Aszalt paradicsomos, bazsalikomos vekni
sponsored links
Kezdek most már felzárkózni, bár találok még furcsaságokat a gépemen. Ez az aszalt paradicsomos, bazsalikomos vekni, egy évvel ezelõtti Kifõztük gasztromagazin januári számában jelent meg. Sajnos akkor megfeledkeztem róla, de még jó, hogy rátaláltam, mert imádjuk a fûszeres kenyereket, el is készítem a napokban. Most házi fûszervajat készítettem, Emmának ezzel kenem a kenyérkéjét vacsorára. Imádja! Mi meg azt, amikor a cuki vajas kezével körbe töröli a fejét és beletúr a hajába. Este meg jöhet a soron kívüli hajmosás.
Aszalt paradicsomos, bazsalikomos vekni
Hozzávalók 2 veknihez:
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
15 dkg liszt + kevés a formázáshoz
15 dkg teljes kiõrlésû liszt
1 dkg friss élesztõ
2 kávéskanál só
1 teáskanál méz
6 olajban eltett aszalt paradicsom
3 evõkanál olaj az aszalt paradicsom levébõl
10 bazsalikomlevél
3,5 dl szoba-hõmérsékletû víz
Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, hozzáadjuk a morzsolt élesztõt, a sót, a mézet, a feldarabolt aszalt paradicsomot és a friss bazsalikomot, az olajat, majd a víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belõle. Kelesztõtálba helyezzük, letakarva 1 órát pihentetjük. Lisztes kézzel óvatosan átgyúrjuk, formázzuk, ismét letakarjuk, és 1/2 órát kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, 2 részre osztjuk, az egyiket téglalap alakúra lapítjuk, de nem nyújtjuk. A keskenyebbik oldalánál fogva jó szorosan feltekerjük, a végét megsodorjuk. Sütõpapírra tesszük, és letakarva a duplájára kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik tésztacipóval is.
A sütõt 190 fokra elõmelegítjük. A megkelt vekniket éles késsel bevágjuk, liszttel meghintjük. A papírral együtt sütõlapátra húzzuk, az elõmelegített sütõkõre helyezzük, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihûlni.
Aszalt paradicsomos, bazsalikomos vekni
Hozzávalók 2 veknihez:
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
15 dkg liszt + kevés a formázáshoz
15 dkg teljes kiõrlésû liszt
1 dkg friss élesztõ
2 kávéskanál só
1 teáskanál méz
6 olajban eltett aszalt paradicsom
3 evõkanál olaj az aszalt paradicsom levébõl
10 bazsalikomlevél
3,5 dl szoba-hõmérsékletû víz
Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, hozzáadjuk a morzsolt élesztõt, a sót, a mézet, a feldarabolt aszalt paradicsomot és a friss bazsalikomot, az olajat, majd a víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belõle. Kelesztõtálba helyezzük, letakarva 1 órát pihentetjük. Lisztes kézzel óvatosan átgyúrjuk, formázzuk, ismét letakarjuk, és 1/2 órát kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, 2 részre osztjuk, az egyiket téglalap alakúra lapítjuk, de nem nyújtjuk. A keskenyebbik oldalánál fogva jó szorosan feltekerjük, a végét megsodorjuk. Sütõpapírra tesszük, és letakarva a duplájára kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik tésztacipóval is.
A sütõt 190 fokra elõmelegítjük. A megkelt vekniket éles késsel bevágjuk, liszttel meghintjük. A papírral együtt sütõlapátra húzzuk, az elõmelegített sütõkõre helyezzük, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihûlni.