Aszalt gyümölcsös kalács

2011-12-11

sponsored links


A Béres Egészségtár január havi Hírlevelébe készült ez a kalács. A kérés csak annyi volt, hogy mindegy mi készül, csak legyen benne aszalt vörös áfonya és / vagy aszalt szilva. Mivel már régóta tervezgettem kipróbálni egy aszalt gyümölcsös kalácsot, így éppen kapóra jött a kérés :-)

Ha már áfonya, jöjjön egy kis gyorstalpaló ;-)

- vörös áfonya: az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, népies nevén: havasi meggy, kövi málna. A fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják. Hazánkban jóval ritkábban fordul elõ, mint a fekete áfonya, levelei télen is megtartják élénkzöld színüket.
- fekete áfonya: különleges zamatú, közkedvelt önmagában, gyümölcssalátákban, süteményekben és lekvárként is. Termését és levelét a népi gyógyászat is alkalmazza, többek között sok vitamint és flavonoidokat tartalmaz.
- tõzegáfonya: tõzegmohalápokon él, Magyarországon védett, így termesztése és gyûjtése engedélyhez kötött.
- amerikai tõzegáfonya (cranberry): a tõzegáfonya közeli rokona, szabadon termeszthetõ, enyhén fanyar ízû, többek között gazdag antioxidánsokban. A fekete áfonyához hasonlóan frissen, szárítva, lekvárnak is fogyasztható.

ASZALT GYÜMÖLCSÖS KALÁCS 22-es sütõforma

40 dkg tönköly fehér liszt
12 dkg nyers nádcukor
10 dkg olvadt vaj
1,5 dl (kézmeleg) víz
1 csomag szárított élesztõ
1 db tojás sárgája ...

Folytats a blogon ... receptmuves.blogspot.com/2011/12/asza...

sponsored links

Keres?s