Aszalt szilv?val t?lt?tt marcip?nbonbon
sponsored links
Ez a bonbon teljesen m?s desszertnek indult. A neten ui. megl?ttam egy olyan keksztekercset, ami a megszokott?l k?v?l-bel?l elt?rt. Persze, hogy el akartam k?sz?teni. Ennek azonban az lett a v?ge, hogy a kr?m nem siker?lt, mert csom?s lett az alapj?ul szolg?l? tejpor ?s v?z elegye. Mire nagy keservesen megoldottam a probl?m?t, kider?lt, hogy a kr?m a tetej?be m?g tot?l jellegtelen ?z? is. Sz?val menthetetlen volt. Pontosabban csak a fent eml?tett keksztekercs t?ltel?k?nek nem lett volna j?. Agyal?s k?zben, hogy mi legyen vele, megl?ttam a konyhapolcon egy m?r felbontott marcip?nmassz?t. Azt is hozz?kevertem a m?g forr? tejkr?mhez, ?s k?zben ?rvendeztem a nagy ?tletnek. :D Azt?n lep?ttyentem, mert k?stol?skor egy?rtelm?v? v?lt, hogy a marcip?nnal feljav?tott kr?m m?r t?l t?m?ny lenne az eleve massz?v kekszt?szt?val egy?tt. ?gyhogy ad acta tettem.
Mivel azonban nem szok?som egyk?nnyen feladni, ?jra megcsin?ltam a kr?met. Kital?ltam, hogyan ne legyen csom?s, ami ?gy a m?sodik nekifut?sra t?k?letes lett. S?t, megbolond?tottam egy kis van?li?val, hogy ne legyen olyan jellegtelen ?z?. Sz?pen elk?sz?tettem a tekercset, patentul n?zett ki az eg?sz, amikor szeletekre v?gtam. Na, akkor k?stoljuk! Nem ?zlett. Ny?lt, mint a fene! A kr?m pedig ?zre teljesen elveszett a t?szt?ban, szinte egybeolvadt vele. Tiszta sor, hogy ezzel nem ?gethetem le magam a blog olvas?i el?tt. S?t, egyik?nk sem k?rt bel?le, a kuk?ban landolt, s?r? any?z?sok k?zepette, mert ut?lok ?telt kidobni. Aznap ?dess?g n?lk?l maradtunk.
A marcip?nnal helyrehozott els? kr?m viszont ott cs?cs?lt a pulton, szobah?m?rs?kleten kenhet? ?llag? volt. Abban a form?ban azonban t?l t?m?nynek ?t?ltem arra, hogy s?tem?nybe t?ltsem. A l?gy?t?s?ra, habos?t?s?ra kital?lt egy?b m?dszer pedig csak feleslegesen bonyolultt? tette volna a kr?mk?sz?t?st. ?gyhogy amellett d?nt?ttem, hogy berakom a h?t?be, ?s megl?tjuk, el?gg? megk?t-e ahhoz, hogy marcip?nos bonbon legyen bel?le. ?s megk?t?tt! Juhh?! :D Mivel im?dom a szilva- vagy egy?b gy?m?lcskr?mmel t?lt?tt marcip?ntall?rt, gondoltam, valami ahhoz hasonl?t hozok ?ssze. Szerencs?re ezzel az ?dess?ggel nem l?ttem mell?, s?t megint bebizonyosodott, hogy az elrontott dolgokb?l kis?lhet valami kifejezetten j? is. :)
Mivel azonban nem szok?som egyk?nnyen feladni, ?jra megcsin?ltam a kr?met. Kital?ltam, hogyan ne legyen csom?s, ami ?gy a m?sodik nekifut?sra t?k?letes lett. S?t, megbolond?tottam egy kis van?li?val, hogy ne legyen olyan jellegtelen ?z?. Sz?pen elk?sz?tettem a tekercset, patentul n?zett ki az eg?sz, amikor szeletekre v?gtam. Na, akkor k?stoljuk! Nem ?zlett. Ny?lt, mint a fene! A kr?m pedig ?zre teljesen elveszett a t?szt?ban, szinte egybeolvadt vele. Tiszta sor, hogy ezzel nem ?gethetem le magam a blog olvas?i el?tt. S?t, egyik?nk sem k?rt bel?le, a kuk?ban landolt, s?r? any?z?sok k?zepette, mert ut?lok ?telt kidobni. Aznap ?dess?g n?lk?l maradtunk.
