Aranymogyorós kockák, azaz kekszek (aszalt sárgabarackkal)
sponsored links
Jajj, de rég nem sütöttem és nem jelentkeztem..., de Advent elsõ hétvégéje nem múlhat el valami finomság nélkül... :-)
Az ötletet egy, a citromos sajtkeksznél már említett, apró könyvecskébõl vettem. Ebben csupa-csupa négyzet alakú kekszötlet található. Most az "Aranydiós kockára" esett a választásom, amelybõl - pucolt dió hiányában - "Aranymogyorós kocka" lett frenetikus eredménnyel.
Az aszalt sárgabarack és mogyoró a citrom-és narancshéjjal igazi, karácsonyi ízvilág. Nekem a moszkauer jutott eszembe róla, csak a csoki hiányzott.
Kicsit macerásnak tûnik készíteni, de nagyon különleges, próbáljátok ki! Gasztroajándéknak sem utolsó szép csomagolással ellátva. ;-)
Hozzávalók:
Alaptészta:
15dkg liszt
8dkg barnacukor
5dkg vaj
Rátét:
1 narancs leve és héja
Fél citrom leve és héja
7dkg aszalt sárgabarack
7dkg barnacukor
7dkg vágott mandula (vagy dió)
2 teáskanál liszt
A narancs és citrom kifacsart levét 150ml-re egészítettem ki, ebben 15 percig fõztem az aszalt sárgabarackot. Leszûrtem, a levet félretettem. A kihûlt barackot apró kockákra vágtam.
A tészta hozzávalóit a hideg vajjal összemorzsoltam. Nem fog összeállni (!!), amolyan vizes homok-szerû tésztamorzsa lesz belõle. Ezt a morzsát egy 26x17 cm-es, szögletes formát kibélelõ sütõpapírra nyomkodtam ~4-5 mm vastagon.
A tésztamorzsát 10 percig 180 fokon világosra sütöttem.
Közben a barackkockákhoz hozzáadtam a reszelt citrushéjakat, a lisztet, cukorot, vágott mandulát és 60ml barack-fõzõlevet - ezt az egészet összerottyantottam.
A világosra sütött tésztára kentem egyenletesen a barackos masszát (vigyázva, hogy mindig lefelé húzzam a kést, hogy ne szedjem fel a tésztát) és újabb 10 perc alatt készre sütöttem.
A kihûlt tésztát éles késsel tetszés szerinti kockákra vágtam.