Aszalt áfonyás kerti vadnövényes sárgarépasaláta
sponsored links
Elõzmény: T. barátommal arról folytattunk eszme-cserét,
hogy ilyentájt milyen kevés zöldség áll rendelkezésünkre, amibõl egy jó salátát összedobhatunk.
Rácsodálkozott, hogy milyen finomat lehet készíteni nyers káposztából és céklából.
Megígértem, hogy rendszeresen mutatok a blogon általam összeállított variációkat.
Természetesen -többnyire- szezonális növényekbõl, ami a kertemben termett,
vagy a közeli piacon, õstermelõktõl szereztem be.
Aszalt áfonyás vadnövényes sárgarépasaláta
(A mennyiségek pontos feltüntetésére nem törekszem,
(A mennyiségek pontos feltüntetésére nem törekszem,
inkább az arányokra helyezem a hangsúlyt.)
Hozzávalók
2 adag (vékonyra) reszelt sárgarépa
1 adag (nagyra) reszelt fehér káposzta
1 adag kerti vadnövények: - tyúkhúr egy kis csokor
- rukkola kis maréknyi
- gyermekláncfûlevél még csak pár darabot találtam
- ibolyalevél/15 kicsi levélke
- rukkola kis maréknyi
- gyermekláncfûlevél még csak pár darabot találtam
- ibolyalevél/15 kicsi levélke
1/2 adag vékonyra szeletelt póréhagyma
1/2 adag aszalt áfonya
3 ek szezámmag
1 ek sós petrezselyem (ami csak picike sót rejt)
frissen õrölt bors
op. pici chili a szerényebb változatból
Minden hozzávalót értelemszerûen megtisztítottam, megmostam, leszárítottam.
Reszeltem, tépkedtem, daraboltam.
Tálba pakoltam.
Hozzáadtam az aszalt áfonyát, megszórtam a szezámaggal és kevéske borsot tekertem rá.
Egy ugyanakkora tállal leborítottam, a kettõt összefogtam és határozott mozdulattal összeráztam.
Ezt a Fiamtól tanultam :)
A zöldségek roppant finomak, amennyiben nem nyomjuk el a nehéz öntetekkel az ízüket.
Elismerem, hogy az én ízlelésem kifinomultabb ennyi év után.
(1991 januárjában lettem vegetáriánus, a természetes táplálkozás híve vagyok,
a táplálékom több mint fele nyers növényekbõl, gyümölcsökbõl áll,
még pedig olyanokból amik itt teremnek ahol élek. )
még pedig olyanokból amik itt teremnek ahol élek. )
A legtöbb esetben, alapból nem teszek rá semmi öntetet.
Úgy állítom össze, hogy harmonizáljanak egymással,
erõsítsék egymást a zöldségek, esetleg gyümölcsök, magok.
A sokféle íz fellelhetõ benne.
Általában picike sóval és különbözõ hidegen sajtolt olajokkal elég megkoronázni.
Amennyiben a Családom igényel "még valamit" rá, akkor tesznek, úgyis frissen készül minden.
Kérem szépen, minden okozhat allergiát, óvatosan fogyasszunk,
fõleg amivel még nincs tapasztalatunk. (Az Áldott állapotban lévõk fõleg :)
Ne felejtsük "Minden növény gyógynövény" hatóanyag-tartalommal, egyszerre semmibõl ne együnk sokat.
Egyszerre csak egyféle "új" növényt kóstoljunk, figyeljük meg a ránk kifejtett hatását.
Ha bizonytalanok vagyunk a növény fajtájában, akkor forduljunk szakemberhez, ne kockáztassunk.
A vadnövények erényei
Közönséges tyúkhúr (Stellaria media)
A leveles hajtásvégeket gyûjtjük többnyire virágzás elõtt, mert virágzás után már rostos.
A tyúkhúr gazdag A- és C-vitaminban, Magnéziumban és Vasban.
Frissítõ, tápláló, tisztító.
Javítja az általános anyagcserét.
Bõvebben írtam róla itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/tyukhur-kiwi-banan-ital-tyukhur-mint.html
*
Rukkola (Rucola, Borsmustár azaz Eruca sativa)
A kertemben termõ évelõ (nagyon sok palántám van, aki szeretne adok belõle,
de a szállítást neki kell megoldani), már lehet szedni a leveleket.
A zsenge levelek alkalmasak fogyasztásra, késõbb rostos már nem annyira élvezhetõ.
A kertben termett borsmustár íze teljesen más, mint a boltban kapható. Kellemesen csípõs, erõteljes ízû.
A borsmustárnak is magas a vitamin tartalma (A-, B2-, B5-, C-, E-, K vitamin), bõvelkedik Kalciumban, Vasban, Magnéziumban, Foszforban, Káliumban, Mangánban, Szilíciumban.
Említésre méltó az antioxidáns hatása.
Étvágyjavító, tonizáló, vértisztító, baktériumölõ és emésztést serkentõ, stb.
*
Gyermekláncfû (Pongyola pitypang, Taraxacum officinale)
Most még a zsenge leveleket fogyasztjuk, de már kinyílt az elsõ virág is a kertben :)
késõbb kerülhet a salátába virág is. Sõt a gyökere is fogyasztható.
