Aszalt paradicsommal töltött csirkemell sóban sült burgonyából készült gnocchival
sponsored links
Ezt a gnocchi készítési ötletet Witch portáján olvastam. Egyszerûen szenzációsan finom. Soha másképpen nem készítem ezután. A csirke ötlete már csak mellékesen jött.
Hozzávalók:
A gnocchihoz:
Fõzéshez:
Csirkéhez:
Egy kis extra:
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmostam és akkora tepsibe tettem õket, amibe éppen belefértek, majd rájuk zúdítottam a sót, ami így elfedte a gumókat. 200 fokfos sütõben kb 40 perc alatt megsütöttem õket. A sütési idõt befolyásolja a krumpli nagysága. Idõnként érdemes egy kést, vagy villát beleszúrni, hogy mikor puhul meg. A krumplit meghámoztam és robotgépbe dobtam a liszttel, tojássárgájával és egy kis sóval (ugyanis csodák csodájára nem lett sós, viszont az állaga tökéletes volt a célra). A masszát összedaráltam, gyúrtam. Persze nem szabad sokáig, csak amíg elkeverednek, nehogy gumis állagú legyen. Ezután lisztezett deszkán négyfelé osztottam, mindegyik kupacból vastag hüvelyujjnyi szálat sodortam, amit késsel elvágtam 2,3-3cm-es darabokra. A lisztes deszkán egyet sodortam rajtuk, hogy a vágott felület elsimuljon.
Nagy, tésztafõzõ fazékban vizet forraltam, megsóztam és négy adagban 2-2 perc alatt megfõztem a gnocchikat. Miután feljött a víz tetejére még kb. fél percig fõztem, majd leszûrtem és egy serpenyõbe tettem, amiben kevés olajat tettem a paradicsomról. Nagyon finom ízt ad a tésztának.
Hozzávalók:
A gnocchihoz:
- 75 dkg közepes burgonya
- 0,5 kg tengeri só (melyet erre a célra többször is felhasználhatunk)
- 20 dkg tönköly fehér liszt + a nyújtáshoz
- 2 tojássárgja
- 1 kk só
Fõzéshez:
- 4 l víz
- 1 ek só
- 2 ek olívaolaj (lehet szintén a paradicsomról)
Csirkéhez:
- 2 ek olívaolaj (a paradicsomról)
- 60 dkg csirkemell
- 20 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
- só
- bors
- 2 dl fõzõtejszín
- 4 ek parmezán
Egy kis extra:
- a gnocchit megszórtam ropogósra sült hagymával (Lidlben kapható)
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmostam és akkora tepsibe tettem õket, amibe éppen belefértek, majd rájuk zúdítottam a sót, ami így elfedte a gumókat. 200 fokfos sütõben kb 40 perc alatt megsütöttem õket. A sütési idõt befolyásolja a krumpli nagysága. Idõnként érdemes egy kést, vagy villát beleszúrni, hogy mikor puhul meg. A krumplit meghámoztam és robotgépbe dobtam a liszttel, tojássárgájával és egy kis sóval (ugyanis csodák csodájára nem lett sós, viszont az állaga tökéletes volt a célra). A masszát összedaráltam, gyúrtam. Persze nem szabad sokáig, csak amíg elkeverednek, nehogy gumis állagú legyen. Ezután lisztezett deszkán négyfelé osztottam, mindegyik kupacból vastag hüvelyujjnyi szálat sodortam, amit késsel elvágtam 2,3-3cm-es darabokra. A lisztes deszkán egyet sodortam rajtuk, hogy a vágott felület elsimuljon.
Nagy, tésztafõzõ fazékban vizet forraltam, megsóztam és négy adagban 2-2 perc alatt megfõztem a gnocchikat. Miután feljött a víz tetejére még kb. fél percig fõztem, majd leszûrtem és egy serpenyõbe tettem, amiben kevés olajat tettem a paradicsomról. Nagyon finom ízt ad a tésztának.
Az egész csirkemellet négy darabba vágtam lapjában. Egy-egy csirkemellet háromfelé nyitottam úgy, hogy egyszer jobbról balra bevágtam az egyharmad vastagságban, majd kinyitottam a húst és a közepétõl a vastagabbik részt újra csak bemetszettem jobbról balra, így kaptam egy nagyobb lapot. A húst sóztam, borsoztam. Minden szeletre 6 db fél aszalt paradicsomot fektettem és feltekertem a húst. Két végétõl megtûztem hústûvel.
Egy kanál olajat tettem egy akkora teflonserpenyõbe, amekkorába éppen belefér a négy rolád és a húsokat erõs tûzön minden oldalukon megpirítottam kicsit. Aztán felöntöttem 2 dl tejszínnel és lefóliázva a 200 fokos sütõbe tettem 20 percre, majd a fóliát levettem, egy-egy kanál reszelt parmezánt szórtam a roládokra és még negyed órát sütöttem szabadon, míg szépen megpirult a sajt a tetején.
Tálalásnál a gnocchit megszórtam finom ropogós sült hagymával és a sült tejszínes szafttal meglocsoltam a húst. Egyszerûen mennyei volt.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.