Anyukám sajtos pogácsája
sponsored links
Régi családi receptek után nézelõdve akadtam rá erre a pihe-puha tésztájú sajtos pogácsa receptre a receptes füzetemben. Gyerekkoromban sokszor sütötte az Anyukám, emlékszem nagyon szerettük, aztán jó sok idõre feledésbe is merült. Bár a kelt tésztáknak nincs párja, de sajnos idõigényesek, így legtöbbször a kedvenc túrós pogácsánkra esik a választás, ha sósra vágyunk, mert az ráér pihengetni egész éjszaka a hûtõben, reggel pedig olyan jó a frissen sült pogácsa illatára ébredni. Légiesen könnyû a tésztája és mint minden kelt tészta, ez is langymelegen a legfinomabb, de ha marad másnapra, még akkor is puha marad. Nekem ebbõl a mennyiségbõl 4 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatva 85 db pogácsám lett.
Elkészítési idõ: 90 perc
Hozzávalók:
tészta:
60 dkg liszt
25 dkg puha vaj vagy margarin
2 dl tejföl
3 tojássárgája
15 dkg trappista sajt
1-1,5 csapott ek só
kovász:
1 dl langyos tej
3 dkg friss élesztõ
1 tk cukor
tetejére:
1 egész tojás
10 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítése:
- A langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztõt
- A lisztet egy mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a puha vajat, majd a reszelt sajtot is..
- A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojások sárgáját, beleöntjük a tejfölt, felfuttatott élesztõt, közepes keménységû tésztává gyúrjuk.
- Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk.
- A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, csipetnyi reszelt sajtot teszünk a tetejére, sütõpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, tiszta konyharuhával letakarva 1 órát kelni hagyjuk.
- Közben elõmelegítjük a sütõt, 180 C-on kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük (sütési idõ tájékoztató jellegû, ne süssük túl a pogácsát, mert kiszárad, inkább többször nézzünk rá!)