ARANYGALUSKA VANÍLIAMÁRTÁSSAL

2014-06-11

sponsored links











Évekig nem sütöm, aztán egyszer csak beugrik... A fiam emlegette a minap, most miatta készült. Annyira bonyolultnak tûnik, de mikor neki áll az ember, megy mint a karika csapás... Fõleg, ha még segítenek is. Legutóbb muffin sütõben sütöttem, úgy is finom, talán akkor ropogósabb volt a tésztája. Most csak hanyagul bedobáltam a vajas-diómorzsás, szabálytalan tésztadarabkákat a kerek tortasütõbe aztán Isten áldja a sütõben... A diót most sem sajnáltam tõle, alaposan meg lett forgatva a cukros diómorzsában. Csodásan megpirult, az alja pedig finom puha maradt. A sodóval pedig maga a mennyország...


Hozzávalók a tésztához:  35 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 1/4 kocka friss élesztõ, 5 dkg olvasztott vaj, 2 kanál cukor, 1/2 mokkáskanál só. Továbbá: 20 dkg darált dió, 5 dkg porcukor, 10 dkg olvasztott vaj.


Az élesztõt egy kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt kel tésztát dagasztunk belõle. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk és kisebb pogácsa szaggatóval, szabálytalan darabokat szaggatunk ki a tésztából. A diót megdaráljuk, a porcukorral összekeverjük, a vajat megolvasztjuk. A tésztadarabokat megforgatjuk elõször az olvadt vajban, majd a dió morzsában. A kész gombócokat egy kerek tálba rakosgatjuk, majd ha megtelt a tál és elfogytak a hozzávalók, letakarjuk és még 1/2 órát pihentetjük. A sütõt elõmelegítjük 180 C-ra, majd betesszük a galuska halmot sülni. Mikor szép pirosra megsült, kivesszük és langyosra hûtjük. Míg sül a a tészta addig megfõzünk 1 Oetker vaníliás pudingot 7 dl tejjel, amiben elkeverünk 1 tojássárgáját, 3 evõkanál cukrot és egy csipet sót. A meleg mártással tálaljuk az aranyló galuskákat...








Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s