Articsóka, a zöldségek homárja: articsóka olajban
sponsored links
Bár még 1-2 nap kell nekem a toscan utam beszámolójához, de, hogy addig se maradjunk mediterrán gondolatok nélkül, nézzük meg, mit is tudunk készíteni néhány darab articsókából.
Az articsóka a mediterrán konyha egyik legjellegzetesebb növénye. Markáns ízének köszönhetõen nagyon kevés fûszerezésre van szükség amikor articsókával dolgozunk, elég egy kis citrommal megkenni egyrészt, hogy ne barnuljon meg, másrészt pedig, hogy kellemes ízt kölcsönözzünk neki.
Sokféle módon elkészíthetõ étel. Lehet tölteni, sütni, olajban eltenni, salátát készíteni belõle.
Hogy miért a zöldségek homárja? Ennek történelmi és felhasználási oka van. A történelmi oka, a középkorban drága ínyencségnek számított nem is annyira íze, mint inkább vélt afrodiziákum hatása miatt, de ez igazán soha nem lett bizonyítva. Felhasználási oka miatt pedig azért, mert pont annyira kevés rész használható fel belõle, mint a homárból. Aki már látott homárt tudja, hogy maga az állat szép nagy, de nagyon kevés hús fogyasztható belõle, nagyon sok páncél réteg fedi az állatot. Ugyanez tapasztalható az articsókánál is. Az articsóka leveleit egészen a fehér "szív" részig kell lebontani ahhoz, hogy megtaláljuk az értékes és finom részt. Igaz, a gyengébb levelekbõl lehet salátát készíteni, de mégiscsak a növény középsõ, apró része az igazán értékes csemege.
S ha nem tudjuk azonnal elfogyasztani azt a mennyiséget, ami rendelkezésünkre áll, tegyük el olajban, kiváló tud lenni a késõbbieken pizzára, tésztához, vagy csak magában egy kis kenyérrel.
ARTICSÓKA OLAJBAN - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM
Hozzávalók
- 8 db. közepes méretû articsóka ...