Aranyló csirkeleves grízgaluskával

2018-02-23

sponsored links


-->



Én nagyon szeretem a húslevest, de számomra a jó sárga csirkehúsból készül az igazi. A lassú fõzés, a gazdag bezöldségelés, és a frissen õrölt bors mind fontos ahhoz, hogy finom legyen.

A levesbetét tészta is lehet, de aki kerüli a fölösleges kalóriákat, vagy egyszerûen csak fokozottan vigyáz az egészségére, a követlezõ módon készíthet grízmentes "grízgaluskát" :) :

  • 3 tojást elhabarunk villával, pici sóval, hozzákavarunk kb 12 dkg õrölt zabpelyhet (nem kell lisztes állagúra darálni!), majd állni hagyjuk legalább fél órára.
  • ezután sós vízbe kanállal galuskákat szaggatunk és 2-3 percig fõzzük, majd leszûrjük, és a levessel fogyasztjuk.


Hozzávalók a leveshez: 

  • 1 szép tanyasi grillcsirke
  • 5 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 4-5 szeletke zellergumó
  • 1 vöröshagyma
  • 5 cikk fokhagyma
  • néhány szem egészbors
  • néhány szál petrezselyemzöld


A grízgaluskához: 

  • 9 dkg gríz (búzadara)
  • 2 tojás
  • nagy csipet só
  • petrezselyemzöld

Elkészítése: 

  • A húst megmossuk, átnézzük, a nemkívánatos részeket eltávolítjuk, majd egy nagy fazékba helyezzük. Hideg vízzel felöntjük, hogy bõven ellepje, majd lassú tüzön felforraljuk. 
  • Közben elõkészítjük a zöldségeket: meghámozzuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a hagymát, meg a fokhagymát. A nagyobb répákat hosszában kettéhasítjuk, a hagymát pedig kereszt alakban kissé bevágjuk. 
  • Miután a leves felforrt, egy szûrõkanál segítségével a habot gondosan leszedegetjük, majd beledobjuk a zöldséegeket, a szemesbosot, meg a hámozott fokhagymacikkeket. Félig lefedve, nagyon alacson hõfokon, alig gyöngyözve 1,5-2 órán át fõzzük, vagy addig, amíg a hús a kellõképpen megpuhul. 
  • Ekkor a húst, meg a zöldslgeket kiszedjük, a levest pedig átszûrjük, és sóval, borssal ízesítjük. 
  • Egy tálkában villával elhabarjuk az egész tojásokat, majd sózzuk és grízzel kikavarjuk. 2-3 percig állni hagyjuk közben a levest visszatesszük forrni. 
  • Kanállal kisebb galuskákat szaggatunk a levesbe, megvárjuk, amíg a tetejére feljönnek, ezután lefedjük, és a lángot elzárjuk. 
  • Tálaláskor friss, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. 
  • A húst darabokra szedve, meg a benne fõtt zöldségeket felkínálhatjuk mellé.



Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2018/02/aranyl...

sponsored links

Keres?s