Appelkruimelvlaai - Holland morzsás almatorta

2018-03-02

sponsored links








 
Bár Hollandiában nem ettünk ilyen süteményt, mégis bekerült a nosztalgia-projektbe, mert hát végtére is e szívemnek oly kedves országból származik. :) Annyira megtetszett hogy muszáj volt elkészíteni. Az elsõ sütést követte egy második, aztán egy harmadik. Mert hogy igen nagy kedvenc lett. S a harmadik sütés után másodszor is modellt állt. :D Gondoltam én, hogy az alma és a fahéj párosa ismét nyerõ lesz. Ebben a nagy hidegben pedig igen jól tud esni egy -esetleg kettõ... vagy több :D- szelet ebbõl a finomságból, egy bögre forró teával. ...pláne két és fél óra hólapátolás után. :D









Hozzávalók egy 22 cm átmérõjû kapcsos sütõformához:
A tésztához:
23 dkg sima liszt
5 dkg lágy vaj
0,8 dl langyos tej
1,5 dkg friss élesztõ
1 ek. barna cukor
1 tojás
1/2 kk. só

A töltelékhez:
4 nagy alma tisztítva, apró kockákra vágva
2 ek. appelstroop vagy 1/2 citrom leve
3 ek. barna cukor
1/2 ek. õrölt fahéj
4 púpozott ek. étkezési keményítõ
5 ek. zsemlemorzsa

A morzsához:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
12 dkg barna cukor


  1. Az élesztõt a tejben a cukorral és 1 evõkanálnyi liszttel felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát és ~30 percig pihentetjük. 
  2. A töltelékhez -a zsemlemorzsa kivételével- a hozzávalókat tálba tesszük és összekeverjük. 
  3. A tésztát lisztezett deszkán ~29 cm átmérõjû körlappá nyújtjuk. Óvatosan a sütõformába helyezzük és eligazítjuk úgy, hogy körben ~3 cm-es peremet formálunk. 
  4. A tésztát meghintjük zsemlemorzsával, majd rákanalazzuk a tölteléket. 
  5. A morzsához a lisztet a vajjal és a cukorral elmorzsoljuk és az almás töltelék tetejére szórjuk. 
  6. A tortát 190°C-ra elõmelegített sütõben ~1 óra alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, toljunk fölé egy nagy tepsit. 
  7. A sütõbõl kivéve a forma oldalát levesszük, a tortát hûlni hagyjuk. Épp csak langyosan, vagy hidegen szeleteljük. Tálaláskor porcukorral hintjük.














A receptet megtaláljátok a Kifõztük februári számában is. :)
...igen, itt már az új fotókkal szerepel... :D



Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s