Anti szülinapi tortája
sponsored links
Bálint névnapja és Anti szülinapja apropóján ma ünnepi ebédet ettünk, ami ugye nálunk többnyire paníros cucc, mivel a családi ünnepekhez kapcsolódóan érzelmileg zsarolható vagyok. Csak kiejti a száján valaki a panír szót, már vállalom is a rántott mindenféle készítését. Most Anti kezdte, Bálint pedig fülig érõ szájjal csatlakozott hozzá.
Desszert azért kétféle , akarom mondani háromféle volt. Bálint aranygaluskát szeretett volna, és a nálunk azzal járó "mû" madártejet (az aranygaluskához fel nem használandó tojásfehérjékbõl hab lesz, a "leve" pedig vanília ízû pudingporból fõzött sodó). Meg is kapta, de ezek idõnként készülnek, úgyhogy, remélem, megbocsátja nekem, hogy most az Anti tortájáé a fõszerep, ami tegnap állt össze az agyamban (ezt gondoltam tovább) és ma debütált az étkezõasztalunkon.
Gesztenyés csokoládétorta néven válik vélhetõleg a családi legendárium részévé, de más jelzõs szerkezet is lehetne a hozzávalók okán.
Gesztenyés csokoládétorta néven válik vélhetõleg a családi legendárium részévé, de más jelzõs szerkezet is lehetne a hozzávalók okán.
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
- 1 bögre xilit (persze, jó cukorral is)
- 8 tojássárgája
- kevés õrölt vanília (vagy 1 zacskó vaníliás cukor)
- 175 g natúr krémjoghurt
- 1 bögre darált dió
- 1 bögre kókuszreszelék
- 0,5 bögre kakaópor
- 1 kávéskanál sütõpor
- 8 tojásfehérje
Elõször a száraz anyagokat kevertem össze egy tálban.
A xilitet alaposan kikevertem a tojássárgákkal (4-5 perc a motoros habverõ maximum fokozatán), a vaníliával, hozzáöntöttem a joghurtot, azt is kevertem egy kicsit, beleöntöttem az összekevert száraz anyagokat, azt már csak egy kézi habverõvel.
Jó keményre felvertem a tojáshabot és evõkanalanként hozzáadtam, szintén kézi habverõvel belekeverve.
Ez a piskótnál hígabb massza, amit beleöntöttem egy sütõpapírral kibélelt kapcsos tortaformában és 180 fokon sütöttem 30 percig. Ekkor kicsit még tapadta a kötõtûre, így visszatettem a sütõbe, 160 fokra visszavettem a hõmérsékletet, és még 10 percig bennhagytam.
Jó keményre felvertem a tojáshabot és evõkanalanként hozzáadtam, szintén kézi habverõvel belekeverve.
Ez a piskótnál hígabb massza, amit beleöntöttem egy sütõpapírral kibélelt kapcsos tortaformában és 180 fokon sütöttem 30 percig. Ekkor kicsit még tapadta a kötõtûre, így visszatettem a sütõbe, 160 fokra visszavettem a hõmérsékletet, és még 10 percig bennhagytam.
Mindez tegnap este történt, ma reggelre teljesen kihûlt a tészta, és az uram szokásosan kettévágta, én meg megtöltöttem.
A krém:
- 50 dkg mascarpone (ez most light változatú volt)
- 50 dkg gesztenyemassza
- 2 tábla 70 %-os megolvasztott és kihûlt Tibi csokoládé
- 2 evõkanál kakaópor
- 2 púpos evõkanálnyi tejszínhab
- 1 evõkanál rum
A kettévágott tortalap alsó lapját alaposan megkentem, rátettem a tetejét, és kívülrõl is bekentem a krémmel.
A tetejére:
- 1 tábla gõz fölött megolvasztott étcsokoládé
- 2-3 dkg-nyi alaposan kisütött vaj
Szerintem egy ilyen krisztusi korba lépõ férfi, mint a mi Antink, megérdemel egy ennyire finom tortát.