Aranygaluska
sponsored links
És elmaradhatatlan társa a vanília sodó... mint Batman és Robin :))
Most egy 26 centis tortaformában sütve.
Most egy 26 centis tortaformában sütve.
Hozzávalók:
500 g liszt
2 tojássárgája
300 ml tej
60 g vaj
25 g élesztõ
50 g cukor
csipet só
200 g darált dió
150 g cukorAz élesztõt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben 1 tk cukorral.
A liszt közepébe beletesszük a tojássárgákat, cukrot, csipetnyi sót, majd az élesztõs tejet is, illetve a maradék 2 dl tejet.
Fakanállal összedolgozzuk a tésztát, majd az olvasztott vajat is hozzáöntjük.
Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.
Ha megkelt, kiborítjuk egy meglisztezett nyújtódeszkára, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Kivajazott jénai edénybe leteszünk egy sort,megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk darált cukros dióval. Addig folytatjuk a rétegezést, míg tart az alapanyag. A tetejére kerüljön bõven a dióból.
180 fokra elõmelegített sütõben kb 40 perc alatt megsütjük.
Vanília sodó:
Hozzávalók:
500 ml tej
2 db tojássárgája
50 g cukor
1 ek liszt
1 csomag vaníliás cukor
15 g vaj
400 ml tejet felteszünk melegedni.
A maradék 100 ml tejet elkeverjük a tojássárgákkal, a cukrokkal és a liszttel.
Óvatosan hozzáöntjük a forró tejet közben folyamatosan keverjük.
Végül az egészet visszatesszük a tûzre és sûrûre fõzzük.
A még meleg sodóba dobjuk a vajat.
180 fokra elõmelegített sütõben kb 40 perc alatt megsütjük.
Vanília sodó:
Hozzávalók:
500 ml tej
2 db tojássárgája
50 g cukor
1 ek liszt
1 csomag vaníliás cukor
15 g vaj
400 ml tejet felteszünk melegedni.
A maradék 100 ml tejet elkeverjük a tojássárgákkal, a cukrokkal és a liszttel.
Óvatosan hozzáöntjük a forró tejet közben folyamatosan keverjük.
Végül az egészet visszatesszük a tûzre és sûrûre fõzzük.
A még meleg sodóba dobjuk a vajat.