Aranygaluska vaníliasodóval
sponsored links
Amikor ezt az aranygaluskát eszem, mindig azt érzem, hogy nincs ettõl mennyeibb finomság. Már magában a tészta is annyira finom, de ha meglöttyintjük egy kis vaníliasodóval, még intenzívebben tudjuk halmozni az élvezeteket. Ez az a desszert, amit nem bírok abbahagyni - amikor már úgy érzem, hogy nem bírok többet enni, akkor is csak eszem és eszem... :) Igazi magyar desszert, szerintem senki nem tud neki ellenállni.
Ne féljetek tõle, egyáltalán nem pepecselõs - készítsétek el, a család oda lesz érte. :)
Megnyílt Gabriella Webáruháza!
A fotókon szereplõ pasztell kék alapon fehér pöttyös kerámia kollekcióval
az áruházban is találkozhattok.
A linkre kattintva tudtok nézelõdni:
Kellemes idõtöltést!
Hozzávalók a tésztához: 26 cm-es kapcsos tortaformához, de készíthetjük kuglóf formában vagy tepsiben is
- 50 dkg sima liszt
- 3 dl langyos tej
- 8 dkg kristálycukor
- 3 dkg friss élesztõ
- 3 tojássárgája
- 8 dkg puha vaj
- 1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)
- csipet só
A hintéshez:
- 5 púpos evõkanál darált dió
- 5 csapott evõkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 1 kávéskanál õrölt fahéj
- 4-5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
+ 10 dkg olvasztott vaj
A vanília sodóhoz:
- 3 dl tej
- 2 tojássárgája
- 10 dkg kristálycukor
- 1 púpos evõkanál sima liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
+ a tojások fehérje kemény habbá verve
Elkészítés:
1. Egy dl langyos tejben 1 evõkanál cukorral felfuttatjuk az élesztõt. Közben a lisztben elkeverjük a maradék cukrot, a csipet sót és reszelt citrom héját, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, a maradék 2 dl langyos tejet - végül a felfuttatott élesztõvel bedagasztjuk a tésztát.
Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A darált diós keverékhez összekeverjük a diót a cukorral, fahéjjal és mazsolával.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztadarabkákat egyenként megforgatjuk a langyos vajban, majd a tortaformába szorosan egymás mellé helyezzük. A tetejét megszórjuk a darált diós keverékkel, majd ismét kirakunk egy sort az olvasztott vajba mártott tésztadarabkákkal. Így rétegezzük, amíg a hozzávalók tartanak. A végén a tetejét is megszórjuk a darált diós keverékkel és langyos helyen kelesztjük még 30-40 percig.
4. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben szép barnára sütjük (nálam kb. 50 percig sült, de ez csak tájékoztató jellegû, függ a sütõtõl és attól is, hogy kinek hány sor tészta van rétegezve). Sütés közben figyeljük, és amikor a tészta teteje már szép barna, de még nincs megsülve a közepe, akkor alufóliával takarjuk le a tetejét és így süssük tovább. Ha a tészta megsült, könnyen elválik a forma/tepsi oldalától.
5. A sodóhoz a tejet keverjük el a tojások sárgájával, hozzáadjuk a cukrot és a lisztet, simára keverjük, majd gõz felett folyamatosan kevergetve besûrítjük. Végül hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tojások keménnyé vert habját.
6. Tálaláskor a tésztakorongokat desszertes tányérra vagy kis tálra halmozzuk és meglocsoljuk a vaníliasodóval.
Jó étvágyat!