Aszalt gyümölcsös joghurt mézes pirított magokkal
sponsored links
Ez volt az a reggeli, amitõl még én is pörögtem egész délelõtt, mint egy zománcos lavór a hátán? Tuti egyveleg: aszalt gyümölcs, zabpehely, pirított magok, méz, joghurt. Általában a reggelik okozzák a legnagyobb fejtörést, de ezzel kicsit könnyítettem a saját életemen. Ez az aszalt gyümölcsös joghurt a mézes pirított magokkal tökéletes reggeli, és még variálható is, attól függõen, éppen mi van a hûtõben, kamrában, vagy éppen milyen lábbal kelek fel reggel.
Elõkészítés: 5 perc
Fõzési/pirítási idõ: 10 perc
Hozzávalók (2 fõre):
8 szem aszalt sárgabarack
6 szem aszalt szilva
1 ek. aszalt vörös áfonya (hozzáadott cukor nélküli, ha lehet)
2 dl szûretlen gyümölcslé (narancs, alma, körte, ki milyet szeret)
1 vanília rúd (magok nem voltak már benne, csak a rudat használtam)
1 csapott ek. szezámmag
1 csapott ek. lenmag
1 ek. hántolt, natúr tökmag
1 kis marék durvára tört dió
3 ? 4 ek. zabpehely
1 ek. méz
4 ? 5 ek. natúr joghurt
csipet só
A sárgabarackot és a szilvát megfeleztem, majd a vörös áfonyával együtt egy kis lábasba tettem. Ráöntöttem a gyümölcslevet, én most frissen facsart narancslevet használtam. Beletettem a magtalan vanília rudat. Csipet sót is adtam hozzá. Felforraltam, majd alacsonyra mérsékeltem a lángot és lefedve állni hagytam, amíg a gyümölcsök jól magukba szívták a narancslevet. Kb. 6 ? 8 perc után leszûrtem, egy lapos tányéron egyenletesen elterítettem, és hagytam kihûlni a gyümölcskeveréket. A visszamaradt narancslevet jól megittam.
Amíg a gyümölcsök párolódtak, egy nagyobb száraz serpenyõben egyenletesen elterítettem zabpelyhet és magas lángon 2 ? 3 perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Kiszedtem egy lapos tányérra és hagytam hûlni, amíg a magokat is megpirítottam. Gyakran átforgattam az egészet, hogy mindenhol egyenletesen piruljanak. Vigyázat! A tökmag, a lenmag és a szezámmag nagyon pattog, amikor pirulni kezd. Érdemes lefedni. Amikor a magok megpirultak, elzártam a serpenyõ alatt a lángot és rácsorgattam a mézet. A méz a forró serpenyõben sistergett és buborékozott, de szorgalmasan kevergettem, amíg az minden magot bevont. Pár percig hagytam hûlni, amitõl az egész kellemesen ropogós lett.
Összeállítottam a poharainkat: egy réteg gyümölcs, egy réteg pirított, ropogós zabpehely, egy réteg mézes, ropogós magkeverék, majd 2 evõkanál natúr joghurt. Ezt addig ismételtem, amíg elfogytak a hozzávalók. A tetejét megszórtam még egy kevés mézes maggal és már ettük is.
A facebook-on is megtaláltok, ha ide kattintotok.
Julia Child nyomában ? fûszeres paradicsom és pirítós
Gyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xû)
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Rozmaringos sütõtökkrémleves pirított tökmaggal
Elõkészítés: 5 perc
Fõzési/pirítási idõ: 10 perc
Hozzávalók (2 fõre):
8 szem aszalt sárgabarack
6 szem aszalt szilva
1 ek. aszalt vörös áfonya (hozzáadott cukor nélküli, ha lehet)
2 dl szûretlen gyümölcslé (narancs, alma, körte, ki milyet szeret)
1 vanília rúd (magok nem voltak már benne, csak a rudat használtam)
1 csapott ek. szezámmag
1 csapott ek. lenmag
1 ek. hántolt, natúr tökmag
1 kis marék durvára tört dió
3 ? 4 ek. zabpehely
1 ek. méz
4 ? 5 ek. natúr joghurt
csipet só
A sárgabarackot és a szilvát megfeleztem, majd a vörös áfonyával együtt egy kis lábasba tettem. Ráöntöttem a gyümölcslevet, én most frissen facsart narancslevet használtam. Beletettem a magtalan vanília rudat. Csipet sót is adtam hozzá. Felforraltam, majd alacsonyra mérsékeltem a lángot és lefedve állni hagytam, amíg a gyümölcsök jól magukba szívták a narancslevet. Kb. 6 ? 8 perc után leszûrtem, egy lapos tányéron egyenletesen elterítettem, és hagytam kihûlni a gyümölcskeveréket. A visszamaradt narancslevet jól megittam.
Amíg a gyümölcsök párolódtak, egy nagyobb száraz serpenyõben egyenletesen elterítettem zabpelyhet és magas lángon 2 ? 3 perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Kiszedtem egy lapos tányérra és hagytam hûlni, amíg a magokat is megpirítottam. Gyakran átforgattam az egészet, hogy mindenhol egyenletesen piruljanak. Vigyázat! A tökmag, a lenmag és a szezámmag nagyon pattog, amikor pirulni kezd. Érdemes lefedni. Amikor a magok megpirultak, elzártam a serpenyõ alatt a lángot és rácsorgattam a mézet. A méz a forró serpenyõben sistergett és buborékozott, de szorgalmasan kevergettem, amíg az minden magot bevont. Pár percig hagytam hûlni, amitõl az egész kellemesen ropogós lett.
Összeállítottam a poharainkat: egy réteg gyümölcs, egy réteg pirított, ropogós zabpehely, egy réteg mézes, ropogós magkeverék, majd 2 evõkanál natúr joghurt. Ezt addig ismételtem, amíg elfogytak a hozzávalók. A tetejét megszórtam még egy kevés mézes maggal és már ettük is.
A facebook-on is megtaláltok, ha ide kattintotok.
Innen is szemezgethettek
Julia Child nyomában ? fûszeres paradicsom és pirítós
Gyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xû)
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Rozmaringos sütõtökkrémleves pirított tökmaggal