Anyukám családi bodzaszörp receptje
sponsored links
Anyukám annak idején amikor csak eljutott bodzát szedni, mindig készített belõle bodzaitalt.
Én sosem szerettem. Akkor sem és most sem. Viszont úgy vagyok vele, hogy attól, mert én nem szeretem elkészíteni még elkészíthetem az én életem párjának.
Így vagyok többek között a tökfõzelékkel is. Attól, mert valamit én nem szeretek, még elkészíthetem, annyi, hogy nem én kóstolok közben (vagy csak ha nagyon muszáj), hanem apa.
Bodzaszörp / bodzaital
Alapszabály: esõzés után ne szedj bodzavirágot, mert az esõ kiveri a lényegét jelentõ virágport.
A jó intenzív ízvilág kedvéért így dolgozz:
1 db 5 literes befõttes üveg
víz
1,5 citrom
15 nagyobb tányér bodzavirág (lehetõleg olyan helyrõl szedve, ahol kevesebb a légszennyezettség, hogy ne kelljen megmosni ? mert szintén kiverjük azzal a virágport)
1 kg kristálycukor
2 dkg borkõsav
2 evõkanál ecet
A bodzavirágok szárát a lehetõ legrövidebbre vágjuk.
Nekem üvegem nem volt, így egy nagy fazékba öntöttem a vizet, bele a cukrot, a savat és az ecetet.
A virágokat is beledobáltam, majd a jól megtisztított citromot is felkarikázva.
Keverjük egyszer alaposan át, majd egy fedõvel zárjuk le.
Én a tûzhelyen hagytam. Addig keverünk rá párszor, míg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Ez akár egy napba is beletelhet.
Ahogy feloldódott, üvegekbe töltjük, leszûrve.
Úgy töltjük az üvegeket, ha tartósítani szeretnénk, hogy az üveg szájától 5-6 cm-re legyen a folyadékfelszín.
Ha már kibontottunk egy üveggel, hûtõben tároljuk.
Ezután csírátlanítjuk.
Elõmelegített vízfürdõbe állítjuk az üvegeket, amiben kb. annyi víz van, hogy az üvegek legalább feléig érjen és így kezdjük lassan melegíteni.
Kb. 20 perc után nagyjából 25-35 percig tartsuk õket 92-94 fokon, majd tehetjük a kamrába.
(A csírátlanítás forrása: Dr. Dobray Endréné könyvébõl származik.)
Nekem 7 db 720 ml-es üveggel lett, plusz egy kicsivel ebbõl a mennyiségbõl.
Apának ízlik (de halkan jegyzem meg, elfelejtettem csírátlanítani, így lényegében ital lett belõle, tehát majd szorgalmazom, hogy igya-igya, aztán szedünk még gyorsan és elrakok egy új adagot.
Ha tetszett a szörp recept, csatlakozz hozzám a Facebookon is.
Én sosem szerettem. Akkor sem és most sem. Viszont úgy vagyok vele, hogy attól, mert én nem szeretem elkészíteni még elkészíthetem az én életem párjának.
Így vagyok többek között a tökfõzelékkel is. Attól, mert valamit én nem szeretek, még elkészíthetem, annyi, hogy nem én kóstolok közben (vagy csak ha nagyon muszáj), hanem apa.
Bodzaszörp / bodzaital
Alapszabály: esõzés után ne szedj bodzavirágot, mert az esõ kiveri a lényegét jelentõ virágport.
A jó intenzív ízvilág kedvéért így dolgozz:
1 db 5 literes befõttes üveg
víz
1,5 citrom
15 nagyobb tányér bodzavirág (lehetõleg olyan helyrõl szedve, ahol kevesebb a légszennyezettség, hogy ne kelljen megmosni ? mert szintén kiverjük azzal a virágport)
1 kg kristálycukor
2 dkg borkõsav
2 evõkanál ecet
A bodzavirágok szárát a lehetõ legrövidebbre vágjuk.
Nekem üvegem nem volt, így egy nagy fazékba öntöttem a vizet, bele a cukrot, a savat és az ecetet.
A virágokat is beledobáltam, majd a jól megtisztított citromot is felkarikázva.
Keverjük egyszer alaposan át, majd egy fedõvel zárjuk le.
Én a tûzhelyen hagytam. Addig keverünk rá párszor, míg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Ez akár egy napba is beletelhet.
Ahogy feloldódott, üvegekbe töltjük, leszûrve.
Úgy töltjük az üvegeket, ha tartósítani szeretnénk, hogy az üveg szájától 5-6 cm-re legyen a folyadékfelszín.
Ha már kibontottunk egy üveggel, hûtõben tároljuk.
Ezután csírátlanítjuk.
Elõmelegített vízfürdõbe állítjuk az üvegeket, amiben kb. annyi víz van, hogy az üvegek legalább feléig érjen és így kezdjük lassan melegíteni.
Kb. 20 perc után nagyjából 25-35 percig tartsuk õket 92-94 fokon, majd tehetjük a kamrába.
(A csírátlanítás forrása: Dr. Dobray Endréné könyvébõl származik.)
Nekem 7 db 720 ml-es üveggel lett, plusz egy kicsivel ebbõl a mennyiségbõl.
Apának ízlik (de halkan jegyzem meg, elfelejtettem csírátlanítani, így lényegében ital lett belõle, tehát majd szorgalmazom, hogy igya-igya, aztán szedünk még gyorsan és elrakok egy új adagot.
Ha tetszett a szörp recept, csatlakozz hozzám a Facebookon is.