Aszalt paradicsommal, mascarponéval, fûszerekkel töltött veknik (kicsik)
sponsored links
Kamra takarítás zajlik nálunk, ami bizony nem kis feladat.
Mindent kipakolni, mindent letörölni, majd mindent visszarámolni, idõigényes munka.
Viszont megvan a jó oldala: remek dolgokat találni,
elõkerülnek amik a felsõ polc hátsó részén húzták meg magukat.
Kincset erõ lekvárok, dzsemek, szirupok és kivonatok, szárítmányok és aszalványok.
Pl. tavaly aszalt paradicsom ? jó nagy üveg, amit szárazon, 2 tk rizs társaságában tettem el.
A sóágyon aszalt, így eltett paradicsom nem csontszáraz, száraz, de rugalmas.
Amikor elfogy az olívaolajban eltett, ebbõl szoktam újra tölteni a megmaradt zamatos olajat,
Most mascarponéval, fokhagymával, szurokfûvel, bazsalikommal, csomborral
Imádták akik kóstolták!
Töltött veknik
Hozzávalók
8db
tészta
500 g kenyérliszt*
400 g (+/-) víz (a mennyisége függ a liszt felvevõképességétõl)
30 g friss élesztõ
10 g só
töltelék
250 g mascarpone
40-50 (fél) aszalt paradicsom
friss szurokfû
friss bazsalikom
friss csombor
fokhagyma
frissen õrölt bors
tetejére
szárított szurokfû
fekete köménymag
1) Bedagasztottam a kenyértésztát (kézzel dolgoztam, de géppel is lehet).
A lisztet tálba szitáltam, belekevertem a sót.
Közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel és ideöntöttem a szobahõmérsékletû vizet.
Belemorzsoltam az élesztõt, kissé elkevertem a vízzel és kevés liszttel.
Hagytam, hogy aktiválódjon.
Mikor felhabosodott, fakanállal összedolgoztam a tésztát.
10 percig pihentettem, majd enyhén lisztezett felületen selymes rugalmassá dagasztottam.
Leborítottam egy tállal és hagytam duplájára kelni.
2) Elõkészítettem a tölteléket.
Egy-egy fél aszalt paradicsomot 4-5 darabba vágtam.
Leszedtem a fûszereket, megmostam és megszárítottam.
Megtisztítottam a fokhagymát.
3) A megkelt tésztát 8 egyenlõ darabba vágtam és egyenként pici cipókat gömbölyítettem belõle.
Hagytam 15 percet pihenni, majd oválissá nyújtottam, kb. 8-10 mm vastag lett a tészta.
A tölteléket hosszába a közepére halmoztam: a mascarponét elosztottam nyolcfelé,
1-1 tésztára 3 teáskanállal jutott megpúpozva. Elosztottam az aszalt paradicsomot.
Bõségesen meghintettem az összetépkedett fûszerekkel és rászeleteltem a fokhagymát is.
Sózni nem kellett, hisz sós a paradicsom, de borsot tekertem rá ízlés szerint.
4) A tészta széleit felül összezártam, szorosan összecsipkedtem/nyomkodtam,
majd megfordítottam, igazítottam rajta, hogy szép formás vekni legyen
és sütõpapírral borított tepsire sorakoztattam.
Letakartam, hogy pihenjen amíg a sütõ felforrósodik (180 fok).
A újabb pihenõ után a tetejüket 2-3 helyen bemetszettem (késsel, pengével, ami van)
lekentem vízzel és megszórtam a fekete köménnyel,
illetve a szárított szurokfüvet rámorzsoltam.
Az elõmelegített sütõben 25-30 perc alatt sültek meg.
*Finomliszttel vagy 20 %- teljes kiõrlésû búzaliszt + finomliszttel helyettesíthetõ.
A sóágyon aszalt paradicsom leírása itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/08/paradicsom-aszalas-soagyon.html
A paradicsom aszalás lépésrõl-lépésre leírása itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/aszalt-paradicsom-paradicsom-aszalas.html
Aszalt paradicsom olívaolajban:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/aszalt-paradicsom-olivaolajban.html
Aszalványok tárolása:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/08/aszalvanyok-tarolasa.html
Szeretetrehangoltan a Facebookon ?
Hozzávaló fûszerek a kertbõl :)
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/08/paradicsom-aszalas-soagyon.html
A paradicsom aszalás lépésrõl-lépésre leírása itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/aszalt-paradicsom-paradicsom-aszalas.html
Aszalt paradicsom olívaolajban:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/aszalt-paradicsom-olivaolajban.html
Aszalványok tárolása:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/08/aszalvanyok-tarolasa.html
Szeretetrehangoltan a Facebookon ?
Hozzávaló fûszerek a kertbõl :)
bazsalikom |
csombor |
szurokfû/oregánó |