Aszaltszilvaleves füstölt oldalassal
sponsored links
Az aszaltszilvaleves inkább téli, fõleg farsangi étel, nálam sem most készült, de a tegnapi és mai rossz idõben bizony jól esne egy tányérral belõle. Mi nagyon, de nagyon szeretjük.
Hozzávalók (5 személyre): 60 dkg füstölt sertésoldalas, 50 dkg magostól aszalt szilva (természetesen lehet mag nélküli is) , 1 hagyma, 1 szál szárított csombor, 2 evõkanál sóban eltett házi ételízesítõ, citromsó ízlés szerint, szárított petrezselyem - és zellerzöld, só ha szükséges, hiszen az oldalas és az ételízesítõ is sós, így vigyázni kell vele. Az eresztékhez: 1 tojás, 1 evõkanál liszt, 1 dl tej, 1 dl víz.
Elkészítése:
1. Elõkészítjük a leves hozzávalóit: az oldalast, az aszalt szilvát, a csombort.
2. A megmosott oldalast hideg vízben fõni tesszük, amikor felfõtt a habját leszedjük, hozzáadjuk a meghámozott, egészben hagyott hagymát és az ételízesítõt.
3. Amíg a hús fõ a szilvát beáztatjuk langyos vízbe, hogy kissé megpuhuljon.
4. Amikor a hús megfõtt hozzáadjuk az aszalt szilvát, a csombort, és puhára, de nem szétomlósra fõzzük.
5. Elõkészítjük az ereszték hozzávalóit: a tojást, a lisztet, a tejet.
6. Elkészítjük az eresztéket: a lisztet csomómentesre kavarjuk a tojással, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a vizet.
7. A levest levesszük a lángról, hõkiegyenlítéssel hozzáadjuk az eresztéket, ha szükséges kevés citromsóval savanyítjuk, a tetejét megszórjuk szárított petrezselyem ? és zellerzölddel.