Aszalt paradicsommal, mascarponéval, fûszerekkel töltött veknik (kicsik)

2017-06-23

sponsored links





Kamra takarítás zajlik nálunk, ami bizony nem kis feladat.
Mindent kipakolni, mindent letörölni, majd mindent visszarámolni, idõigényes munka.
Viszont megvan a jó oldala: remek dolgokat találni,
elõkerülnek amik a felsõ polc hátsó részén húzták meg magukat.
Kincset erõ lekvárok, dzsemek, szirupok és kivonatok, szárítmányok és aszalványok.
Pl. tavaly aszalt paradicsom ? jó nagy üveg, amit szárazon, 2 tk rizs társaságában tettem el.
A sóágyon aszalt, így eltett paradicsom nem csontszáraz, száraz, de rugalmas.
Amikor elfogy az olívaolajban eltett, ebbõl szoktam újra tölteni a megmaradt zamatos olajat,
de ebbõl kerül a levesbe (télen), vagy készül belõle pástétom, piros pesto, stb.





Most mascarponéval, fokhagymával, szurokfûvel, bazsalikommal, csomborral
kelt tésztába csomagoltam és kis vekniket formáztam belõle.





 Imádták akik kóstolták!




Töltött veknik

Hozzávalók
8db

tészta
500 g kenyérliszt*
400 g (+/-) víz (a mennyisége függ a liszt felvevõképességétõl)
30 g friss élesztõ
10 g só
töltelék
250 g mascarpone
40-50 (fél) aszalt paradicsom
friss szurokfû
friss bazsalikom
friss csombor
fokhagyma
frissen õrölt bors
tetejére
szárított szurokfû
fekete köménymag

1) Bedagasztottam a kenyértésztát (kézzel dolgoztam, de géppel is lehet).
A lisztet tálba szitáltam, belekevertem a sót.
Közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel és ideöntöttem a szobahõmérsékletû vizet.
Belemorzsoltam az élesztõt, kissé elkevertem a vízzel és kevés liszttel.
Hagytam, hogy aktiválódjon.
Mikor felhabosodott, fakanállal összedolgoztam a tésztát.
10 percig pihentettem, majd enyhén lisztezett felületen selymes rugalmassá dagasztottam.
Leborítottam egy tállal és hagytam duplájára kelni.
2) Elõkészítettem a tölteléket.
Egy-egy fél aszalt paradicsomot 4-5 darabba vágtam.
Leszedtem a fûszereket, megmostam és megszárítottam.
Megtisztítottam a fokhagymát.
3) A megkelt tésztát 8 egyenlõ darabba vágtam és egyenként pici cipókat gömbölyítettem belõle.
Hagytam 15 percet pihenni, majd oválissá nyújtottam, kb. 8-10 mm vastag lett a tészta.
A tölteléket hosszába a közepére halmoztam: a mascarponét elosztottam nyolcfelé,
1-1 tésztára 3 teáskanállal jutott megpúpozva. Elosztottam az aszalt paradicsomot.
Bõségesen meghintettem az összetépkedett fûszerekkel és rászeleteltem a fokhagymát is.
Sózni nem kellett, hisz sós a paradicsom, de borsot tekertem rá ízlés szerint.
4) A tészta széleit felül összezártam, szorosan összecsipkedtem/nyomkodtam,
majd megfordítottam, igazítottam rajta, hogy szép formás vekni legyen
és sütõpapírral borított tepsire sorakoztattam.
Letakartam, hogy pihenjen amíg a sütõ felforrósodik (180 fok).
A újabb pihenõ után a tetejüket 2-3 helyen bemetszettem (késsel, pengével, ami van)
 lekentem vízzel és megszórtam a fekete köménnyel,
 illetve a szárított szurokfüvet rámorzsoltam.
Az elõmelegített sütõben 25-30 perc alatt sültek meg.










szurokfû: játék a fénnyel ?


 Melegen és hidegen is finom!
*Finomliszttel vagy 20 %- teljes kiõrlésû búzaliszt + finomliszttel helyettesíthetõ.





bazsalikom
csombor

szurokfû/oregánó



Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s