Aranyló csirkeleves grízgaluskával
sponsored links
-->
Én nagyon szeretem a húslevest, de számomra a jó sárga csirkehúsból készül az igazi. A lassú fõzés, a gazdag bezöldségelés, és a frissen õrölt bors mind fontos ahhoz, hogy finom legyen.
A levesbetét tészta is lehet, de aki kerüli a fölösleges kalóriákat, vagy egyszerûen csak fokozottan vigyáz az egészségére, a követlezõ módon készíthet grízmentes "grízgaluskát" :) :
- 3 tojást elhabarunk villával, pici sóval, hozzákavarunk kb 12 dkg õrölt zabpelyhet (nem kell lisztes állagúra darálni!), majd állni hagyjuk legalább fél órára.
- ezután sós vízbe kanállal galuskákat szaggatunk és 2-3 percig fõzzük, majd leszûrjük, és a levessel fogyasztjuk.
Hozzávalók a leveshez:
- 1 szép tanyasi grillcsirke
- 5 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 4-5 szeletke zellergumó
- 1 vöröshagyma
- 5 cikk fokhagyma
- néhány szem egészbors
- néhány szál petrezselyemzöld
- só
A grízgaluskához:
- 9 dkg gríz (búzadara)
- 2 tojás
- nagy csipet só
- petrezselyemzöld
Elkészítése:
- A húst megmossuk, átnézzük, a nemkívánatos részeket eltávolítjuk, majd egy nagy fazékba helyezzük. Hideg vízzel felöntjük, hogy bõven ellepje, majd lassú tüzön felforraljuk.
- Közben elõkészítjük a zöldségeket: meghámozzuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a hagymát, meg a fokhagymát. A nagyobb répákat hosszában kettéhasítjuk, a hagymát pedig kereszt alakban kissé bevágjuk.
- Miután a leves felforrt, egy szûrõkanál segítségével a habot gondosan leszedegetjük, majd beledobjuk a zöldséegeket, a szemesbosot, meg a hámozott fokhagymacikkeket. Félig lefedve, nagyon alacson hõfokon, alig gyöngyözve 1,5-2 órán át fõzzük, vagy addig, amíg a hús a kellõképpen megpuhul.
- Ekkor a húst, meg a zöldslgeket kiszedjük, a levest pedig átszûrjük, és sóval, borssal ízesítjük.
- Egy tálkában villával elhabarjuk az egész tojásokat, majd sózzuk és grízzel kikavarjuk. 2-3 percig állni hagyjuk közben a levest visszatesszük forrni.
- Kanállal kisebb galuskákat szaggatunk a levesbe, megvárjuk, amíg a tetejére feljönnek, ezután lefedjük, és a lángot elzárjuk.
- Tálaláskor friss, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
- A húst darabokra szedve, meg a benne fõtt zöldségeket felkínálhatjuk mellé.