Appelstroop - Holland almaszirup
sponsored links
Gondolkodtam, hogy ez a recept illik-e a Holland-nosztalgiaprojektbe, mert hogy igazából almaszirupot eddig nem ettem. Mégis úgy döntöttem, itt a helye, mert igaz, hogy anno nem kóstoltam, de szegrõl-végrõl ismerem. :) Mikor kisgyerekként a családdal néhányszor Hollandiában jártunk, ott találkoztunk vele elõször. Aprócska mûanyag dobozkákba zárva, mint a méz, a vaj, vagy a lekvár. Ott sorakoztak a reggelinél a svédasztalon, de valahogy mindig elmaradt szegény és inkább a mézet, vagy lekvárt választottuk. Kár, mert ha már akkor tudom, hogy milyen finom, sokkal hamarabb elkészítem itthon is. :D Ez a szirup egy kicsit tömény, érdekes módon nem az édessége, sokkal inkább a hihetetlenül erõs alma íz miatt. Olyan, mint valamiféle almaesszencia. A színe, pedig, mint a sötét borostyán. ? Az almaszirupot süteményekre, palacsintára, fagylaltra is tehetjük, de vajas kaláccsal is nagyon finom. Persze csak módjával. ;) Legközelebb azt hiszem dupla adagot készítek. :D
Hozzávalók ~2 dl-hez:
8 dl frissen facsart almalé
15 dkg barna cukor
1/2 rúd fahéj
- Az almalevet a cukorral és fahéjjal lábasba tesszük. Takarék lángon kevergetve addig fõzzük, míg a cukor elolvad.
- Ezután keverés nélkül -szintén takarék lángon- gyöngyözve addig forraljuk, míg a negyedére besûrûsödik. Tiszta, száraz üvegbe töltjük. Ha teljesen kihûlt, akkor lezárjuk az üveget.
Tipp: Hogy az almaszirup mikor sûrûsödik be a negyedére, azt egy bambuszpálcikával könnyen ellenõrizhetjük. Bejelöljük rajta az "induló" mennyiséget és azt, hogy mikor lesz majd kész. A pálcikával így fõzés közben folyamatosan ellenõrizhetjük a szirupunkat. :) Ne fõzzük túl, mert egyrészt keserû lesz, másrészt kihûlés után túlságosan besûrûsödik.
A kész szirup hûvös kamrában -meg merem kockáztatni, hogy- hónapokig is eláll, ha hamarabb el nem fogy. ;)
Ihletadó recept: itt.