Aszalt paradicsomos-parmezán sajtos lángos, fokhagymás tejföllel
sponsored links
Valahogy a piaci vagy a vízparti lángosok annyira nem vonzanak. Az illata sokszor jó, meg vonzza az embert a vásárláshoz, de miután beleharapunk a legtöbbször mást kapunk és csalódunk. Zsíros, papírvékony, sületlen, mert éppen vastag. Éppen csak meglocsolják tejföllel, itt-ott akad rajta sajt vagy éppen amit kértünk rá. Nem mondom, hogy nem ettem jó lángos, sõt volt olyan hely Fonyódon, ahol elõször kóstoltam töltöttet, azóta itthon is készítek minden évben. Most csak egy sima, egyszerûre jutott idõm, de azért törekedtem arra, hogy ne egy megszokott legyen.
Aszalt paradicsomos-parmezán sajtos lángos, fokhagymás tejföllel
Hozzávalók 6 db-hoz (kb. 15 cm átmérõrjû lángoshoz):
15 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
2 evõkanál tejföl
1 evõkanál olaj az olajos paradicsomból + 1 evõkanál a formázáshoz
1 kávésékanál só
2 dkg élesztõ
1 teáskanál cukor
1 dl langyos tej
1 dl víz
10 dkg reszelt parmezán
10 db olajos aszalt paradicsom (aprítva)
5 dl olaj a sütéshez
továbbá:
4 dl tejföl
1 fej új fokhagyma finomra darabolva
só, bors
5 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, elvegyítjük benne a tejfölt, az olajat, a reszelt parmezánt, az aprított aszalt paradicsomot és a sót. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztõt, elkeverjük a cukorral és 15 percet állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztes keverékhez és további víz hozzáadásával rugalmas, lágy kissé ragacsos tésztát dagasztunk belõle. A végén olajjal kikent tálba helyezzük. 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.
6 egyenlõ részre osztjuk. Olajos kézzel fánkokat formázunk.
Az olajat felforrósítjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor hamar megsül és nyers maradhat. Egy fánk formájú tésztát a kezünkbe veszünk, középrõl haladva kifelé kissé megnyújtjuk, majd a forró olajba helyezzük. Pár perc után megfordítjuk, majd papírtörlõre helyezzük. Így folytatjuk tovább.
A tejfölt kikeverjük finomra darabolt fokhagymával és reszelt parmezánnal, végül sóval, borssal ízesítjük.
Tálalásnál megkenjük a kikevert tejföllel illetve, ha szeretnénk még megszórhatjuk sajttal.
Aszalt paradicsomos-parmezán sajtos lángos, fokhagymás tejföllel
Hozzávalók 6 db-hoz (kb. 15 cm átmérõrjû lángoshoz):
15 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
2 evõkanál tejföl
1 evõkanál olaj az olajos paradicsomból + 1 evõkanál a formázáshoz
1 kávésékanál só
2 dkg élesztõ
1 teáskanál cukor
1 dl langyos tej
1 dl víz
10 dkg reszelt parmezán
10 db olajos aszalt paradicsom (aprítva)
5 dl olaj a sütéshez
továbbá:
4 dl tejföl
1 fej új fokhagyma finomra darabolva
só, bors
5 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, elvegyítjük benne a tejfölt, az olajat, a reszelt parmezánt, az aprított aszalt paradicsomot és a sót. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztõt, elkeverjük a cukorral és 15 percet állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztes keverékhez és további víz hozzáadásával rugalmas, lágy kissé ragacsos tésztát dagasztunk belõle. A végén olajjal kikent tálba helyezzük. 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.
6 egyenlõ részre osztjuk. Olajos kézzel fánkokat formázunk.
Az olajat felforrósítjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor hamar megsül és nyers maradhat. Egy fánk formájú tésztát a kezünkbe veszünk, középrõl haladva kifelé kissé megnyújtjuk, majd a forró olajba helyezzük. Pár perc után megfordítjuk, majd papírtörlõre helyezzük. Így folytatjuk tovább.
A tejfölt kikeverjük finomra darabolt fokhagymával és reszelt parmezánnal, végül sóval, borssal ízesítjük.
Tálalásnál megkenjük a kikevert tejföllel illetve, ha szeretnénk még megszórhatjuk sajttal.