Aranygaluska vanilia sodóval
sponsored links
Azt mondják, az ember ízlése állandóan változik...ezúttal is bebizonyosodott, mekkora igazság is ez. Sosem voltam igazából oda az aranygaluskáért, talán ezért is volt, hogy ritkán szerepelt az étlapunkon.
Ma anyukám kérésére sütöttem, és az igazság az, hogy úgy nekiestünk, hogy még melegében a felét eltûntettük. Fantasztikusan finom lett!!
Mostantól másként gondolok rá, és biztosan gyakrabban fogom sütni is...:-)
Hozzávalók:
A tésztához:
45 dkg liszt
Csipet só
2 tojás sárgája
Fél citrom reszelt héja
4 ek cukor
250 ml tej
4 dkg élesztõ
5 dkg olvasztott margarin
A forgatáshoz:
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
7 dkg olvasztott margarin
Elkészítése:
A langyos cukros tejben felfuttatott élesztõt a tészta többi hozzávalójához öntjük és jó alaposan bedagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra sodorjuk. Egy 26 cm átmérõjû kapcsos tortaformát kibélelünk sütõpapírral. Lekenjük olvasztott margarinnal. Közepes méretû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. Az így kapott pogácsákat megforgatjuk elõször olvasztott margarinban, majd darált cukros dióban, és a tortaformába tesszük õket szellõsen egymás mellé.
Két rétegben tesszük bele a pogácsákat. A maradék diót rászórjuk a tetejére.
180 fokra elõmelegített sütõben kb 30 perc alatt sütjük meg.
Vanilia sodóval, vagy borsodóval tálaljuk. Én ma a gyerekek miatt a vanilia sodó mellett döntöttem.:-)