Apu tortája
sponsored links
Na hát egy sima hagyományos csokitortát szerettem volna Apunak csinálni, amikor is jött az ötlettel hogy van neki az a kedvenc sütije... kakaós lapok benne lekvár.... hát hogy õ olyan tortát kér...
Na jó, oké, végül sikerült finom is lett, Sacher torta feeling... ami kevésbé sikerült az a körbekenés a ganache-zsal, lásd: fotó... pedig még morzsakabátot is raktam rá...nevezzük rusztikusnak :)))
Ami engem lenyûgözött az az aranypor amit használtam rá, nem gondoltam volna soha hogy ilyen szépen fed majd, pedig minimálisat használtam rá.
Dekornak felolvasztottam 100 g étcsokit, elkentem, lehûtöttem és egyszerûen csak összetörtem.
Az aranyport az arany szórócukrot és a barna fondantot amibõl a tök készült a Glazur Shopból rendeltem.
A tököt pedig így készítettem.
Hozzávalók:
2 db 18 centis formához
Tészta:
3 db tojás
230 g cukor
200 ml olaj
100 ml tej
125 g natúr joghurt
300 g liszt
50 g holland kakaópor
1 csomag sütõpor
csipet só
Krém:
9 ek lekvár
Morzsakabát:
( hogy könnyû legyen a ganachet felkenni )
100 g puha vaj
2 ek porcukor
Ganache:
400 g étcsoki
200 ml tejszín
A tojásokat egy csipet sóval felverjük, közben apránként adagoljuk hozzá a cukrot.
Hozzáadjuk az olajat, a tejet, a joghurtot, alaposan elkeverjük majd beletesszük a száraz alapanyagokat.
A masszát igazságosan elosztva két, sütõpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokra elõmelegített sütõben kb 25 perc alatt készre sütjük.
Még langyosan levesszük róla a tortaformát és a tetejére állítjuk, ezzel eltüntetjük a púpot a tetejérõl.
Hagyjuk õket teljesen kihûlni.
Utána 2 lapba vágjuk õket.
Egy tortagyûrûbe rétegezzük: elsõ lap, 3 ek lekvár, második lap, 3 ek lekvár, 3. lap 3 ek levár és végül a tetejére a 4.lap.
Hûtõbe tesszük fél órára.
A morzsakabáthoz a puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, vékonyan körbekenjük vele a tortát és jól kihûtjük 1-2 óra alatt.
A ganachehoz a tejszínt felmelegítjük majd ráöntjük a feldarabolt csokira és addig keverjük amíg a csoki el nem olvad, majd szobahõmérsékletûre hûtjük vissza.
Körbekenjük vele a tortát, kidekoráljuk és mehet is a hûtõbe egy éjszakára.
Utána 2 lapba vágjuk õket.
Egy tortagyûrûbe rétegezzük: elsõ lap, 3 ek lekvár, második lap, 3 ek lekvár, 3. lap 3 ek levár és végül a tetejére a 4.lap.
Hûtõbe tesszük fél órára.
A morzsakabáthoz a puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, vékonyan körbekenjük vele a tortát és jól kihûtjük 1-2 óra alatt.
A ganachehoz a tejszínt felmelegítjük majd ráöntjük a feldarabolt csokira és addig keverjük amíg a csoki el nem olvad, majd szobahõmérsékletûre hûtjük vissza.
Körbekenjük vele a tortát, kidekoráljuk és mehet is a hûtõbe egy éjszakára.