Anyák napi meglepi

2014-05-05

sponsored links

Gyerekkorom óta van egy szokásom anyák napja reggelén.Elmegyek orgonát lopni. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy galádul bemászok egy kisgyerekes család kertjébe és levágom az összes virágot :) Csak sétálok a környéken és az utcára kilógó vagy a játszótéren, templomkertben levõ orgonabokorról levágok egy csokornyi virágot. Ez ugye azért nehéz, mert ilyenkor már erõsen elnyílóban van ez az illatos virág, úgyhogy van, hogy másfél órát is keringõztem a környéken, mire a megfelelõ nagyságú és változatos bokrétát összeállítottam.

Viszont idén megszakítottam a hagyományt, vettem egy viszonylag mutatós és különleges cserepes virágot, majd nekiálltam édességet készíteni. Édesanyám nem nagyon ehet csokoládés dolgokat, viszont rettenetesen édesszájú, mindent szeret. Eszembe is jutott a panna cotta, régen készítettem. Ez elõzõ napi elõkészítést igényel, ezt kihasználva már anyák napján korán reggel az ajtóban topoghattam a meglepetésemmel. Szerintem nagyon tetszett neki :)

Panna cotta balzsamos-vörösboros eperraguval

DSC_0540s

Hozzávalók 4 fõre:

0,5 l tejszín (én zsírszegényt használtam)

20 g zselatin

1 rúd vanília

Folyékony édesítõ vagy 10 dkg cukor



A raguhoz:

3 dkg vaj

40 dkg eper

1,5 dl vörösbor

Fél dl balzsamecet

Folyékony édesítõ vagy 2 kk cukor

2 kk citromlé

Mentalevél a díszítéshez



A tejszínt állandóan keverve forrásig hevítjük a zselatinnal, a vanília kikapart magjaival és a rúddal, majd cukorral vagy édesítõvel ízesítjük. Mikor felforrt, azonnal elzárjuk. Szufléformákba töltjük és másnapig hûtõbe tesszük.

Az epret durvára vágjuk, az olvasztott vajra dobjuk egy serpenyõben. Hozzáöntjük a bort és a balzsamecetet, sûrûre beforraljuk (ekkorra bõven elpárolog az alkohol). Akkor jó, ha az eper még nem málik szét. Megkóstoljuk, ízlés szerint még szórhatunk hozzá cukrot vagy édesítõt.

A szufléformákban a panna cottát éles késsel körbevágjuk, majd megfordítva tányérra ütögetjük. Ha nem akar kijönni, kis ideig tartsuk forró vízbe, úgy biztos kijön. A kihûlt raguval körítve tálaljuk, mentalevéllel díszítjük.

DSC_0539s

DSC_0537s


Hasonló bejegyzések:




O
Gyerekmenü


P1010064s
Lelkiismeret-furdalás nélkül


O
Jamie Oliver ? az elsõ kedvenc



CSIKOS ? vol.2




Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s