A marcip?nnal helyrehozott els? kr?m viszont ott cs?cs?lt a pulton, szobah?m?rs?kleten kenhet? ?llag? volt. Abban a form?ban azonban t?l t?m?nynek ?t?ltem arra, hogy s?tem?nybe t?ltsem. A l?gy?t?s?ra, habos?t?s?ra kital?lt egy?b m?dszer pedig csak feleslegesen bonyolultt? tette volna a kr?mk?sz?t?st. ?gyhogy amellett d?nt?ttem, hogy berakom a h?t?be, ?s megl?tjuk, el?gg? megk?t-e ahhoz, hogy marcip?nos bonbon legyen bel?le. ?s megk?t?tt! Juhh?! :D Mivel im?dom a szilva- vagy egy?b gy?m?lcskr?mmel t?lt?tt marcip?ntall?rt, gondoltam, valami ahhoz hasonl?t hozok ?ssze. Szerencs?re ezzel az ?dess?ggel nem l?ttem mell?, s?t megint bebizonyosodott, hogy az elrontott dolgokb?l kis?lhet valami kifejezetten j? is. :)
Hozz?val?k 8 darabhoz:
10 dkg sov?ny tejpor
10 ek. forr? v?z
7 dkg cukrozott s?r?tett tej
1 cs. van?li?s cukor
1 dkg vaj
10 dkg cukrozott marcip?nmassza
8 szem aszalt szilva (puha fajta)
13 dkg ?tcsokol?d?
1 tk. napraforg?olaj
elk?sz?t?s:
- A tejport magas fal? ed?nybe sz?rjuk, hozz?adjuk a vizet, ?s csom?mentesre keverj?k. Ha nem homog?n, botmixerrel r?seg?t?nk.
- ?t?ntj?k egy kis l?basba, hozz?adjuk a s?r?tett tejet, a vajat, belereszelj?k a marcip?nt, ?s kis l?ngon, kevergetve kr?m s?r?s?g?re f?zz?k. Teljesen kih?tj?k, majd h?t?be tessz?k dermedni.
- A massz?b?l gumikeszty?s k?zzel goly?t form?zunk, ellap?tjuk, ?s a k?zep?be ?ltet?nk egy szem aszalt szilv?t. F?l?tte ?sszedolgozzuk a marcip?nt, ism?t g?mb?ly?re form?zzuk ?s kiss? ellap?tjuk. S?t?pap?rral fedett deszk?ra sorakoztatjuk, ?s 20 percre m?lyh?t?be tessz?k.
- Az ?tcsokol?d?t az olajjal v?zg?z f?l?tt felolvasztjuk. A t?lt?tt bonbont k?s seg?ts?g?vel elv?lasztjuk a s?t?pap?rt?l, vill?ra ?ltetj?k, ?s kan?llal r?csorgatjuk a csokol?d?t. A vill?r?l ism?t a k?s seg?ts?g?vel s?t?pap?rral fedett deszk?ra toljuk. ?gy j?runk el a t?bbi bonbonnal is, majd n?h?ny percre h?t?be tessz?k.
- A megmaradt olvasztott csokol?d?t s?t?pap?rb?l k?sz?tett kis t?lcs?rbe vagy a cs?csk?n kilyukasztott nejlonzacsk?ba csorgatjuk, ?s megmint?zzuk vele a bonbonokat. K?n?l?sig visszatessz?k a h?t?be.
A leh?t?tt massza kiss? ragad?s, ez?rt ?rdemes gumikeszty?t haszn?lni a form?z?shoz, bet?lt?shez. A munk?latok sor?n a kez?nk meleg?t?l megl?gyul a massza, ?s a megform?zott bonbon hajlamos hozz?ragadni a s?t?pap?rhoz. Ez?rt mindenk?pp k?s kell ahhoz, hogy felszedj?k r?la. A vill?ra is k?s seg?ts?g?vel tudjuk ?ttenni, ill. a csokival bevont bonbont is a k?ssel tudjuk ?ttolni a s?t?pap?rra.
Nem javaslom, hogy az olvasztott csokiba tegy?k, mert hozz?ragad a t?lka alj?hoz, ?s nem fogjuk tudni kiszedni bel?le. Nem baj, ha az alja nincs bevonva, ?gy is ?pp el?gg? csokis. ;)
Nem javaslom, hogy az olvasztott csokiba tegy?k, mert hozz?ragad a t?lka alj?hoz, ?s nem fogjuk tudni kiszedni bel?le. Nem baj, ha az alja nincs bevonva, ?gy is ?pp el?gg? csokis. ;)