Aszalt gyümölcsös briós

2017-12-25

sponsored links

Az idén se stollen, se panettone illetve társai nem került az asztalra. Az utóbbival a forma volt a legnagyobb problémám, mert nem találtam. Bár sok helyre nem is tudtam már eljutni a napokban, így maradt ez az egyszerû briós. Nagyon finom édes kalács, rumos aszalt gyümölccsel. Akár reggelire, vagy éppen egy tea vagy kávé mellé, de desszertként ebéd után is kitehetjük az asztalra az apró sütik mellé. Igazából bármikor megsüthetjük, nem csak az ünnepekre.











Aszalt gyümölcsös briós
Hozzávalók:
50 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 kávéskanál só
1 tojás
2,5 dl langyos tej
3 dkg élesztõ
10 dkg puha vaj
5 dkg aszalt áfonya
5 dkg vörös áfonya
5 dkg aszalt szilva
5 dkg aszalt sárgabarack
2 evõkanál rum vagy rumaroma
2 dl víz

tetejére:
1-2 evõkanál tej

szóráshoz:
porcukor

Elkészítés:
A lisztet kimérjük, elvegyítjük benne porcukrot és a sót, hozzáadjuk a tojást, az élesztõt és a langyos tejet, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Miután már egészen jól összeállt, több részletben beledolgozzuk a vajat. Kelesztõ tálba helyezzük és szobahõmérsékleten duplájára kelesztjük.
Az aszalt szilvát és sárgabarackot apróra daraboljuk, majd az áfonyával és a mazsolával együtt tálba tesszük. A rumot vagy rumaromát a vízhez adjuk és ráöntjük az aszalt gyümölcsre. Amíg kel a tészta, addig áztatjuk benne. Leszûrjük, jól kinyomjuk belõle a rumos vizet. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Kicsit ellapítjuk, közepére halmozzuk az aszalt gyümölcsöt, elterítjük egyenletesen, majd feltekerjük. 6 egyenlõ részre vágjuk, óvatosan a tésztába dolgozzuk a gyümölcsöket, végül cipókat formálunk. Kenyérformába sorakoztatjuk szorosan egymás háta mögé. Letakarva duplájára kelesztjük. Megkenjük tejjel, majd elõmelegített 180 fokos, gõzös sütõbe 35-40 perc alatt készre sütjük. A felénél érdemes alufóliával letakarni, ha nagyon pirulna a teteje. Miután megsült, rácsra helyezzük, miután kihûlt porcukorral megszórva tálaljuk.


Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2017/12/aszal...

sponsored links

Keres?s