Aranygaluska
sponsored links
Hozzávalók :
10 dkg ráma
50 dkg liszt
3 db tojássárgája
2 dkg élesztõ
1 deci tej
5 dkg cukor
csipet só
10 dkg darált dió
Elkészítése :
Keverjük össze az élesztõt a meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha rámát, a tojássárgáját, a cukrot és a sót.
Gyúrjunk egy sûrû galuska tésztát, és hagyjuk másfél órát meleg helyen kelni.
Borítsuk egy lisztes gyúródeszkára a tésztát és nyújtsuk ki kb egy ujjnyi vastagságúra.
Szaggassuk ki kicsi pogácsaszaggatóval .
Olvasszuk fel a maradék rámát és kenjük ki egy tepsit, majd a kiszaggatott pogácsák minden oldalát kenjük be a maradék olvasztott rámával, és rakjuk be a tepsibe szorosan egymás mellé.
Darált dióval megszórjuk a tetejét egyenletesen.
Hagyjuk fél órát pihenni , majd elõmelegített sütõben 200 fokon, gáznál 3. fokozaton aranybarnára megsütjük.
Sütési idõ kb. 25-30 perc
Vaníliás öntettel tálaljuk.
Vaníliás öntet hozzávalói :
0,5 liter tej
1 csomag vaníliás pudingpor
2 evõkanál cukor
negyed vanília rúd kikapart belseje
3 deci forralt tej
Elkészítése :
A 0,5 liter tejbõl, a cukorból és a pudingporból szokásos módon pudingot fõzünk.
A 3 deci tejet felforraljuk a vaníliával és a meleg már nem a gázon lévõ pudinghoz keverjük.
Így kapunk egy közepes sûrûségû vanília öntetet, amit melegen vagy hidegen egyaránt kínálhatunk az aranygaluskához.
Jó étvágyat !