kevesebb szennyezett anyag kerül a húsába; igaz viszont, hogy manapság a boltokban kapható halak legnagyobb része tenyésztett. Itt is érdemes utánajárni, hogy honnan kerül a boltok mélyhûtõibe a termék?!
Köretek
- Párolt káposzta (pl. 100 %-os almalével öntözgetni párolás közben)
- Sült sárga- és fehérrépa AIP-os fûszerezéssel
- Pirított káposzta
- Párolt zöldségek
- Sült (grillezett) zöldségek
- Spárga párolva, vagy baconba göngyölve
- Almapüré (esetleg körtével vegyesen) ? turmixolva gyümölcsvelõként
- Zöldségpüré
- Édes burgonya (batáta) sütve, fõve, pürésítve (sárga és fehér)
- Paszternák ? püré, sült fõtt
- Retek nyersen
- Karfiol fõve
- Kompót (körte, alma, szilva, meggy, cseresznye – cukor nélküli leve helyett citrommal)
- Lapcsánka, tócsni zöldségekbõl ? földi mandulával vagy NoCarb liszttel, avagy útifûmaghéjjal, bambuszrosttal dúsítva.
Fõzelékek
- Zöldség, gyümölcs nyersen vagy fõve, párolva, sütve, kompótként.
- Minden zöldség lehet a fõzelékek alapja, kivéve a száraz bab, a paprika, a paradicsom, a padlizsán; a keresztesvirágúak fõve ehetõek, ezért ezt sem kell mellõznöd.
- A fõzeléket sûríthetjük úgy, hogy kb. egynegyedét pürésítjük, és azzal sûrítjük; tehetünk bele kókusztejet, földi mandula tejet (chufa) is; rántást készíthetünk pl. földi mandula lisztbõl zsírban pirítva, vízzel felengedve!
Egytálételek
- Gombapörkölt AIP fûszerezéssel
- Kocsonya ? a hosszan fõtt levesbõl
- Rakott kel ? AIP fûszerezésû darált hússal, kókusztejszínnel
- Töltött karalábé ? AIP fûszerezésû darált hússal, útifûmaghéjjal
- Töltött patisszon ? AIP fûszerezésû darált hússal, útifûmaghéjjal
- Vadas ? fahéjas, kurkumás, rozmaringos NoCarb liszttel besûrítve
Édesség
- Elsõsorban a zselatint helyezzük elõtérbe kötõanyagként
- Az avokádó és a banán is kiváló alapanyag édesség készítéséhez.
- Helyezzük elõtérbe a bogyós gyümölcsöket ? málna, áfonya, szeder
- Ehetünk mindenféle gyümölcsöt, de a fogyasztásunk ne haladja meg a napi 10-20 gr fruktózt!
- Sütemények és krémek készítéséhez használjuk az önmagában is édes alapanyagokat: kókuszliszt, földi mandula liszt, édes burgonya (batáta), sütõtök, sárgarépa
- Kakaó helyett használjunk karob port
- Az édesítés legyen pl. almapüré vagy banán, illetve az AIP megengedõ szakaszában 1 tk. méz
Saláták
- Csirkesaláta, hal saláta ? Cézár saláta AIP-os fûszerezéssel ? sóval, fokhagymával
- Fejes saláta, tölgy saláta, római saláta
- Alma, zeller
- Rebarbara
- Uborka
- Retek ? este a legjobb a szervezetnek!
Reggelik
- Fõtt, vagy sült debreceni ? Elsõsorban az ALDI-ban kapható kiváló minõségû MINDENMENTES húskészítmény! Az Intersparban is lehet már MINDENMENTES húskészítményeket találni.
- Füstölt fõtt tarja
- Szalonna
- Töpörtyû
- Tonhal, lazac szeletek
- ?Kenyérként? ajánlom: savanyú zöld alma szeletek, kígyóuborka szeletek, testes saláták ?pl. római saláta
- Banán, alma
- Cikória (katáng) kávé
Liszt helyett:
- Kókuszliszt (pellet)? stb.
- Földi mandula liszt (fûféle gumója, ezért kiváló gluténmentes kiegészítõje az AIP-nak); panír, mag
- NoCarb liszt, dara ? a Konjac növény rostjaiból készül
- Bambuszrost
- Útifûmaghéj, -liszt
- AIP-ban megengedettek a keményítõk: nyílgyökér liszt (arrowroot), tápióka, gari – személy szerint én nem rajongok értük, mert felesleges szénhidrát-növelésnek tartom. Az én véleményemtõl függetlenül nyugodtan használja az, akinek, mint nekem nincsenek örök hízási és cukorszinttel kapcsolatos gondjai!
Egyebek
- Kávé helyett cikória kávé (katáng) ? jó minõségû alatt azt érjük, hogy nézd meg, hogy nincs-e összeõrölve gabonafélékkel?!
- Aszalt gyümölcsök ? nem ajánlottak a magas fruktóz tartalom miatt!
- Magok ? tilos mindenféle mag a fitát tartalom miatt és a hisztamin érzékenység indikátora lehet.