Anyósnyelv
sponsored links
Nálunk régen elképzelhetetlen volt a Húsvét anyósnyelv süti nélkül. Idén elkészítettem én is a családomnak. Direkt húsvétira szabtam az ovális kiszúróval, mintha csak egy-egy csokitojás lenne. De igazából bármilyen kiszúróval elkészíthetõ.
A lényeg úgyis az, hogy nagyon finom, puha, omlós sütemény, ha ezt választjátok, tévedni nem lehet vele. Könnyen összeállítható, és nem baj, ha áll 1-2 napot, mielõtt kikerülne az asztalra, tehát egy fontos esemény, ünnep elõtt pár nappal elkészíthetõ. Ha még nem ismerted, s nem kóstoltad, akkor itt az ideje!
A lényeg úgyis az, hogy nagyon finom, puha, omlós sütemény, ha ezt választjátok, tévedni nem lehet vele. Könnyen összeállítható, és nem baj, ha áll 1-2 napot, mielõtt kikerülne az asztalra, tehát egy fontos esemény, ünnep elõtt pár nappal elkészíthetõ. Ha még nem ismerted, s nem kóstoltad, akkor itt az ideje!
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg kakaópor
- 1 tojás
Hozzávalók a krémhez:
- 10 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg liszt
- 2 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3 dl tej
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 2-3 evõkanál olaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 2-3 dkg fehércsokoládé
És még:
- sárgabaracklekvár
Anyósnyelv elkészítése:
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd hûtõszekrényben pihentetjük 1-2 órát. Aztán késfok vastagságúra (2-3 mm) nyújtjuk, és ovális kiszúróval kiszúrjuk. Sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200-220 fokon 8-10 percig sütjük. Nagyon figyeljünk, hogy meg ne égjenek! Minden tûzhely más és más, így a hõ, és idõ elosztása is más lehet. Nálam az elsõ adag hideg sütõbe ment 220 fokon, és 13 perc kellett ahhoz, hogy megsüljön. A második adag már csak 7 perc alatt készült el, és utána a hõfokot is vissza kellett venni. Tényleg nagyon kell figyelni, mert kicsi, és vékony tészta, hamar odaéghet. Ha kisültek, hagyjuk kihûlni õket.
A krémhez a 10 dkg margarint a 8 dkg cukorral habosra keverjük. Az 5 dkg lisztet, 2 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot, és 1 egész tojást simára keverjük a 3 dl tejjel, majd nagyon pici lángon (vagy gõz fölött) sûrû péppé fõzzük. Hagyjuk kihûlni. Aztán kanalanként hozzáadjuk a cukorral kikevert margarinhoz, és habosra keverjük. Ezt a krémet nyomózsákba töltjük. Én egy tiszta uzsonnás tasakba tettem, összetömörítettem az egyik sarkánál, és egy nagyon picit levágtam a tasak sarkából. A tésztalapok peremét körbenyomjuk a krémmel, a közepébe baracklekvárt teszünk, és egy másik tésztalappal lefedjük. Ha minddel készen vagyunk, akkor az étcsokoládét egy kevés olajjal megolvasztjuk, és ecset segítségével lekenjük a sütink tetejét. Fél órára hûtõbe tesszük, majd a fehércsokit olvasztjuk meg egy kevés olajjal, és vékonyan rácsorgatjuk a sütire. Hûtõbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen. Aztán ha ez is megvan, akkor elõveszünk egy jól zárható dobozt, és elkezdjük belepakolni a süteményt. Ha végigraktuk az alsó sort, arra tegyünk egy réteg sütõpapírt, és utána a következõ sort - így nem fog összeragadni a sütink a másik sütivel. Zárjuk le a dobozt, és hagyjuk állni legalább egy napig. Puha, és omlós lesz - ellenállhatatlan. :-)