Anyukám 70. szülinapi ebédje
sponsored links
Nem pontosan az, aminek látszik. Pontosan, az, töltött csirkecomb, de nem olyan. Magvak vannak benne, meg zabpehely.
Hozzávalók:
- 6 db nagy csirkecomb
- pár darab elnegyedelt hagyma
A töltelékhez:
- 10 dkg-nyi zabpehely
- 1 pohár köles
- 2 db fokhagyma
- fél pohár lenmag
- 2 evõkanálnyi szezámmag
- 1 kicsi csokor medvehagyma
- 1 kicsi csokor petrezselyemzöld
- borsikafû
- 3 cikk fokhagyma
- örölt bors
- só
- olívaolaj
A hagymát az olajon sóval pároltam, közékevertem a kölest, mikor forró lett, felöntöttem 2,5-szeres forróvízzel, lefedtem, takarékra állítottam a gázlángot és addig hagytam úgy, amíg kürtõcskék keletkeztek benne. Mármint a kölesben. :) Akkor pár percig még rajta hagytam a fedõt, aztán kitettem hûlni.
Amíg a köles készült, a zabpelyhet elkevertem langyosvízzel.
A lenmagot és a szezámmagot is beáztattam. A lenmag fontos kötõanyag, nem szükséges a töltelékbe tojás.
Összekevertem az összes hozzávalót, betöltöttem a kicsit elõsózott csirkecombok bõre alá. Én nem szeretem szabályosra, összetûzöttre csinálni ezt az ételt, azt szeretem, ha színes, rusztikus látványt kelt a bõrök alól kikanikáló töltelék.
Egy üvegtepsi aljába olívaolajat kentem, szórtam rá durva szemû sót, ráfektettem a combokat, a közökbe hagymacikkeket dugtam, majd a tetejét is megszórtam sóval.
200 fokon sütöttem fólia alatt 30 percig, utána levettem róla, még kb. ugyanannyi idõ alatt lett ropogós piros.
A vegán változatot elfelejtettem lefényképezni. Kettévágott cukkinik belsejét kivájtam, a forgácsokat a töltelékbe kevertem. Megtöltöttem a cukkiniket a töltelékkel. A sütõedény alját kiolajoztam, a maradék tölteléket elsimítottam benne, ráfektettem a "hajócskákat, és ropogós pirosra sütöttem. Sajnálom, hogy elmaradt a fénykép.
Ez a csirke maradéka:
A salátát sem fényképeztem le, amit mellé ettünk. Sokféle zöld levél volt, paradicsom, retek, hagyma, olívaolaj, bors, balzsamecet. |