Apró sajtos falatkák
sponsored links
Míg karácsonykor az édes, szilveszterkor inkább a sós sütik kelendõbbek nálunk. Apróbb, ropogós "partyfalatkákat" szeretek ilyenkor készíteni, mert az alkohol mellé jól jönnek a falatnyi harapnivalók. Csak kirakom az asztalra, aztán jártunkban-keltünkben elkapkodjuk a tányérról. Érdemes karakteresebb ízvilágú sajtot vagy sajtokat használni hozzá, a tetejére szórt különbözõ magocskák pedig plusz ízzel gazdagítják. Gyorsan elkészülõ, egyszerû sós rágcsa, ideális ó-évbúcsúztató.
Apró sajtos falatkák
Hozzávalók:
2 gáztepsinyi adaghoz
- 15 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 20 dkg reszelt sajt (nálam cheddar és edámi vegyesen)
- 3-4 ek tejföl
- 1/2 ek só
tetejére:
- 1 felvert tojás
- magvak (nálam: szezám, kömény, mák)
Elkészítése:
- A liszthez adjuk a sót, felkockázott puha vajat, összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sajtot, ezzel is összemorzsoljuk, majd annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta.
- Folpackba csomagolva 20 percre a hûtõbe tesszük.
- A tésztát enyhén lisztes felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszõleges, kicsi alakzatokkal kiszúrjuk.
- Sütõpapírral bélelt tepsire rakjuk, tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk magvakkal, elõmelegített 175°C-os sütõben kb 15-20 perc alatt (sütõfüggõ!) ropogósra sütjük.