Atayef, az arab palacsinta
sponsored links
Vagy cataif-nak is nevezik, de bármi legyen a neve, egy mennyei finomság. Sok lesz belõle, kiadós, ám annál hamarabb fogy.
Atayef, az arab palacsinta
Hozzávalók 35-40 darabhoz: 30 dkg liszt, 7 dkg búzadara, ? mokkáskanál só, 1 evõkanál cukor, 1 teáskanál sütõpor, ? teáskanál szárított élesztõ, ? teáskanál õrölt kardamom, 2 evõkanál olaj, 6 dl meleg víz;
a krémhez: 40 dkg mascarpone (ricotta vagy tehéntúró), 2-3 evõkanál porcukor, 1-2 tasak vaníliás cukor, ? - ? teáskanál õrölt kardamom és fahéj;
továbbá: 10 dkg õrölt pisztácia, 1,5 dl víz, 2 evõkanál méz, citromlé.
Elkészítése: Összevegyítjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk az olajat, illetve fokozatosan a meleg vizet, és sima masszává keverjük. Letakarjuk, és legalább 20-25 percig pihenni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a krémet, amihez a hozzávalókat simára keverjük. Elkészítjük a szirupot is a vízbõl, a mézbõl, illetve ízlés szerinti citromlébõl. Amikor a pihentetési idõ lejárt, nagyon vékonyan olajozott serpenyõbe 9-10 cm átmérõjû köröket öntünk a masszából, és közepes lángon addig sütjük õket, míg az aljuk aranybarna nem lesz, a tetejük pedig szép buborékos-lyukacsos. Nem kell megfordítani a palacsintákat, csupán addig sütjük, míg a nyers tészta meg nem szilárdul a tetején. Ekkor tányérra szedjük, egy másik adagot teszünk sülni, és amíg az sül, az elkészült palacsintákat összehajtjuk úgy, hogy a széleket egymáshoz illesztjük, és kb. a közepéig ujjbegyeinkkel összecsípve jól összeragasztjuk. Így hagyjuk kihûlni. Miután az összes megsült és kihûlt, megtöltjük 1-1 teáskanálnyi krémmel, majd a krémes részt õrölt pisztáciába mártjuk. Tálaláskor mézes sziruppal leöntve kínáljuk.
Megjegyzés: Ha túrót vagy ricottát használunk, kevés joghurttal vagy tejföllel, esetleg tejszínnel lazíthatjuk, összeállíthatjuk a krémet.