Aranygaluska diétásabban
sponsored links
Hamarosan itt van pünkösd. A blog oldalsávjában gyûjtöttem az ide illõ ételeket, sütiket. Több éven keresztül játékokat hirdettem, hogy az ünnep eszmeiségének megfelelõ ennivalókat készítsenek a bloggertársak. Mivel a Szent Lélek kitöltetését ünnepeljük, melynek a jele elsõ alkalommal a tûz volt, flambírozott ételeket vártam. Aztán készítettünk aranygaluskát, mert ez a nap a keresztény egyház születésnapja is. Az egyháznak pedig úgy kell léteznie, mint amikor sok kis rész egységes egésszé áll össze, és Krisztus jó illata árad belõle. Az is feladat volt, hogy piros-sárga ételekkel nevezzenek a játékosok a tûz miatt.
Már most elkészítettem az aranygaluskát, lefagyasztom, mert elég mozgalmas lesz a hét vége.
Bizonyára nem meglepõ, hogy a barna kenyerem tésztájával kezdtem. A második kelesztés után adtam hozzá egy tojássárgáját, 10 dkg olvasztott margarint, 2 evõkanál xilitet, és mivel nagyon lágynak találtam, még 10 dkg finomlisztet. Miután jól kidagasztottam, ujjnyi vastagra nyújtottam, kis pogácsaszaggatóval köröket formáltam belõle, és margarinozott tortakarikába raktam két sorban. Közben meglocsoltam Süssina édesítõvel, megszórtam 5-5 dkg dióval, még 10 dkg olvasztott margarinnal, és 10 perc kelesztés után 200 fokra elõmelegített sütõben kisütöttem. A reszelt citromhéjat kifelejtettem, de szórhatunk közé. Sodót szoktak készíteni az aranygaluskához, én gyümölcsjoghurtot kínálok majd hozzá.