Gazdag tárház: A-, B-vitamin család, C-, D-vitamin, Vas, Szilícium, Magnézium, Cink, Mangán,
Réz. Inulin. Flavonoidok, aminosavak, nyomelemek.
A pitspang a máj barátja, tisztítja, erõsíti, regenerálja a szervezetet.
Étvágyjavító, vízhajtó.
Bõvebben itt írtam róla:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/gyermeklancfu-alma-banan-turmix.html
*
Illatos ibolya (Viola odorata)
A vad ibolyafélék ehetõk (forrás: Ehetõ vadnövények könyv).
Leggyakrabban a virágokat gyûjtjük saláták, desszertek színesítésére.
A leveleket kis mennyiségben adhatjuk salátákhoz.
Ibolya gyógyhatása sokáig titok marad elõttem, csak azt tudtam, hogy ehetõ és finom.
Az 90-es évek elején egy Tanítóm, aki Svájcban él, tett említést róla és
azt mondta "Svájcban a szárított ibolyát arany árban mérik".
Gondoltam "nem hülyék" hát ettem én is :)
A levelek és virágok szalicilsavat tartalmaznak és izzasztó hatásúak.
A levelek C-vitamint és szaponinokat tartalmaznak, hashajtó hatásúak. (keveset együnk belõle).
Az ibolya légúti szer: nyálkaoldó, köptetõ, toroktisztító, köhögéscsillapító hatása ismert.
A virágok illatanyagai idegnyugtató hatásúak (álmatlanság esetén is ajánlott).
A homeopátia is készít belõle szert: légúti gyulladások kezelésére.
*
Kérem szépen, minden okozhat allergiát, óvatosan fogyasszunk,
fõleg amivel még nincs tapasztalatunk. (Az Áldott állapotban lévõk fõleg :)
Ne felejtsük "Minden növény gyógynövény" hatóanyag-tartalommal, egyszerre semmibõl ne együnk sokat.
Egyszerre csak egyféle "új" növényt kóstoljunk, figyeljük meg a ránk kifejtett hatását.
Ha bizonytalanok vagyunk a növény fajtájában, akkor forduljunk szakemberhez, ne kockáztassunk.
A vadnövények erényei
Közönséges tyúkhúr (Stellaria media)
A leveles hajtásvégeket gyûjtjük többnyire virágzás elõtt, mert virágzás után már rostos.
A tyúkhúr gazdag A- és C-vitaminban, Magnéziumban és Vasban.
Frissítõ, tápláló, tisztító.
Javítja az általános anyagcserét.
Bõvebben írtam róla itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/tyukhur-kiwi-banan-ital-tyukhur-mint.html
*
Rukkola (Rucola, Borsmustár azaz Eruca sativa)
A kertemben termõ évelõ (nagyon sok palántám van, aki szeretne adok belõle,
de a szállítást neki kell megoldani), már lehet szedni a leveleket.
A zsenge levelek alkalmasak fogyasztásra, késõbb rostos már nem annyira élvezhetõ.
A kertben termett borsmustár íze teljesen más, mint a boltban kapható. Kellemesen csípõs, erõteljes ízû.
A borsmustárnak is magas a vitamin tartalma (A-, B2-, B5-, C-, E-, K vitamin), bõvelkedik Kalciumban, Vasban, Magnéziumban, Foszforban, Káliumban, Mangánban, Szilíciumban.
Említésre méltó az antioxidáns hatása.
Étvágyjavító, tonizáló, vértisztító, baktériumölõ és emésztést serkentõ, stb.
*
Gyermekláncfû (Pongyola pitypang, Taraxacum officinale)
Most még a zsenge leveleket fogyasztjuk, de már kinyílt az elsõ virág is a kertben :)
késõbb kerülhet a salátába virág is. Sõt a gyökere is fogyasztható.
Gazdag tárház: A-, B-vitamin család, C-, D-vitamin, Vas, Szilícium, Magnézium, Cink, Mangán,
Réz. Inulin. Flavonoidok, aminosavak, nyomelemek.
A pitspang a máj barátja, tisztítja, erõsíti, regenerálja a szervezetet.
Étvágyjavító, vízhajtó.
Bõvebben itt írtam róla:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/gyermeklancfu-alma-banan-turmix.html
*
Illatos ibolya (Viola odorata)
A vad ibolyafélék ehetõk (forrás: Ehetõ vadnövények könyv).
Leggyakrabban a virágokat gyûjtjük saláták, desszertek színesítésére.
A leveleket kis mennyiségben adhatjuk salátákhoz.
Ibolya gyógyhatása sokáig titok marad elõttem, csak azt tudtam, hogy ehetõ és finom.
Az 90-es évek elején egy Tanítóm, aki Svájcban él, tett említést róla és
azt mondta "Svájcban a szárított ibolyát arany árban mérik".
Gondoltam "nem hülyék" hát ettem én is :)
A levelek és virágok szalicilsavat tartalmaznak és izzasztó hatásúak.
A levelek C-vitamint és szaponinokat tartalmaznak, hashajtó hatásúak. (keveset együnk belõle).
Az ibolya légúti szer: nyálkaoldó, köptetõ, toroktisztító, köhögéscsillapító hatása ismert.
A virágok illatanyagai idegnyugtató hatásúak (álmatlanság esetén is ajánlott).
A homeopátia is készít belõle szert: légúti gyulladások kezelésére.
*